Site icon Bytabil.net

Test Renault Megane E-tech elbil

Test Renault Megane elbil – Klassiker i modernt elbilsutförande!

Renault Megane elbil finns nu på marknaden och är en efterlängtad bil. Renault Megane är en klassisk bilmodell som funnits i många år och de flesta känner till den. Megane är en mellanstor bil som genom åren slagits om titeln prisvärdaste vardagsbil. Nya Renault Megane elbil E-tech har piffats till och kan nu köpas i än mer exklusivare utförande än tidigare generationer. Så hur står sig nu elbilsmodellen av Renault Megane både prismässigt och bruksmässigt? Vi har testat nya Renault Megane E-tech i elbilsutförande och här är resultatet!

Nya Renault Megane elbil är en riktigt trevlig och körglad bil som står sig mycket bra för vardaglig körning. Modellen vi provade hade den kraftfullare motorn på 220 hk motor och det räcker gott för att snabbt komma upp i motorvägshastighet och genomföra smidiga omkörningar. Vi förväntar oss att även den motorsvagare modellen på 130 hk står sig bra körmässigt då elbilarna har 100% motorkraft direkt och i princip alla elbilar upplevs faktiskt pigga från start och minst upp till 70 km/h.

Renault Megane E-Tech är mycket estetiskt tilltalande. Utseendet är modernt och visserligen har den likheter med en del andra moderna bilmodeller men ändå har Renault fått till en egen touch. Bakdörrarna har handtaget sittande högt integrerat mellan dörr och sida vilket ger en stilren design för Renault Meganes bakparti. Även framdörrarna har ett smidigt och snyggt handtag som trycks ut när man låser upp på nyckeln eller bara närmar sig bilen. Denna lösning har valts av fler biltillverkare och här måste jag säga att jag tycker designen som Renault valt är väldigt tilltalande.     

Man sitter huvudsakligen bra i förarsätet men för mig personligen reagerar jag på är att stödplatån för vänster fot sitter lite för nära mot andra modeller vilket gör att benet inte kan sträckas ut ordentligt så som jag önskar. Här går det att anpassa sätet lite grann men det räcker inte riktigt för mig. Det är inget jag stör mig på jättemycket men det gör det påmint hur viktigt det är att provsitta en bil innan man köper den då vi alla har olika behov av ergonomi. Komforten är ändå överlag väldigt bra och Renault även har kostat på sig massage i stolarna på den mer utrustade modellen av Megane E-tech. Denna funktion ger lyxkänsla för Renault Megane som inte funnits tidigare. Sen kan man fundera på om det ger någon större skillnad, och det gör faktiskt det när man har kört en längre sträcka. Jag sitter bra i baksätet som har riktigt bra takhöjd. Hela golvet är plant då det inte finns någon kardantunnel och det är gott om benutrymme i Renault Megane E-tech. För baksätespassagerarna finns 2st USB-C uttag för att ladda telefoner eller surfplattor.  Bagageutrymmet i Megane E-Tech är bra och djupt vilket gör att Renault Megane E-tech lastar bra och behövs mer utrymme går baksätet att fälla. När man fäller baksätet uppstår en nivåskillnad mellan bagageutrymmet och det fällda baksätet.

Bakom ratten finns ett par paddlar som ökar och minskar energiåtervinningen till batteriet med följden att bilen får mer eller mindre motorbroms. Detta finns hos de flesta elbilar idag men på olika nivåer. Renault Megane E-tech går från ställbar lätt till kraftig motorinbromsning. Denna funktion kan användas med fördel vid exempelvis kökörning i tätort. Det som är lite speciellt med den kraftigare motorinbromsningen är att den då är så pass kraftfull att bromsljusen tänds för att varna bakomliggande trafik, vilket förstås är bra. Det är så klart en smaksak hur du vill köra och det är som sagt ställbart. Ytterligare körinställningar finns där man via ratten har snabbval och kan välja körlägen för Eco, Comfort, Sport eller personlig inställning. Den traditionella växelspaken har bytt plats och hittas nu till höger om ratten strax ovanför spaken för torkarbladen så som även Mercedes har hos flera bilmodeller. I början är det lite ovant och det hände att jag drog i reglaget för torkarbladen istället. Detta är dock en bra placering när man är van och ger plats mellan stolarna för bättre funktioner och kupén upplev även större och rymligare.

Bakrutan hos Renault Megane E-tech är väldigt liten vilket gör att sikten via backspegeln blir begränsad, men det här har Renault löst på ett innovativt sätt genom att en kamera på innertaket i kupén som visar bild från bilens baksida. På backspegeln sitter det en spak som switchar man mellan att i backspegeln se kamerabild från bilens baksida eller en klassisk spegel. Med kameran får man en bra översyn på bakomliggande detaljer men djupet är svårt att bedöma när man backar. Dock får man upp en bra översyn på skärmen via bilens andra kameror vid backning vilket gör att det inte är så stort problem. Vi trodde att kamerafunktionen skulle vara riktigt dålig i mörker men den är faktiskt helt ok så länge det finns någon typ av ljuskälla.

När det gäller mediasystemet så finns här allt att önska sig i form av Google Auto och Apples Carplay så att synka telefonen till sin Renault Megane E-tech systemet är inga problem. Däremot behöver man öka volymen kraftigt när man pratar i telefon på landsväg och motorväg då ljudet från vägen är aningen högt. Detta kan i och för sig vara ett problem kopplat till att bilmodellen vi provade var utrustad med lågprofilsdäck tillsammans med ett par snygga 20 tums fälgar vilket kan öka vägbullret, vilket kanske inte alla köper? Dessa fälgar må vara snygga men vi rekommenderar val av mindre fälgar och tjockare däck för att istället få lägre vägbuller och högre komfort vilket är en av de få svagheterna vi upplever hos denna bil.

Där jag bor så jag har ett kallgarage med egen garageport. När det gäller Renault Megane E-tech så är det inga problem och varningssystemet varnar när det är nära till kanterna. Systemet visar tydligt alla vinklar och hur man ska ligga för att komma rätt in genom garageöppningen. 

Prisbild Renault Megane elbil

Renault Megane E-Tech kostar från 480 000 kr och då får man ett batteri på 40 KWh och en motorstyrka på 130 hk vilket ger en räckvidd på ca 30 mil. Går man upp lite till i pris så får man 60 KWh batteri med motor på 220 hk och en räckvidd på ca 45 mil. Jämfört med andra elbilar på marknaden idag så ligger Renaullt Megane elbil ungefär i lika nivå som konkurrenterna. Det innebär att det finns både billigare och dyrare bilmodeller i närheten beroende på om man kan tänka sig en något mindre eller lite större bil.

Renault Megane E-Tech finns i 4 olika anpassningsbara modeller, Techno, Iconic, Equilibre och Evolution ER. Lista över tillbehör finns att ladda hem på Renaults hemsida och det finns en hel uppsjö med tillbehör sett till vilken bilversion du tittar på och därefter enskilt valbara tillbehör till det. Modellen vi provade var fullutrustad vilket innebär alla möjliga tänkbara säkerhetssystem samt en 360-graders 3D kamera för att se omgivningen runt bilen. Här har Renault verkligen lyckats för detta kamerasystem fungerar riktigt bra

Exit mobile version