Site icon Bytabil.net

Test Mazda CX-60 – Mazdas flaggskepp!

Test av Mazda CX-60, toppen-SUV från Mazda!

Mazda CX-60 är den senaste toppmodellen från japanska biltillverkaren Mazda och kommer i formen utav en fymlig och snygg SUV! Utseendet Hos Mazda CX-60 är klassiskt för Mazdas senaste generationer och befintliga Mazdaägare kommer att känna igen sig. Det som är speciellt med Mazda CX-60 är att utöver en hybridversion så kan Mazda CX-60 även köpas med en 6-cylindrig dieselmotor som har med senaste dieseltekniken. Det är dieselversionen vi har testat och vi kan avslöja redan nu att resultatet är positivt, välkommen att läsa vidare!

Det finns i skrivande stund två olika motormodeller där den ena motorn är en laddhybrid och den andra modellen har en sexcylindrig dieselmotor på nästan 3,3 liter som levererar 254 hk tillsammans med en 8-växlad automatlåda. Bränsleförbrukningen för dieselversionen anges till 0,52 liter milen. Att man som biltillverkare år 2023 väljer att ha en 6-cylindrig dieselmodell i sortimentet är att sticka ut från mängden. Men även om Europa håller på att ställa om till en elektrifierad bilpark så är det i skrivande stund ofta lönsamt att köra på diesel om man behöver en större bil som nyttjas dagligen. Det var också anledningen till att vi ville provköra just dieselversionan av Mazda CX-60

Körkänsla och komfort

Det finns det egentligen inget förutom vridmomentet och det låga varvtalet som avslöjar att detta är en dieselmotor då motorn faktiskt låter mer som en bensinmotor. Ja, precis inget dieselbrölande hos denna bil! Ljudet från dieselmotorn är istället riktigt sportigt och kraftfullt ljudande när man trycker ned gasen och hör hur den raka sexcylindriga motorn varvar upp. Dieselmotorns ljud och den goda accelerationen ger en positiv påverkan för körkänslan hos Mazda CX-60. Hade det varit en elbil med samma egenskaper hade den troligtvis inte varit lika rolig att köra. Växelspaken är snyggt designad men vid start finns det en liten fördröjning inlagd så att motorn kommer igång ordentligt innan växeln kan läggas. Detta är en sån detalj som först kan kännas störande men som man sen inte ens alls reflekterar över när man haft bilen i några dagar, så ha det i åtanke vid provkörning hos bilhandlaren. Framför växelspaken finns Mi-Drive reglaget som snabbt och enkelt skiftar mellan sport-, normal- eller off-road körlägen. Överlag är Mazda CX-60 en bil med bra köregenskaper som ligger bra i kurvorna och på landsvägen.

Ska man se till några nackdelar så är det att fjädringen är ganska styv och tillsammans med något hårda säten ger det en känsla som inte riktigt lever upp till premiumnivå avseende komfort. Men sätenas stabilitet och form gör att man klarar längre körsträckor bra ergonomiskt sett vilket är positivt. Baksätet är väl tilltaget så att två vuxna eller tre barn ska kunna åka bekvämt på längre resor. Ljudnivån på motorväg är i högsta laget och håller inte riktigt premiumnivå.

Interiör och teknik

Här kommer vi till det absolut bästa med bilen. Interiören är väl genomtänkt och ger en bra kvalitétskänsla avseende klädsel, sömmar, placering av knappar och spakar. Allt är verkligen i topp och det finns inget större att klanka ned på. Det är tydligt att Mazda har gett god omsorg hos CX-60 och tänkt till när det kommer till både teknik och detaljer. Konsolen mellan framstolarna har utrustats med två stycken vridbara rattar som sköter bilens integrerade tekniksystem för bilinställningar, radio och navigation. Systemet kallas HMI commander och påminner om mediasystemet hos BMW bilar, HMI systemet sitter bra placerat för att föraren ska kunna nyttja det samtidigt som det tar så lite uppmärksamhet som möjligt från körningen. 

När det kommer till säkerhet är det integrerade systemet bra kalibrerat där bilen håller kontroll framåt, bakåt och åt sidorna för maximal säkerhet. Vid risker ger systemet från sig ett ljud för att uppmärksamma föraren. Maxda CX-60 är den första bil jag kört som har igenkänning av ansiktet och varnar om man är för ouppmärksam på vägen. Under testet provade jag att titta på omgivningen vilket bilen uppmärksammade med en signal och en text visades på instrumentpanelen där det stod att jag inte hade uppmärksamhet på vägen. Även när man kör och släpper ratten eller bilen åker mot vägfilens gränser känner bilen av detta och varnar föraren. Känslan man får när man kör Mazda CX-60 är att Mazda kommit väldigt långt i tekniken som går mot självkörande bilar. Med tekniker som fotgängardetektering, heads-up display, döda vinkelvarnare, filhållningsassistans och avkänning av närliggande bilar genom sensorer vid körning så får man en tryggare bilkörning. Det viktiga är att alla dessa sensorer är bra avstämda och inte varnar för tidigt, ofta eller för sent och här har Mazda fått till det mycket bra.

På rattens vänster sida är bilen utrustad med knappar för ljudvolym, media, telefon och på högersidan styrs funktioner så som adaptiv farthållare, fartbegränsare m.m. Alla dessa detaljer finns hos de flesta bilarna idag så här handlar det bara om att lära känna bilen och placeringen av knappar samt reglage. Vi tyckte i testet att utformningen för instrumenteringen är helt ok och följer dagens standard för moderna bilar.

Jämfört. 

Mazda vill utmana bilarna som befinner sig i premiumsegmentet så som BMW, Mercedes och Audi och här tycker vi inte att Mazda CX-60 riktigt når hela vägen. Men med tanke på att Mazda CX-60 i stort sett kan köpas för halva motsvarande priset så utmanar CX-60 premiumsegmentet på ett helt annat sätt. CX-60 har ändå en bra och trevlig känsla.

Sammanfattning

Mazda CX-60 är en bra, rymlig och praktisk bil som kommer att ge nöjda bilägare. Många har sagt att dieselmotorn är dödsdömd men Mazda visar verkligen att så är inte fallet. Motorljudet hos denna 6 cylindriga dieselmotor är helt fantastiskt och körkänslan är mycket bra. Man sitter högt och rymligt, ja detta är en toppenbil!

Ekonomi och fakta

Diesel: 6 cylindrig motor 254 hk, 0,52 l/mil, 8 växlad automat. Fyrhjulsdrift. Utsläpp CO2: 137 gr/km. Prisbild från 493 400 kr.

Laddhybrid: 2,5l bensinmotor, 327 hk, 8 växlad automat. Fyrhjulsdrift. Utsläpp CO2: 33 gr/km, räckvidd på el 6.3 mil. Prisbild från 517 500 kr.

Utan att gå in på för tekniska detaljer så har Mazda utvecklat en dieselmotor som har så pass rena avgaser att man skulle kunna köra motorn utan AD-Blue men här har Mazda valt att ändå lägga till en tank för AD-Blue för att få ännu effektivare rening på avgaserna och för dig som inte vill köra på diesel så finns istället laddhybridalternativet.

Exit mobile version