Test Renault Arkana elhybrid – En bekväm och trevlig bil!
Renault Arkana E-Tech Hybrid är en kompakt SUV med ett tilltalande utseende och ett fantastiskt utrymme för både förare och passagerare. Arkana är en större halvsedan bil för de som egentligen vill ha en kombibil men gillare cupédesignen bättre. Renault Arkana har fokus på design och miljömedvetenhet, men kanske är det ändå komfort som är den vinnande egenskapen hos Arkana. Här är vår test av Renault Arkana hybrid, läs vidare om hur det gick!
När det gäller Interiören så finns det egentligen inget speciellt att klaga på utan Renault Arkana har en stilren där både säten och dörrsidor har fina välanpassade stygn som ger en känsla av kvalité och lyx. Fina kolfiberpaneler används i interiören vilka ger ett bra intryck endast några få detaljer så som handskfacket har lite enklare och så kallad plastig känsla. Renault har stegat upp de senaste åren och idag är snyggt designade detaljer jämte plastig billighetsdesign tvärtom mot förr.
Instrumentpanelen är snygg och ger den mesta informationen som man som förare önskar och det går även att göra en del inställningar för personlig anpassning. I instrumenteringen finns bland annat hastighetsmätare med en diskret skylt som visar gällande hastighet samt information om bilen går på el- eller bensinmotordrivning. På högersidan av förarplatsen finns reglage och knappar för klimatanläggning, sätesvärme och lite till i en uppradad och tilltalande design. Bakom ratten finns den ”klassiska” mediaspaken som Renault har kört på under en längre tid för styrning av mediasystemet. Här ändras enkelt volym, radiostation samt hantering av telefonsamtal och detta är något som jag som gammal Renaultägare uppskattar väldigt mycket även om spaken har förändrats lite grann med tiden. När du lärt dig denna spak så är det en mycket bra och smidig lösning för att styra dessa funktioner utan att släppa blicken från vägen.
En skön egenskap som Arkana bjuder på är att man äntligen kan ha på sig de där snygga vita byxorna utan att få en ful rand på dem när man kliver in eller ut ur bilen. Dörren har en smart lösning där dörrkanten täcker hela vägen ner och på så sätt skyddar insteget från smuts och vattenstänk. Under testperioden som skedde med mycket slask och blask så funkade detta bra och byxorna kunde hållas rena.
Kupén bjuder på en rad olika finesser så som induktionsladdning och USB för laddning av mobiltelefon samt ett 12V uttag. Något som sticker ut en del är Aux-in uttaget där man kan koppla in extern musikmedia. Här kanske man hade önskat ett till USB-C uttag istället men uttaget ger ändå en viss retrokänsla. Både Android Auto och CarPlay finns att tillgå i mediasystemet som även har en den 9.3 tums skärm. Navigationen fungerade bra och detta visar också bränslepriset när man närmar sig bensinstationerna så man kan passa på att tanka om priset är bra.
När det gäller körkänslan så sitter man bra och högt i denna SUV och, ja man sitter faktiskt riktigt bra! Framsätet är rymligt för två vuxna och baksätet sitter tre barn eller två vuxna bra. Även om taket har en sluttande design baktill så stör det inte färden för passagerarna. Ljudnivån i kupén under körning på motorväg är förvånande låg och köregenskaperna är inte heller något att klaga på under färd. Motorn är som det framgår av namnet en elhybrid och den är framförallt bränslesnål. Det här är inte bil som man ska förvänta sig en kraftfull elmotor från utan det är snarare en kostnadseffektiv familjebil även om den i sportläget ger en viss kickdown känsla i ryggen. Vi körde mycket motorväg och här kommer inte riktigt hybriden till sin fulla rätt men elmotorn jobbade tidvis för att hjälpa till i
uppförsbackar så att bränsleförbrukningen hålls nere. Elhybriden gör sig bäst i stadskörning och här hjälper elmotorn mycket för att kapa förbrukningen. Just när det gäller den här typen av hybridbilar så används bensinmotorn tidvis till att ladda upp batteriet och då kan det bli konstiga varvtal från motorn som stå och ladda vid trafikljus. Renault anger en förbrukning på 4,77 – 5,8l/100km där vi i detta test låg strax över 6.0l/100km, värt att tänka på är att vår körning var uteslutande motorväg och stadskörning så förbrukningen känns helt rimlig. Detta bidrar även till att Arkana E-Tech är en väldigt bra och billig pendlarbil till och från jobbet.
Något som jag uppskattade mycket är att nyckeln till bilen kan ligga i fickan hela tiden och när man närmar sig så låser dörrarna upp sig. På samma sätt så låser sig dörrarna när man går ett par meter från bilen. Den här funktionen fungerade bra och det var faktiskt väldig skönt att parkera, stänga dörren och bara gå iväg utan att tänka på om man hade låst bilen eller inte. Det går alldeles utmärkt att ha kortnyckeln liggande i fickan hela tiden men det finns också ett utrymme i kupén speciellt
utformat för att lägga ned nyckelkortet i. Nyckelkortet är smidigt men Renault får gärna jobba vidare med att få ned storleken eller framförallt tjockleken på kortet. Det blir ändå ganska stort i fickan. Parkering i ett klassiskt kallgarage som finns på många radhus och lägenhetsparkeringar är inga problem, Bilen är strax över 2 meter bred och strax under 4,6 m lång och vill man ha exakta mått finns specifikationer på Renaults hemsida.
Det är inte för inte som Renault Arkana har blivit hyllade i flertalet medier och vi kan bara instämma med tidigare bilrecensenter att det är en väldigt bra bil för det man får. Samtidigt får man ha i åtanke att det är en familjebil och inte ett kraftpaket, alltså komfort före sport. Sen kan man tycka vad man vill om el-hybriden och det finns möjlighet att för Zen -versionen köpan den med 140 hk mildhybrid istället.
Prisbild
Renault Arkana E-Tech Hybrid finns i tre olika versioner där Zen har det enklaste utförandet. Modellen Intens är mellanvarianten och modellen vi provade heter RS Line vilket är den mest påkostade varianten. Priset börjar från 273 000 kronor och fortsätter upp till 334 000 kronor. Några få tillval utöver detta, exempelvis val av färg