Site icon Bytabil.net

Test Renault Megane RS Trophy 2019 – 300 racingsugna hästar!

Test av Renault Megane RS Trophy 300 hk – Racingkänsla ut i fingertopparna!

Renault Sport står verkligen för namnet! Renault Megane RS har en vägkänsla som är helt amazing! Det finns kraftfullare bilar men få erbjuder denna racingkänsla som Megane RS Trophy gör. Du som gillar sportig och vägnära känsla samt prisvärda bilar ska verkligen överväga ett köp av en Renault Megane RS Trophy!

Testbilen: Renault Megane RS Trophy 300 hk, 1,8 liters turbomotor, 420 Nm, manuell växellåda. 0-100 km/h 5,7 sekunder. 4control fyrhjulsstyrning för bättre svängradie och höghastighetskurvtagning. Utsläpp NEDC: 183 gram CO2, WLTP 185 gram CO2. Årsskatt: 8651 kr de tre första åren, sen 1944 kr/år. Av tillverkare angiven förbrukning: 0,82 l/mil (WLTP), vår förbrukning har varit mycket varierande summerat på 0,97 l/mil vid blandad men sportig körning, och vid lugn körning i komfortläge så har vi kunnat hamna på under 0,8 l/mil.

Not: Vill du läsa när vi testade nya Renault Megane GT 2016, det var då som denna generations Megane kom. Läs vår test av Renault Megane här

Att köra Megane RS

När jag kör bilen så känns varenda ojämnhet ända upp i ratten och ut i fingertopparna. Jag accelererar kraftigt och när jag växlar får jag hålla i ratten ordentligt med ena handen då denna lätt hugger i ojämnheter i asfalten och bilen gungar gärna till lite sidledes. Ja, den vägnära körkänslan är enorm! Detta är en känsla som inte de större, lyxigare och kraftfullare bilarna kommer i närheten av.

Styrkan hos Renault Megane RS är framförallt kurvig bankörning. 4-hjulsstyrningen gör styrningen ännu smidigare vilket ökar smidigheten vid bankörning likaså vid vanlig stadskörning till vardags. Bilen är framhjulsdriven men väggreppet är dock utmärkt med däcken som testbilen är försedd med. Visst går det att tappa greppet i vissa situiationer och speciellt om man gasar på för tidigt ut ur en kurva och ratten inte är helt rak, då kan man känna att bilen börjar drifta lite med framvagnen. Styrningen och väghållingen är för övrigt i topp!

Manuell växel är coolt! Det ger en sportig könsla utan dess like hos denna biltyp. Även automatväxel kommer att erbjudas till Renault Megane RS och denna ger sannolikt bättre effektivitet för de flesta som inte tränar snabba växlingar. Automatväxel ger även en komfortablare vardag. Fast Manuell växel är ju det som gäller eller hur!?

Motorstyrka finns i alla hastigheter som gäller i Sverige. Vid högre hastigheter så märks det att bilen inte är lika stark som muskelbilarna men det har inte försökt påstå att den ska vara. Fortfarande finns kraft kvar över 100 km/h och mer än hos de vanliga svenssonbilarna. Megane RS har såklart en riktigt bra väghållning på motorvägen, även i hastighet på 200 km/h. Landsvägskörning är dock denna bils favoritåkning och det funkar fantastiskt ihop med Renault Megane RS bortsett från att bilen är lite stötig med sportchassit, omkörningar är inget problem!

Motorljudet är helt rätt och bilen har en rå och sportig ljudbild vid kraftiga och längre accelerationer. I sportläget så poffar avgassystemet då och då. Det finns flera olika körprogram inklusive ett som kan stllas in personligt. Den egna fysiska RS knappen växlar enkelt mellan de två vanligaste körprogrammen, först sportläget med 300 hästkrafter med ett maffigt ljud från avgassystemet. Tryck en gång till på knappen så återgår bilen till normaldrift vilket bland annat innebär att bilen begränsas till 160 hästkrafter och avgassystemet blir tystare.

Komfort

Renault Megane RS är en sportbil och inte en komfortbil. Jag sitter riktigt bra i förarsätet men mittarmstödet når inte riktigt fram till min högerarm och gör därmed inte så mycket nytta. Fjädringen är mycket hård och det är inte tal om någon fin mjuk söndagskörning här inte. Bullernivån inne i bilen är avsevärt högre än genomsnittet, speciellt på motorvägen. Lågprofilsdäcken bidrar sannolikt till högre buller i bilen men så är det hos alla dessa biltyper.

Praktiska egenskaper

Renault Megane RS är inte bara en sportig bil som gärna körs på bana. Sannoligt så är det nog så att de flesta av dessa bilar aldrig sätter sina hjul på någon bana utan körs i vanlig trafik. Megane RS har i stort sett samma kaross som vanliga standard Megane. Detta innebär ett gott lastutrymme baktill och ett hyfsat benutrymme till baksätespassagerarna. Bakdörrar! Ja, nya Renault Megane RS har bakdörrar vilket är ett tecken på att bilköparna även behöver få vardagens sysslor att fungera ihop med en sportig bil.

Instrumentering

Instrumenteringen är riktigt bra. Det finns flera olika grafiska varianter att välja då förarinstrumentet är helt digitalt. Du kan även välja färgnyans efter eget tycke. Mediaskärmen är av pekskärmstyp och är relativt lätt att komma äverens med. Ibland kan den upplevas något seg. Bose stereon har jag knapp testat, mestadels har den varit avstängd helt. Ljudet är bättre än genomsnittet, speciellt när man står parkerad. På motorvägen så tränger vägbuller igenom så pass att man ändå inte riktigt kan njuta av ett finare ljud. Så i detta fall kan man nog hoppa över att köpa Bose stereon som tillval.

RS Special: Renault Megane RS Trophy har instrumentering som visar massor av bilens fakta och prestanda i realtid. Det finns även möjlighet att logga bilstarter samt varvtider vid bankörning (Finns som tillval till vanliga RS).

Stykor och svagheter

Styrkor

Svagheter

För vem

Renault Megane är en bil för dig som vill ha extremt bra racingkänsla till ett överkomligt pris i kombo med praktiska inslag som funkar i vardagen. Tycker du istället att komfort och en tystare bil är viktigare än vägnära racingkänsla, välj då en vanlig Renault Megane istället!

Prisbild

Priset börjar på runt 300 000 kronor för basversionen av Megane RS, då har bilen 280 hk. Detta är vardagskompromissen. För 340 000 kronor får du versionen RS Trophy med 300 hk och Cup/sportchassi som standard. Utöver detta ingår även bättre bromsar Torsen differentialspärr, sportavgassystem med klaffstyrning, RS telemetri monitor, ratt klädd i alacantraläder (Denna är riktigt nice!!). Trophyvarianten är alltså redo för bankörning!

Tillval: För Megane RS Trophy tycker jag inte du ska köpa något tillval alls, det passar inte riktigt ihop med racingkänslan att ha panoramaglastak, parkeringshälp m.m. Köper du basversionen så skippar du cupchassit samt RS-telemetri och väljer istället detaljer som parkeringshjälp, panoramaglastak, vingelvarning, bosestereo. Oavsett modellval så behovs egentligen inget tillval då bilen är väldigt bra standardutrustad oavsett modellversion.

Summerat

Renault Megane RS Trophy har racingkänslan i topp samtidigt som bilen är praktisk och inte för dyr. Hur många bilar kan erbjuda detta?

Läs mer: Läs vår test av förra generationens Renault Megane RS

Exit mobile version