Test av Mazda CX-3 Optimum AWD 150 hk automat

Madza CX-3 är en crossover och kan även ses som en liten och smidig stads-suv. Designen är väldigt lyckad och Mazda CX-3 är en typisk stads-suv som är både tuff och vacker att se på. Utbudet av små fyrhjulsdrivna bilar är inte så stort och Mazda CX-3 tillför en bra konkurrens på bilmarknaden då den även står sig bra prismässigt. Mest prisvärd är kanske Mazda CX-3 Vision med framhjulsdrift, där får du väldigt mycket bil för pengarna! CX-3 är praktisk för sin storlek och har bra bottendrag vilket gör den optimal för stadskörning, lägg till Mazdas garanti på 10 år så blir Mazda CX-3 ett riktigt intressant bilköp.

Mazda CX3 2016 (84)1200

Testbilen: Mazda CX-3 Optimum AWD-fyrhjulsdrift, automatväxel. Motor: 4-cylindrig bensin 150 hk. 0-100 km/h: 9,6 sekunder.

Komfort

Komforten i framsätet är mycket bra, sätet är skönt och sittställningen samt ergonomin är bra förutom att armstöd saknas på höger sida om förarplatsen. Mittarmstöd kan dock köpas till för ca: 3000 kr vilket rekommenderas. Då CX-3 är en något högre bil så blir insteget till bilen bra, det är enkelt och bekvämt att stiga i och ut ur bilen. Värre är det i baksätet där benutrymmet är trångt. Det som räddar situationen är att baksätet är högt placerat och sittställningen är bra. Bullernivån inne i Mazda CX-3 är inte i topp men håller en genomsnittlig nivå jämfört med bilarna i ekonomiklassen. Motorljudet hörs väl in i kupén vid kraftigare gaspådrag vilket ibland kan upplevas något surrigt. Fjädringen är hård vilket ger bilen en tight och sportig väghållning samtidigt som den blir stötig vid passage av gupp och andra ojämnheter.

Att köra

Mazda CX-3 är riktigt bra att köra i stadstrafik men körglädjen infinner sig inte fullt ut. Bilen har bra respons och drag från stillastående men därefter så känns de 150 hästkrafterna inte alls så pigga som de borde med tanke på att detta är en liten bil. Då och då vid vissa varvtal vaknar motorn trots allt till liv men detta är huvudsakligen en vardagsbil och inget annat. Det finns ett sportläge som gör bilen något piggare men motorn blir väldigt surrig när varvtalen hålls uppe och sportläget är inget man vill ha inkopplat speciellt länge. Så länge Mazda CX-3 150 hk med automat körs normalt så fungerar den ändå i sin helhet bra, speciellt i stadstrafik. Som alternativ till 150 hk AWD kan du köpa den billigare framhjulsdrivna Mazda CX-3 med manuell växel och motor på 120 hk som faktiskt har bättre prestanda än 150hk AWD automat, den kan vara värd att provköra.

Interiör

Mazda CX-3 med skinnklädsel ser mycket trevlig ut, speciellt testbilens trefärgade variant. Här kombineras vitt, svart och vinrött skinn inne i kupén. Detta är mycket snyggt gjort och ger bilen en touch av premiumkänsla. Innertaket känns dock som en pappkartong vilket drar ner det hela en del. Men samtidigt så skulle jag pruta på något i bilen så skulle jag också gjort exakt samma prioritering som Mazda. På kvällen blir Mazda CX-3 tyvärr en mörk och livlös bil att åka i då nästan ingenting lyser upp inne i bilen.

Mazda CX3 2016 (28)640

Instrumentering och stereo.

Förarinstrumenten är lite speciella. Först är det en stor traditionell varvräknare i form av en klassisk rund tavla med visare. Hastigheten visas med siffror i hörnet på varvräknaren. Köper du den dyraste versionen Optimum så har du en head-up display som visar hastigheten med enkla klassiska blå digitalsiffror i vindrutan, enkelt och funktionellt. Siktvinkeln för head-up dieplayen är dock mycket begränsad men som tur är så är den justerbar.

