Site icon Bytabil.net

Test Renault Austral

Test av Renault Austral – ännu en toppenbil från Renault!

Renault Austral är en praktisk och komfortabel SUV som kommer i en snygg förpackning. Renault har verkligen gjort en klassresa och erbjuder idag konkurrenskraftiga bilar i toppklass. Renault Austral är en modern bil som möter upp konkurrenterna väl. Nu när konkurrensen ökar från asien och tekniken går mot ett helt nytt skede så gäller det att hänga med. Renault är en av de europeiska biltillverkarna som gör detta och vi har nu testat Renault Austral.

Körkänsla

Den första känslan man får när man börjar köra Renault Austral är att det är en bil som håller vad den lovar. Oavsett om man kör i stan eller på landsväg så sitter man bra och körkänslan är mycket bra. Det finns en del som tycker att fjädringen är lite för aggressiv men det är inget som vi upplever, vår upplevelse är snarare att bilen ligger riktigt bra på vägen utan att vara allt för hård. När vi kör vidare på motorväg och partier som ofta ger mer buller och vägbrus klarar sig Austral helt i linje för att jämföras med likvärdiga konkurrenter, alltså fullt acceptabelt.

Mildhybriden som vi testar har en 1,3 liters 4 cylindrig bensinturbo som jobbar ihop med en batterimotor. Denna kombination bildar en så kallad mildhybridmotor som ger bilen en liten extra boost för omkörningar och kapar topparna på bränsleförbrukningen. Totalt levererar denna motor 160 hästkrafter men upplevelsen är faktiskt mer kraftfull så här har verkligen Renault lyckats med körkänslan. Bilen är rapp och pigg, alltså för biltypen sett. Detta märks speciellt när man vid omkörningar och på accelerationssträckor upp på motorvägen. Det finns även en E-Tech full-hybridmotor som alternativ och den varianten har ännu mera motorkraft. Ska man provköra Renault Austral så är det bra om man har möjlighet att testa båda versionerna för att se vilken variant man gillar bäst.

Renault har lagt mycket fokus på mörkerkörning och skapat ett system som kallas Matrix LED vision. Detta belysningssystem är automatiskt och ser till att man inte behöver tänka på att blända på och av i mörker. Matrix LED vision arbetar med en kamera i vindrutans överkant som ser till att mötande bilar inte drabbas av bländande ljus. Bekvämt och ger en sak mindre att tänka på vid mörkerkörning.

Som tillval finns 4Control advanced och det är ett system som ger bilen en 4-hjulsstyrning. Denna syrning ger Renault Austral en sportigare körkänsla i kurvor och smidig styrning i låga hastigheter där det är trångt. Versionen vi provade var dock inte utrustad med detta system så vi nämner endast det som ett tillval utan att lägga någon vikt i hur det fungerar.

Exteriör

Det är mycket hos Renault Austral som både har Renaults unika designdrag och känslan av något nytt. Ett exempel där Renault i vår mening lyckats extra bra är designen av fronten. En annan detalj som sticker ut är att hjulhusskärmarna går snyggt ihop med både front och bakdel. Detta tillsammans med den svarta linjen nedtill ger Renault Austral en snygg helhetsbild. Dagens bilar är fulla med elektroniska säkerhets och funktionssystem bestående av kameror och sensorer. Det är en konst att få dessa integrerade i bilen på ett snyggt och inte störande sätt. Renault är duktiga på detta och integrerar sensorer samt döljer vindrutekameran på ett innovativt sätt. Även spolarvätskemunstycket är snyggt integrerat i torkarbladshållaren. Renault har verkligen gjort en rejäl designresa från att bakåt i tiden gett en obetydlig axelryckning till att idag ge bilarna en modern toppklasskänsla.

Interiör

Ett varmt välkomnande möter föraren när man sätter sig i Renault Austral, skärmarna tänds upp och en trudelutt spelas i högtalarna. Renault Austral har bra fördelade utrymmen. I förarsätet sitter man bra och komfortabelt. Baksätet bjuder på ett gott utrymme för två vuxna persone. Utöver en klassisk fällbar 60/40 konfiguration av ryggstödet så kan man även justera baksätet fram och tillbaka för mer benutrymme alternativt mer bagageutrymme.

Tekniken är generös i Renault Austral, OpenR skärmen som styr media och bilinställningar är stor och snyggt sammansatt med förarinstrumenteringen. Systemet har uppkopplade tjänster i form av My Renault och Google Play (gratis i 5-år). Utöver detta finns tillgång till Apple Play och Android Auto för integration med mobilen. Inredningen bjuder vidare på många fina detaljer med en känsla av lyx som inkluderar bland annat fina sömmar. Konsolen mellan stolarna har laddningsplatta för mobiltelefon, utrymme för ett par kaffemuggar och plats för övrig förvaring. Konsolen fungerar även som bekvämt armstöd. Är man Renaultägare sedan tidigare så känner man igen sig för här finns bland annat den klassiska spaken för multimediakontroll som hanterar mediasystemet med val av radiostation, volym. Denna kan vara upplevas lite konstig i början för nya Renaultägare, men när man är van så är den ett utmärkt reglage som hjälper till att fokusera på vägen istället för att pilla på mediaskärmen. Ratten har i sin tur knappar för styrning av funktioner så som handsfree, röststyrning och farthållare.

Versioner

Nya Renault Austral kommer i två olika versioner:

Mildhybrid 160 auto. Växellådan är en 7 stegs automat och bensinmotorn levererar 160 hk men i och snabb resons från batterimotorn så upplevs bilen lite vassare än klassiska turbomotorer på 160 hk. Pris från 350 000 kronor

E-Tech hybrid 200 som har en 3 cylindrig 1,2l turboladdad bensinmotor tillsammans med en elmotor på 50 KW.

Att titta igenom tillbehörs- och utrustningslistan för Austral är en fröjd. Det finns en hel del tillval för att sätta sin egen touch på bilen och det finns även tillbehör som är mer nice to have så som kylbox och kaffemaskin. Vill man ha E-Tech Hybrid 200 med alla extratillbehör så blir det en kostsam bil, men å andra sidan får man då väldigt mycket bil för pengarna. Pris från 400 000 kronor

Slutsats

Renault har än en gång lyckats, Austral är en modern, komfortabel och snygg bil!

Exit mobile version