Site icon Bytabil.net

Test Nokian Hakka Black på vått underlag

När regnet väl kom så passade jag på att testbromsa med mina Nokian Hakka Black sommardäck. Detta däck är framtaget av Nokian för att ha en sportig karaktär. Däcket anges ha extra bra grepp i vått underlag men har något sämre vattenplaningsegenskaper jämte exempelvis Hakka Blue. Så hur upplever då jag som amatörförare och med en vanlig bil Nokian Hakka Black? Kan jag ens märka av däckets egenskaper? Upp till test alltså, och så här gick det:

Jag gjorde ett antal testbromsningar på en väg utan vare sig mötande trafik som bakomvarande trafik, allt för att inte ställa till det för medtrafikanter. Hastigheten var mellan 70-80 km/h. Testbromsningarna gjordes genom att jag bokstavligen stod på bromsen, dvs jag pressade bromspedalen hårt i botten så snabbt jag kunde, även kallat tvärnit. Det regnade rejält vid testtillfället kan jag också tillägga.

Resultat 1: Greppet var helt suveränt när vägen är våt med god vattenavrinning, det kändes faktiskt som att jag bromsade på torr väg. Över förväntan helt enkelt.

Resultat 2: Provbromsning där vägen hade lite mer vattensamling, inte en stor djup vattenpöl men i en zon där allt vatten inte riktigt rinner bort direkt. Även här greppade Nokian Hakka Black sommardäck bra, bilen drog dock något åt sidan. Inte med risk för sladd men bilen rörde sig med bakvagnen en aning åt sidan på ett sätt som inte jag påverkat med ratten. Det innebär en aning vattenplaning helt enkelt.

Så Nokian Hakka black sommardäck stämmer överens väl med Nokians egen beskrivning, mycket bra grepp på vått underlag och bra men inte bäst på vattenplaning.

Exit mobile version