Mazda CX3 2016 (19)640

Mediasystemet och bilens inställningar styrs direkt med ett navigationshjul placerat mellan framstolarna, väldigt likt som hos BMW. I mitten på instrumentpanelen så sitter en stor och tydlig färgskärm. Färgskärmen är en pekskärm men menysystemet är främst gjort för att styras med navigationshjulet, att knappa in adresser i navigatorn är dock smidigare via pekskärmen. Menysystemet är lättanvänt men inte alltid funktionellt. De flesta funktionerna hittar man enkelt även om några kräver lite mer  letande i menysystemet. Det som inte är funktionellt är exempelvis om du vill lyssna runt på olika radiostationer. Så fort du valt en station så går systemet tillbaka ett steg och du måste återigen gå in i stationsmenyn eller favoritlistan för att välja nästa kanal. Använder du rattknapparna så kan du scrolla mellan stationerna snabbare men då ser du inte vilken station du lyssnar på om du inte aktivt valt visning av radiokanaler i mediaskärmen. Detta känns inte helt genomarbetat.

 

Mazda CX3 2016 (36)750

Bose stereon: Bose är ett starkt varumärke i ljudvärlden. Flera bilmärken samarbetar med välkända stereo och högtalartillverkare när de vill erbjuda exklusivt ljud till sin bilar. Detta är tyvärr inte fallet med Bose stereon i Mazda CX-3. Ljudet är inte dåligt men Bose stereon i Mazda CX-3 känns inte värdigt Bose varumärke och erbjuder inget extra i ljudkvalité jämte de flesta standard-stereos som sitter i dagens bilar, detta får mig också att undra hur då standardstereon i Mazda CX-3 låter?

Praktiskt nyttjande

Lastutrymmet är bra med tanke på bilens storlek. Under lastgolvet så finns ett mindre utrymme för extraförvaring. Mugghållare finns mellan framstolarna samt en skål för småförvaring. Glasögonförvaring finns infällt i taket, en favorit!
Mazda CX-3 är inte en bil för familjer med små barn med tanke på det trånga baksätet och det begränsade lastutrymmet. Men så fort barnen kommit ut ur den bakvända stolen och barnvagnen är skrotad så går det bättre. En av de största styrkorna hos Mazda CX-3 är smidigheten i kombination med praktiskt nyttjande vilket är speciellt uppskattat i storstan.

Summering

Mazda CX-3 är en bil för dig som vill ha en snygg, prisvärd och smidig bil.

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Prisvärd
 • Bra förarkomfort
 • Smidig stadskörning
 • Bra motorkraft från stillastående
 • Elegant skinnklädsel
 • Lyckad design
 • Praktisk med hänsyn till bilens storlek

Svagheter

 • Trångt baksäte
 • Trist interiör vid mörkerkörning
 • Bose stereon lever inte upp till sitt varumärke
 • Innertaket känns som papp
 • Körglädje ej i topp (150 hk bensin m. automat)

Mazda CX3.jpg

Prisbild

Mazda har gjort en del kompromisser hos CX-3 men å andra sidan så gör detta istället bilen väldigt prisvärd. De prioriteringar Mazda gjort känns genomtänkta och är något som de flesta bilägare kan acceptera.

För 183 000 kr får du en Mazda CX-3 Vision med 120 hk bensinmotor och framhjulsdrift. Här får du med det du har mest nytta av, automatisk klimatanläggning, parkeringsradar bak, GPS-navigation m.m. Lägg till 17 000 kronor för automatväxel.

För 232 000 kr får du Mazda CX-3 Optimum AWD 150 hk bensinmotor med automatväxel. Denna är fyrhjulsdriven och har näst intill all utrustning som erbjuds. En dieselmotor finns på 105 hk och med motsvarande utrustning kostar den 244 000 kr.

Mittarmstöd säljs enbart som separat tillval för ca: 3000 kronor.

Mazda garanti: 3 år nybil + 7 år komponentgaranti=10 år totalt (Komponentgarantin är generös och omfattande, men täcker inte riktigt allt. Mera information och garantivillkor kan du få från Mazdas återförsäljare)

Mazda CX3 2016 (39)640

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.