Site icon Bytabil.net

Test Mercedes C-klass – C450 AMG 4MATIC- När bilägandet är som bäst!

Test av Mercedes C-klass – Mercedes C 450 AMG 4MATIC

Mercedes-Benz är märket som sätter ribban för vad premiumklassen innebär. Många är de som vill vara med, få når hela vägen upp. Mercedes C-klass är utan tvekan medlem i premiumklubben, Mercedes C450 AMG placerar sig dessutom i det övre skiktet i klassen. C-klass är en optimalt genomarbetad bil där man tagit vara på alla mått och skapat en perfekt balans mellan storlek, utrymmen och komfort. Du som köper denna bil har många härliga mil på vägen att se fram emot!

Testbilen: Mercedes C450 AMG 4MATIC, 3.0 liters 6-cylindrig bensinmotor med bi-turbo, 4-hjulsdrift, adaptiv fjädring ställbar i 3-nivåer. 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Automatväxel. Däck 19″ 255/35.

Komfort

Mercedes C-klass håller toppklass avseende komfort! Samtliga av bilens sittplatser är bra, framsäten som baksäte. Förarstolen har inställningsmöjligheter som passar i stort sett alla. Armstöd finns på båda sidor placerade på perfekt avstånd och höjd. Att köra Mercedes C-klass är en ergonomisk njutning! Bullernivån inne i kupén är väldigt låg, Mercedes C-klass är en av de tystaste bilarna jag kört. Det som tränger igenom är främst ett dovt vägbuller som plockas upp av lågprofilsdäcken. Sannolikt kan bilen köras ännu tystare med andra däck, ett val som troligen i första hand görs till andra varianter än sportversionen AMG. Lite mer buller vittnar baksätespassagerarna om. Även om nu Mercedes C-klass är en av de tystaste bilarna på marknaden så tränger det igenom lite vägbuller och främst vid körning på grövre asfaltsvägar.

Att köra

En Mercedes bestyckad med en 6-cylindrig dubbelturbomotor på 367 hästkrafter är naturligtvis en härlig upplevelse. För att optimera motorns egenskaper till förarens önskemål så finns det fem programval lätt åtkomliga via en spak i mittpanelen: Eco, Comfort, Sport, Sport+ och individual. Individual låter dig själv ställa in motor, fjädring med mera och lagra som ett eget program. Ecoläget kommer du sannolikt att använda månaden efter du fått första bensinräkningen eftersom du fram tills dess bara kört i ”Sport+” läget. Comfort ger en lite mjukare gasrespons medan Sport+ gör så att bilen hugger på minsta millimeter i förändring av gaspedalen. Fjädringen anpassas också till programvalen liksom en rad ytterligare parametrar.

Mercedes C450s prestanda är helt enormt bra. Det finns hela tiden kraft från motorn oavsett om du kör snabbt eller sakta. Från stillastående så kommer du in i rondeller och från tvärgator smiter du in blixtsnabbt i trafiken. Motorns styrka och snabba respons är mycket användbar när du ska ta in på starkt trafikerade vägar likaså vid omkörning på landsväg. Motorljudet är elakt bra, dessutom perfekt balanserat så att motorn upplevs men ändå inte för högljutt. I sport+ läget kan du framkalla explosionsljud från avgasröret vilket låter häftigt men du blir knappast kvarterets populäraste person om du bränner av dessa i grannskapet!

Fjädring och väghållning är fantastisk. Tänk att en bil kan ha så tight väghållning och ändå tackla ojämnheter i marken och vägbulor så smidigt. Det är inte den mjukaste bil jag kört men inte långt därifrån, andra bilar med sportig prestanda har ofta så hård fjädring att du skakar tänder när du åker förbi ett vägbygge. Du skakar inte tänderna i en Mercedes C450 AMG, och du tacklar ändå rondellerna som en dans. Mercedes har verkligen lyckats med att paketera prestanda, komfort och lyxig känsla i C450 AMG.

Praktisk användbarhet

En sedan är inte en praktisk bil i första hand. Mercedes har dock gjort sin hemläxa väl och C-klass har så optimal bakluckeöppning som man kan ha på denna biltyp. Dörröppningarna och bilens insteg har förvisso sina begränsningar med tanke på att C-klassen är en bil i mellanstorlek, men dörrarna är faktiskt bra avvägda avseende måtten. I baksätet sitter man mycket bra samtidigt som det finns begränsningar i benutrymmet. Det finns bra med plats för småförvaring. Sitter man max två i bak så finns det ett bra armstöd i mitten som kan fällas ned med integrerade mugghållare. Mercedes har gjort en mycket bra avvägning mellan alla utrymmen i C-klassen.

