Site icon Bytabil.net

Test Renault Kadjar AWD, en modern crossover

Test av: Renault Kadjar 1,6 dCI 4×4 AWD

Renault Kadjar är en SUV, eller Crossover som den också kan kallas. Renault har inte satsat så mycket på denna biltyp men nu hoppar de på tåget och lanserar nya Renault Kadjar. Detta är på tiden och efterlängtat av många Renault ägare. Renault Kadjar är en komfortabel, praktisk och modern bil med hela fem års garanti. Renaults uppdaterade användarinterface R-Link 2 är ett av de mest lättanvända och flexibla menysystemen som finns på bilmarknaden idag.


Testbilen: Renault Kadjar 1,6 dCi (Dieselmotor på 130 hk samt kamkedja), AWD Fyrhjulsdrift, Bose edition.

Att köra

Renault Kadjar 1,6 dCi upplevs som både stark och pigg att köra. Motorn känns kraftfull speciellt med tanke på att den inte är så stor. En dieselmotor på 130 hk erbjuder naturligtvis inte några sportbilsegenskaper men Renault Kadjar 1,6 dCi är trots detta mycket pigg i vardagstrafiken samtidigt som att bränsleförbrukningen är låg med tanke på denna typ av bil. Bränsleförbrukningen under testperioden blev 0,70 l/mil under blandad körning men inte med eco-driving i åtanke. Väghållningen under normal körning känns bra samtidigt som bilen kränger lite mer vid kurvtagningar, en egenskap som är typisk för denna biltyp med lite högre markfri gång.

Komfort

Jag sitter bra i framsätet i Renault Kadjar. Förarstolen är komfortabel och armstöd finns på båda sidor placerade på bra höjd och avstånd, här har Renault gjort en rejäl förbättring. I baksätet finns bra med benutrymme och det är rymligt i huvudhöjd. Baksätet är dock placerat något lågt och benen får inte riktigt den avlastning som jag önskar. Med tanke på det rymliga utrymmet upp mot taket hade baksätet kunnat vara placerat något högre. Fjädringen är medelhård men skulle gärna kunna få vara lite mjukare vilket passar denna biltyp bättre. Att stiga i och ut ur Renault Kadjar är en njutning, instegen samt dörröppningarna är bra och bilen är lagom hög. Bullernivån i Renault Kadjar är tyvärr en svaghet och skulle gärna kunnat få vara något lägre. De flesta nya bilar inklusive Renault Kadjar har avsevärt lägre vägbuller inne i kupén om man jämför med äldre bilar. Jämför man Kadjar med nya bilar i samma klass så finns det det trots allt de som är tystare.

Praktisk användning

Renault Kadjar är en mycket praktisk bil och Renault har har fördelat bilen bra mellan passagerarutrymme och lastutrymme. Lastrummet är räcker för de flesta men det är inte lika stort som i en klassisk kombibil. Det finns extra förvaringsutrymme under lastgolvet och ett plus för att man kan lyfta locket på halva lastgolvet och ställa det i stående läge, därefter kan matkassar placeras stadigare i bilen. En annan detalj som är riktigt bra hos Renault Kadjar är att dörrarna täcker hela bilens sida nedåt vilket gör att dina byxor inte smutsas ner lika lätt som hos flertalet av konkurrenternas bilar. I mittarmstödet finns en rymlig låda för förvaring av mindre saker. Det jag saknar är infälld förvaring för solglasögon i taket samt att mugghållarna som vanligt hos Renault är mer anpassade för små lattemuggar än PET-flaskor.

Design

Interiören är enkel och neutral. Det är avskalat inne i bilen både avseende detaljer och belysning. På kvällen är det väldigt mörkt och trist i Renault Kadjar. Den goda komforten och instrumenteringen väger dock upp och är det som räddar bilens förarupplevelse. Det finns bara mörkgråa och svarta klädselval samt inga tillval avseende paneler eller liknande. Exteriört är Renault Kadjar avsevärt bättre och Renault har än en gång lyckats att få till en snygg bil sedd från utsidan.

