Site icon Bytabil.net

Test Mazda 2 – Billig, bra bil från Mazda!

Test av Mazda 2, en billig småbil från Mazda.

Vi har testat Mazda 2 som är en bensindriven bil i småbilsklassen. Bensindrivna mindre småbilar har blivit lite bortglömda men är fortfarande ofta det billigaste bilköpet om man sätter ekonomi i första hand. Mazda 2 är ett av de billigare nybilsköpen man kan göra idag och just detta efterfrågas nu allt mer av bilköparna. Ekonomin för bilägare pressas på alla håll med inflation och höga räntor. Är Mazda 2 en prisvärd bra och billig bil som ger mindre press på den vardagliga ekonomin?

Mazda är kända för att trycka in så mycket som möjligt i sina bilar och Mazda 2 är inget undantag. Både körglädje och teknik är det som står i fokus hos Mazda 2. Men är det möjligt att få ut allt detta hos en liten bil med en 1.5 liters motor på 90 hk som inte är allt för dyr?

Ja, Mazda 2 är en trevlig bil som står sig bra i lågprissegmentet där man får mycket bil för pengarna. Den stora styrkan ligger framförallt när det kommer till vardagskörningen och pendlingen till och från jobbet. För att vara så liten har Mazda 2 en bra väghållning som dessutom gör färden på en krokiga landsvägar lite roligare att köra. Men det är inte hästkrafterna som gör det för motorstyrkan är verkligen i det svagaste laget med sina 90 hk men någonstans mellan svängarna och vevandet med den manuella växellådan så dyker det upp kärlek till bilen och körningen som inte riktigt kan förklaras logiskt. Mazda 2 är trevlig att köra utan att vinna något rödljusrace och omkörningar på större landsvägar kräver god sikt och framförhålling. Stora svagheten kommer på motorvägen i hastigheter över 100 km/h och där blir det svårt att göra några snabba omkörningar. Man får växla ned ett par steg, ge fullt gaspådrag så den motorn får en chans att varva upp och få upp lite fart på bilen, men vaddå, på motorvägarna finns det ju ändå alltid 2 filer och ingen mötande trafik.

Svagheter

För att ta några punkter åt det mer negativa hållet så är det baksätet som kan klassas i det minsta laget så som det är hos många småbilar. Men för kortare resor så kan man ändå som vuxen sitta hyfsat bekvämt. Det är ju trots allt en småbil och då får man acceptera kompromisser på bilens fysiska mått. Vi testade att färdas som vuxna i kombination med barn och hela familjen på 2 vuxna och 2 barn fick plats utan problem. Så för en familj som gör kortare utflykter med inte allt för mycket packning och som pendlingsbil är den perfekt.

Ljudet i kupén när man kör på motorvägen i 110 km/h är relativt högt och en hel del vägljud tränger kommer in i bilen. Detta är ändå något som vi förväntade oss och räknade med och som många bilar i billigare småbilssegmentet har utmaningar med. Speciellt då man vill hålla nere vikten på bilen för lägre ränsleförbrukning. När det gäller det inbyggda headsetet till telefonen så upplevs funktionen acceptabel men det finns ändå lite bättre ljudkvalité att önska.

Det märks att man sparat in lite hos inbyggda mediasystemet där skärmen laggar hela tiden. Det finns acceptans för att hålla nere bilens pris men frågan är vilken skillnad en lite snabbare processor skulle göra i pris om det fick följden att systemet är snabbt och piggt att navigera i?

Utrustning och teknik

Mazda 2 har mycket med teknik så som adaptiv farthållare, filhållningsassistent, heads-up display, parkeringsradar och döda vinkelvarnare. Ja det finns egentligen inget större att klaga på, snarare tvärt om, det mesta man vill ha finns. Mazda 2 kan till och med fås med Head-up display! Filhållningsassistenten är tyvärr inte lika finkalibrerad som den är hos Mazdas större syskonmodeller men räcker för att man ska få en varning och bilen styr tydligt emot om man åker över väglinjemarkeringarna utan att blinka. Bilen har USB, AUX, SD minneskortsplats och ett traditionellt 12V uttag. AUX och SD minneskorsanslutning kanske börjar bli lite utdaterat där man istället önskat ett par USB-C anslutningar. Mazda 2 kan fås med rattvärme för den som känner sig extra frusen under vintern.

Basmodellen är ”Centre-Line” som har 6 växlad manuell växellåda och en bra grundnivå avseende utrustning. Går man upp lite till i pris så kan man få en 6 växlad automatisk växellåda och en mängd ytterligare utrustning.

Interiör och komfort

Inredningen upplevs mycket välbyggd och har en bra kvaliteétskänsla vilket gör Mazda 2 till en trivsam bil att åka i. En mindre detalj är att när man fäller baksätet så får man inte en helt plan yta och baksätet lutar upp lite vilket tar en hel del av utrymmet. Kanske inte så stort problem men det var ändå en detalj som vi tänkte på när vi provkörde. Helhetsmässigt så anser vi att lastutrymmet i relation till bilens storlek godkänt. Dryckeshållare finns mellan framstolarna.

Sammanfattning

Mazda 2 är en trevlig bil att köra och har massor med modern teknik som förr bara fanns hos stora dyra bilar. Mazda 2 är prisvärd och man får mycket bil för pengarna. Bilen står sig väl i förhållande till andra småbilar. Vår summering av detta är ”Vi gillar Mazda 2!”

Ekonomi

Grundutförande Centre Line: 213 000 kr, manuell 6-växlad, 90 hk, framhjulsdriven, förbrukning 0,47 l/mil, utsläpp: 107 gr/km. Automatisk klimatanläggning, parkeringssensorer bak, autobroms m.m. (Automatversion 232 000 kr, förbrukning 0,54, utsläpp 122 gr/km)

Version Exclusive: 233 000 kr, backkamera m.m.
Ytterligare versioner finns upp till 243 000 kr med bland annat fokus på design, skinnklädsel m.m.

Informativt: Utrustningspaket och specifikationer kan ändras, kontrollera alltid vad som ingår i ditt köp.

Bilder och omskriven utrustning i denna artikel kan visa och beskriva extrautrustning som inte är standard

Intressant att veta

Mazda och Toyota har tillsammans skapat Mazda Toyota Manufacturing USA vilket är en bilfabrik som ägs tillsammans av Toyota och Mazda som för närvarande har fokus på modellerna Mazda CX-50 och Toyota Corolla Cross. Det finns även släktdrag eller kanske framförallt ett samarbete mellan Mazda och Toyota avseende bilmodellerna Yaris och Mazda 2.

Exit mobile version