Site icon Bytabil.net

Test Nokian Hakkapeliitta R2

Testutvärdering Nokian Hakkapeliitta R2

Nu har jag kört halva vintern med dubbfria friktionsdäck av typen Nokian Hakkapeliitta R2 och det är dags för en testutvärdering. Detta år har inte bjudit på mycket med vinterunderlag i Stockholmsområdet. Detta innebär att det i princip är omöjligt att uppskatta hur däcken går i riklig snö och inte minst på is. Det plogas och saltas snabbt i år. Endast någon mindre isfläck har jag hittat och endast en gång har jag känt att bilen börjat glida lite mer än väntat i en kurva.

Dubbfria Nokian Hakkapeliitta R2 är helrätt i storstan!

Detta milda klimat och årets goda väghållning har därmed gjort att valet att köra Dubbfria Nokian Hakkapeliitta R2 varit helt rätt. När jag bromsar på vägarna så greppar däcken som på sommaren. I vått väglag lite sämre men fortfarande bra och lika som sommardäck. Ljudnivån finns inget att diskutera om för även i detta fall är det som att köra på sommardäck.

När greppet väl är sämre

För att få någon känsla hur Nokian R2 däcken är i vintermiljö har jag på några vägar kört utanför hjulspåren. På några mindre vägar så finns det lite snösträngar där jag med flit kört bilen. När jag bromsar där så är greppet som natt och dag. Kör jag i hjulspåren i mitten så greppar däcken omedelbart. Kör jag i snösträngarna så ökar bromssträckan enormt. Innebär det då att däcken är dåliga? Nej, det gör det inte för det är ju helt naturligt att greppet blir sämre i snö. Mina tidigare Nokian Hakkapeliitta 4 som hade dubb greppade också mycket sämre i snö än på asfalt. Jag gled minst lika mycket i snön med dubbdäcken som med dessa dubbfria friktionsdäck.

Så hur blir testresultatet för Nokian Hakkapeliitta R2 då?

Kommer det någon isfläck här i Stockholmsområdet som jag stöter på innan säsongen är slut så ska jag återkomma avseende detta, för detta har jag hittils inte alls kunnat prova i år.

Exit mobile version