Instrumentering och mediasystem

Renault Kadjar har en stor pekskärm som styr många av bilens funktioner. I testbilen fanns mediasystemet R-Link2 med Bose stereo vilken är standard i utrustningsnivå ”Bose”. Detta är ett av de mest lättanvända peksystem som finns på marknaden idag. En funktion unik för R-link är internetuppkoppling till Renaults portal. Där kan man ladda ner olika appar samt att flera tjänster finns att köpa. Detta ger ett mervärde samtidigt som det inte är något du absolut måste ha.

Den stora pekskärmen är helt anpassningsbar efter ditt önskemål. Du kan själv välja vad som ska visas på hemskärmen som dessutom kan bestå av flera fönster. Du byter enkelt fönster genom att svajpa på skärmen. Alla mediafunktioner finns som appar och det finns för de flesta funktioner en minimerad och en stor layout vilket gör anpassningen ännu bättre. Renault är föredömliga just nu på att skapa lättanvända mediasystem som dessutom är anpassningsbara efter ägarens önskemål. I slutändan konstaterar jag dock att den förvalda orginalinställningen är väldigt genomtänkt och inte något jag personligen skulle förändra på även om möjligheten nu finns.

En nyhet är att även förarskärmen är helt digital. Du kan välja olika typer av visningar för instrumenteringen samt även välja färgsättning. Därutöver finns det 6 stycken minnesplatser som du kan spara dina unika inställningar som snabbval vilket gör det enkelt att ställa om mellan olika favoriter. För att förenkla ännu mer så kan du dessutom namnge snabbvalen, dock utan svenska tecken.

Bose stereon har ett mycket bra ljud och rekommenderas starkt. Det enda som saknas är snabbare åtkomst till baskontrollen för tillfällig extra ”dunka dunka” effekt. Då vi inte testat orginalstereon så är det svårt att såga något om denna, i dagens Renault Clio och Captur är orginalstereon urusel och har bland det sämsta ljudet som finns i nya bilar idag. Men radioprat och lätt bakgrundsmusik funkar alltid att lyssna på. För dig som har det minsta krav på ljud, köp Bose versionen eller ta dig tid i bilhallen och testa ljudet noga innan köp så du inte blir besviken.

Vill du veta ännu mer om den digitala instrumenteringen samt se många flera bilder från de olika varianterna som finns, läs allt om Renaults digitala instrumentering här.

Teknik

Värmeslingor i framrutan kommer hos allt flera bilar och finns även till Renault Kadjar. Värmeslingorna smälter isen på framrutan ganska snabbt och är riktigt bekvämt, det någon minut längre tid än om du skrapar rutan själv men det kan det vara värt, börja med att borsta snö och skrapa övriga rutor på bilen och framrutan är klar innan du hunnit varvet runt. Värmeslingorna syns förvisso i rutan men upplevs inte som störande när man kör bilen.
Andra nyheter hos Renault Kadjar är filhållningshjälp, dödavinkelvarning samt parkeringshjälp. Filhållningshjälpen är inte speciellt märkvärdig och det mullrar lite i högtalarna när du närmar dig väglinjerna utan att blinka. Dödavinkelvarningen är lite bättre och lyser med en lampa och framför allt ljuder en varningssignal om du börjar närma dig en bil från sidan om du trots allt struntar i varningslampan som sitter i backspegeln. Parkeringshjälpen aktiveras med en egen knapp och klarar både höger och vänsterparkering samt erbjuder flertalet av parkeringsalternativ, se bilden nedan:

Styrkor och svagheter

Styrkor

Svagheter

Prisbild

Priset för Renault Kadjar startar från 190 000 kr (Bensinmotor), mellanlandar på 243 000 kr för en Kadjar med automat (dieselmotor) och kan sluta på drygt 300 000 kr för en Kadjar med 1,6 dCi disel inklusive fyrhjulsdrift (Ej automat) Bose edition med ytterligare lite extra tillval. Observera att det för närvarande inte går att få Renault Kadjar med fyrhjulsdrift i kombination med automatisk växellåda.

Informativt: Renault Kadjar delar väldigt mycket delar med Nissan Qashqai då Renault och Nissan samarbetar med dessa bilmodeller.

Exit mobile version