Annorlunda

Mercedes har vissa detaljer som är lite annorlunda. Växelspaken för automatlådan är placerad som rattväxel på höger sida om ratten och på samma plats där de flesta normalt har spaken för vindrutetorkaren. Vid regniga dagar så drog jag i växelspaken ett antal gånger när jag skulle aktivera vindrutetorkarna. Styrningen för vindrutetorkarna delar är integrerad i blinkers och ljusspaken. Att skippa den stora växelspaken mellan framstolarna är genialiskt när bilen har automatväxel. Du använder ju ändå knappt denna spak och den stjäl onödigt utrymme. Att sno platsen där de andra europeiska bilarna styr vindrutetorkarna känns dock inte helt optimalt, fast i slutändan är det kanske en vanesak.

Infotainmentsystem

Mercedes C-klass har en stor skärm som svävar ovanför mittpanelen. Denna skärm är bra placerad och har riktigt snygg grafisk design som visar bilens funktioner. I förarpanelen finns också en färgskärm mellan varvräknare och hastighetsmätare, i denna kan du se färddata, hastighet i stora tydliga siffror med mera. Dessa skärmar har bra bildkvalité och grafiken samt färgsättningen ger Mercedes C-klass det helhetsintryck som den förtjänar. Enklast styr man systemet genom att kombinera vanliga tryckknappar samt ett stort styrhjul.

När man ska fördjupa sig i menyerna utöver det vardagliga användandet så blir det lite krångligare. Det är inte lika lätt som flertalet av dagens pekskärmar, men å andra sidan så är positionen av mediaskärmen så bra att jag inte skulle villja ändra på detta. Det optimala vore att förenkla men behålla dagens fysiska kontroller och istället göra om skärmen till en pekskärm som används för de inställningar som görs vid enstaka tillfällen.

Pekplattan ”Touchpad” är en nyhet för C-klass och är integrerad i den centrala kontrollpanelens handenhet (Placerad mellan framstolarna). Handenhetens ovansida kan användas för att med fingerrörelser styra mediasystemet likt en laptops styrplatta. Detta är ingen funktion som jag tycker fungerar speciellt bra och de andra vanliga fysiska kontrollerna tillsammans med styrhjulet som styr samma funktioner är att föredra, tycker i alla fall jag.

Testbilen var utrustad med Burmester surround stereo-ljud och det låter riktigt bra. Helt klart bättre ljud än genomsnittet.

Rattknapparna är snyggt integrerade men de är ganska släta vilket gör de svårare att urskilja och hitta rätt funktion, det finns andra som kombinerar rattknappar med en liten integrerad spak i mitten som är lättare att urskilja. Detta är inget större problem dock och allt eftersom du använder bilen så kommer fingrarna att lära sig att hitta funktionerna.

 

Testad extrautrustning

Träpaneler i öppenporig svart ask: Dessa är inte lackade som de flesta träpaneler brukar vara utan i detta fall kan man man både se och känna träådrorna med fingrarna. Panelerna ger en diskret exklusiv känsla som passar Mercedes c-klass utmärkt.

Panoramaglas-taklucka: Glastaket täcker i stort sett hela taket, öppnas lätt genom dra en spak framåt eller bakåt för att stänga eller öppna taket. Samma knapp styr även det elektriska jalusiet som kan dras för om det kommer in för mycket solljus i kupén.

Backkamera och parkeringsradar: Den stora skärmen ger en tydlig och bra bil över vad som sker bakom bilen. Parkeringsradarn börjar pipa lite senare än jag själv önskar . Parkeringsradarn funkar ändå bra samtidigt som det finns andra system som tidigare och tydligare visar hur radarn detekterar omgivningen vid parkering i trånga utrymmen (Testbilen hade inte 360 graders-kamerasystemet).

Head-up display: Bilden projekteras på framrutan kristallklart. Bra visning av hastighet och skyltavläsning. Använder du polaroidglasögon så ser du dock inte head-up displayen, precis som hos alla andra bilmärken. Mest användbar är den därmed på kvällar och vid mulna dagar.

Eljusterbara framstolar med minne: Inställningsreglagen är snyggt placerade på dörrsidan, inte på sidan av stolen mot golvet som hos de flesta andra bilmärken. Här ser du lätt vilken stolsdel som justeras, till och med nackstöden kan ställas in. Framkanten på stolen kan individuellt justeras fram och bak beroende på förarens benlängd, och det är ett rejält spann på längden så i stort sett alla kan hitta ett passande läge. Minnesplatserna lagrar inställningarna. Detta är det bästa systemet för elinställbara bilstolar jag testat hittills! Det här är premiumklass!

 

 

Styrkor och svageheter

Styrkor

Svagheter

 Prisbild Mercedes C450

Grundpris 585 900 kr inklusive 4-hjulsdrift (4MATIC) och automatväxel (7G-tronic plus).

För totalpriset ca: 724 000 kronor så får du en Mercedes C450 AMG med följande extrautrustning:

Exempel på flera Mercedes c-klass versioner:

Många flera motorval finns till C-klass. Lägg till ca: 13 000 kr för kombiversionen

Till dessa finns bland annat följande paketpriser:

Summering Mercedes C450 AMG 4MATIC

En av världens bästa personbilar

Exit mobile version