Site icon Bytabil.net

Test Mercedes E 53 AMG 4matic – Sportbil året runt!

Test av Mercedes AMG E53 Coupé 4matic – Maxad & kontrollerad körglädje!

Mercedes E 53 Coupé AMG Coupé är inte bara vacker att se på, den är toppen att köra! AMG modellerna är välkända för erbjuda just körglädje i topp i kombination med Mercedes exklusiva premiumegenskaper. Mercedes E53 är inte bara en E-klass från Mercedes, det är en bil du inte vill kliva ur, ever!

Testbilen: Mercedes E53 AMG 4 matic. Fyrhjulsdrift och 9 stegad AMG automatväxel. 3-liters V6 Bi-Turbo. 435 hk. 0-100 Km/h: 4,4 sekunder, angiven bränsleförbrukning blandad körning: ca 8,9 l/mil, vår genomsnittliga förbrukning under testperioden: 0,9 liter/mil.

Prisbild: Priset börjar från ca 800 000 kronor, mycket ingår men några givna tillval finns och bilen hamnar då på ca 850 000 – 900 000 kronor. Vill du spendera över miljonen så går det också bra.

Den exteriöra designen hos nya Mercedes E53 Coupé är riktigt snygg. Designlinjerna är slanka, sportiga men ändå med en maffigt cool-look, helt rätt i tiden helt enkelt! Interiören är också otroligt snygg och trivsam, precis som brukligt hos Mercedes bilar. Instrumenteringen är toppen men inte den senaste generationen från Mercedes. Den stora snygga enhetliga dubbelskärmen finns men har inte touchscreen och den senaste röststörningen från Mercedes. Oavsett vad så slår instrumenteringen ändå det mesta på marknaden! Interiörbelysningen är riktigt snygg och har färgspekra-kombinationer som jag inte sett hos någon annan bil. Mercedes erbjuder alltid lite extra jämte övriga bilmärken.

Komforten är mycket god när man väl kommit på plats i bilen. Bilen är dock låg och dörrarna långa samt behöver mycket svängrum. Vid trängre parkering så får man ”trilla” ut ur bilen, lite får man lida för att färdas i topp! När man väl sitter i bilen så erbjuder Mercedes luftkonditionerade stolar och uppvärmda armstöd, även massage finns till framstolarna. Baksätet rymmer två platser med mugghållare mellan. Benutrymmet bak är bra. Lastutrymmet är djupt men bakluckeöppningen något trång, baksätet kan fällas för mer och längre lastutrymme.

Teknikmässigt är bilen i topp med bra backkamera, sensorer samt dödavinkelvarnare och mycket mer modern säkerhets teknik. Head-up display finns att få. Instrumenteringen kan anpassas med flertalet kombinationer men klassisk visning passar denna bil bäst och denna är utmärkt! Givetvis kan man få hastighetsvisning med tydliga siffror om man inte nöjer sig med Head-up display. Dessutom finns det AMG instrumentering som visar hur bilens prestanda nyttjas. Stereon från Burmeister erbjuder ljud i absolut toppklass, så klart! Har du råd att köpa denna bil så har du också råd att köpa stereon, gör det!

Att köra

Nu till det bästa, att köra MErcedes E 53 AMG. Oj vilken bil! Det finns tre lägen som kan väljas snabbt och enkelt, Comfort, Sport och Sport+. Comfortläget har mjukare fjädringsinställning som ger god komfort. Prestandan i komfortläget är enastående och slår det mesta även om motorn hålls tillbaka för att inte bli för ryckig. I Sport + läget blir bilen helt vansinning, det hugger på minsta gaspådrag och fräser, mullrar och får ett exploderande avgassystem. Körglädjen är oavsett inställning super!

Ska man våga sig på en jämförelse så kan jag försöka säga så här. Motormässigt är det så pass få bilar som är på denna nivå så det hoppar jag över. Fjädring och chassi så har E53 ställbar fjädring. I mjuka komfortläget så är bilen ändå inte lika mjuk som nyaste B-klassen som är en 100% vardagskomfortbil. I sportigaste Plus läget så är har min egen Mini Cooper D 2015 en hårdare körkänsla och vägkontakt jämte Mercedes E53.

4 Matic fyrhjulsdrift ger Mercedes E53 AMG egenskaper som passar året runt i Sverige. Bilens antisladdsystem ger tryggare egenskaper vilket behövs med så mycket kraft i bilen. Denna bil är lika skoj på vintern som på sommaren. Det är upp till dig hur mycket du vågar köra denna bil helt enkelt. Bra grepp i vintermiljö är en sak, att bromsa är en annan.

Motorresponsen hos Mercedes E 53 AMG är om det inte redan framgått i denna artikel helt fantastiskt i alla situationer. I sport+ läget startar bilen direkt från stilla stående och flyger in i rondeller. På motorvägen i 120 m/h vid fullt gaspådrag så känner man fortfarande en pigg acceleration och drag, hur många bilar har det vid den hastigheten?! Omkörningar på landsväg, ja gissa själv, vips, klart.

Svagheter, inte ens bränsleförbrukningen kan jag klaga på då vi låg på 0,9 l/mil i genomsnitt för testperioden (avläst från bilens färddator). Enda svagheten är att bilen är lite svår att stig i och ut ur, speciellt vid trång parkering. Instrumenteringen tar lite tid att lära sig men så erbjuder den också mer än de flesta andra bilar.

Styrkorna, ja gissa. Körglädje, körglädje och körglädje, i snygg exklusiv förpackning! Året runt! Ja tack!

Exit mobile version