Site icon Bytabil.net

Test: Renault Scenic – Familjebil av högsta klass!

Test av Renault Scenic – Fortfarande en av de bästa familjebilarna!

Vi har testat Renault Grand Scenic, en 7-sitsig familjebil. Renault Scenic modellen är idag en klassiker då Renault var en av de första att skapa denna familjebilsvariant. Många nya modeller har sedan tillkommit från andra tillverkare men Renault har lång erfarenhet av hur en bra familjebil ska vara! Renault Grand Scenic är en familjebil som är praktisk, flexibel, tyst, komfortabel och dessutom sjusitsig! Designen är dessutom riktigt snygg!

Testbilen: Renault Grand Scenic, 7 sitsig. Motor 140 EDC: 1,3 liters bensin, 140 hk, automat med dubbelkoppling

Man sitter i Renault Scenic på samma sätt som i en SUV, fast utan det högre insteget vilket faktiskt är ännu mer praktiskt och lätt. Det är även lätt för barn att komma in i bilen. Inne i bilen upplevs Scenic stor och rymlig, det är en mycket luftig känsla i bilen vilket är uppskattat hos en bra familjebil. Komforten i förarsätet är bra och det finns armstöd på båda sidor. Armstödet har ett förvaringsutrymme i sig med USB uttag m.m. Armstödet kan även flyttas framåt och bakåt för bästa komfort. Det finns två bra mugghållare mellan framstolarna, något inte franska bilar alltid brukar ha. Under luckan framför armstödet finns en stor och djup låda, där kan till och med en 1,5 liters PET-flaska ställes. En smart familjebilsfiness är en extra backspegel. Den backspegel kan fälles ner från taket och vridas i önskad vinkel, på detta sätt kan föraren bättre se vad som händer i baksätet.

Barn i bilen

Baksätet är en viktig del hos en bra familjebil. Baksätet i Renault Grand Scenic är delat i tre separata sittplattser. Samtliga platser kan flyttas framåt och bakåt individuellt. Benutrymmet är generöst, speciellt så länge inte de två extrasätena nyttjas. Det finns två brickbord som kan fällas fram till baksätespassagerarna. Längst bak i lastutrymmet finns två extrastolar som kan fällas upp från golvet. Dessa är just extraplatser som inte så roliga att nyttja dagligen och passar framför allt för barn och ungdomar då vuxna får mycket trångt att rymmas i dessa platser, om de ens kommer in. Dessa platser är helt suveräna att ha när några extra kompisar ska med ett kortare stycke. Det finns även mugghållare för extraplatserna så ett stopp vid McDonalds är inte helt omöjligt att genomföra. Renault Scenic är framför allt en praktisk familjebil och lastutrymmet är generöst så länge inte extraplatserna nyttjas, men det finns faktiskt lite plats kvar även då. Det finns också egna luftutblås mot baksätet vilket brukar vara uppskattat.

Att köra

Renault Scenic med 1,3 liters bensinmotor på 140 hk är toppen att köra! Ja, motorn är pigg och klarar alla situationer mycket bra. De vanligaste omkörningarna på landsväg funkar, i alla fall så länge bilen inte är för tungt lastad. Är bilen fullsatt så är det ändå bäst att hoppa över omkörningar som i många fall trots allt är onödiga. Motorn med automatlåda upplevs som mycket pigg utan att bilen för den delen framstår som en sportbil, förstås. Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket ger hög komfort något på bekostnad av väghållning och bilen kan upplevas som lite svajig ibland. Helhetsmässigt om Scenic framförs under normal körning så går bilen utmärkt vid alla situationer som stadskörning, landsväg och på motorvägen. Motorn är faktiskt riktigt bra och förvånar dessutom med låg bränsleförbrukning!

Den digitala förarinstrumenteringen är bra och hastighetsvisning sker i första hand med stora tydliga siffror, för dig som trots allt måste ha klassiska mätare så finns denna variant också. Du kan själv ställa in din personliga inställning för hur du vill ha instrumenteringen samt vilken färg den ska ha. Den stora pekskärmen fungerar okej och är relativt lätt att komma överens med. Massagestolar finns men så mycket till massage ger de inte utan mer en mysig känsla för dem som vill ha det så, även detta kan förprogrammeras i de personliga förarprogrammen. Bose stereon har bra ljud.

Ekonomi

Renault Grand Scenic är generöst utrustad redan som standard vilket är bra för familjeekonomin. Bilen kostar 258 000 kronor med 140 Hk bensinmotor och EDC automatlåda. Exempel på vad som är standard: Automatisk klimatanläggning och parkeringssensorer fram och bak.

Något som saknas som standard och är mycket bekvämt i en familjebil är backkamera, för att få backkamera så behöver du köpa Scenic i Bose version och dessutom lägga till 7 000 kronor för teknikpaket, då får du dock bland annat en större pekskärm, parkeringshjälp, Bose-stereon och mycket mer. Passa då även på att köpa panoramaglastaket för 10 000 kronor. Priset hamnar nu på runt 300 000 kronor.

Renault har ryckt upp sig rejält numera och det är över tio år sedan Renault tog tag i de största problemen, speciellt kopplat till Svenska marknaden. Kvalitén har förbättrats rejält och rostskyddet är idag i toppklass. I Sverige har bilarna 5 års garanti.

Bränsleförbrukning. Detta är en av de viktigaste faktorerna hos en bra familjebil. Bilen ska fungera bra i vardagen och dessutom vara bränslesnål. Vår förbrukning under testperioden har legat på 0,65 liter/mil och då var bilen helt ny och inte fullt inkörd , bränsleförbrukningen sjunker normalt under inkörningsperioden. Det är därför inte helt omöjligt att vår förbrukning skulle hamna närmare 0,6 liter/mil när bilen gått några mil till. Den angivna förbrukningen är 5,5 liter mil. Trots att vi kör i blandade miljöer brukar vi inte komma ner i tillverkarnas angivna förbrukningar i våra tester. Detta beror främst på mer motorvägskörning då bilen får ett högre luftmotstånd.

Därför ska du köpa en Renault Grand Scenic

Not: Testbilen var extrautrustad, kontrollera vad som ingår innan du köper bilen.

Exit mobile version