Site icon Bytabil.net

Test Kia XCeed Plug-in hybrid – Svenska storsäljaren på sladd!

Test av Kia XCeed laddhybrid

Kia Ceed är en av Sveriges storsäljande bilmodeller. XCeed är en Crossover-version av denna bilmodell, eller Cross Country som en del kallar biltypen. Kia Ceed är den lagomstora bilen som säljs till lagompris av Kia. Det var därför bara en tidsfråga innan Ceed skulle komma med eldrift. Så nu är det dags för oss att prova den nya Kia XCeed plug-in hybridversionen som kan laddas med sladd från elstolpe!

När jag startar bilen möts jag av en tilltalande animation i förardisplayen vilken ger både en sportig och lyxig känsla. Jag kopplar enkelt upp telefonen via Bluetooth. Jag provar dock inte denna gång Apple Carplay och Android Auto som det också finns stöd för (Andriod Auto finns ännu inte i Svenska Google App-store, reds anm.). Ett knapptryck på ratten och man kan säga ”ring upp Anders” så hittar systemet för det mesta rätt person som bilen sen kan ringa upp. 

Kia själva skriver att focusen för denna bil ligger på design och körglädje. Det håller jag faktiskt med om när jag räknar in helheten samt hur mycket man får betala för bilen. Men det som märks tydligt när man kör Kia Xceed är att hela drivlinan från motor, växellåda och ut till däcken inte riktigt håller måttet fullt ut avseende motorrespons. Responstiden hos gasen är ganska seg och i vissa hasighetslägen så måste man nästintill trycka gaspedalen i botten för att bilen ska öka i hastighet. Det här är något som inte är helt ovanligt hos hybridbilar i det lite lägre prisspannet, exempelvis Renaults nylanserade laddhybridbilar har liknande köregenskaper. Så vill man klassa XCeed hybrid som sportig så behöver Kia jobba lite mer med att optimera drivlinan. Fast när jag tog ut bilen på grusväg så var den riktig skön att köra och Kia XCeed lämpar sig väldigt bra i en lantlig miljö!

Som en pendlingsbil när man bor några mil från jobbet och har möjlighet att ladda både hemma, vid affären och på jobbet kan vi inte annat än att rekommendera bilen. Bilen inklusive klimatbonus kostar ungeför lika mycket som en bilstorleksklass uppåt gör. Är du en som vanligen köper stor kombiklass och kan tänka dig att byta ner en storleksklass så får du en Kia Xceed hybrid till samma pris som du kanske ändå hade köpt en ny bil för, men nu istället med miljövänlig eldrift.

Själv så har jag inte tillgång till att ladda hemma då jag bor i lägenhet med parkeringsplats utan eluttag. Jag lyckas därför dra ur batteriet vid flera tillfällen. Eldriften slutar fungera när batterinivån är låg och då övergår bilen till hybridläge som även det ger en väldigt bra bränsleförbrukning. Hybridläget lagrar överbliven energi i batteriet som uppstår vid exempelvis inbromsning, denna energi nyttjas igen vid gaspådrag. Där jag jobbar finns tillgång till eluttag och jag har ca 11 mil fram och tillbaka mellan hem och arbetsplats vilket är längre än batteriräckvidden. Angiven räckvidd är upp till 4,2 mil och det är då som du får maximal miljönytta om du kan ladda både på arbete och hemma. Skulle jag själv haft tillgång till att ladda hemma över natten skulle Kia XCeed Hybrid ändå vara en bra bil för mig då den lämpar sig mycket bra som pendlingsbil även utöver batteridriften. Jag sitter väldigt bekvämt i både fram- och baksätena så den passar bra som samåkningsbil för upp till 4 personer. En svaghet för komforten hos Kia XCeed är bullernivån som är märkbar speciellt när vägen inte håller den bästa kvalitén. Detta har varit en svaghet även hos de tidigare Kia Ceedbilarna och även om bullernivån möjligen blivit bättre än tidigare så finns det också tystare bilar idag även i denna bilklass.

Körinställningar man kan välja är hybrid, eldrift, automatiskt eller sportläge. Sportläget ger mer motorkraft och det märks att bensinmotorn då är med och drar den mesta kraften. Även i sportläget så får man en relativt bra bränsleförbrukning på omkring 0,8 liter per mil. Fast kör man i hybridläge och i kombination med full batteriladdning så kan man få ned bränsleförbrukningen till riktigt låga nivåer. Kör du bara på eldrift så ger det naturligtvis ingen bränsleföbrukning alls.

För att testa bilens laddningskapacitet så stannade jag till på en station med en snabbladdare för hybrid och elbilar. Kostnaden för att använda denna snabbladdare var 1 kr per minut. Efter drygt 80 min gick jag tillbaks och hämtade bilen, betalade 80kr och då hade den laddat så man kunde köra 29 km enligt den inbyggda sensorn. När jag rullade ut på vägen hade det redan minskat med en kilometer och 100 meter senare hade nästa kilometer dragits. Det var inga 29 km som vi kunde åka och priset för laddningen blev väldigt hög om man räknar kr per km. Snabbladdning på tidstaxa är enbart för de elbilar som kan laddas med högeffekt vilken idag enbart vissa bilar kan. Att ladda batteriet fullt för denna typ av plug-in bilar tar vanligen några timmar.

Klimatanläggningen är väldigt enkel att sköta och ett plus är de användarvänliga vreden och knapparna. Vrid in önskad temperatur eller ge lite extra boost på rutan vid frost eller imma. Hela inredningen är väl genomtänkt och ger en känsla av lyxig sport, speciellt för denna version med inslag av gula sömmar och paneler.

Kia har ett nyckelfritt system där man kan ha nyckeln liggande i fickan eller i handväskan och dörrarna öppnas genom ett knapptryck på bilhandtaget. Detta känner vi igen från andra bilmärken men där man dp ofta istället öppnar och läser genom att toucha handtaget. Personligen gillar jag Kias val av att ha en riktig knapp då det ger en mer distinkt låsning av dörrarna. 

Filhållningsassistenten hade kunnat svara lite hårdare även om man i ett vaket tillstånd känner ryckningarna i ratten. Det är en bra funktion som gör att ratten vibrerar när man är nära eller håller på att åka över mittlinjen. Här är inställningarna väldigt begränsade och läget som ska vara starkast ger ändå en ganska svag respons. Även regnsensorn skulle kunna finjusteras lite grann då det får regna lite för länge innan torkningen sker på det automatiska läget. Här går det att justera lite grann själv med några olika lägen dock så hittar jag inget som passar mig och jag väljer istället att nyttja manuellt läge. 

Både små och stora barn åker bra och det finns tillgång till ISOfix-fästen i baksätet för att enkelt montera barnstolen. Det följer med en smidig väska till laddkabeln som har kardborre på undersidan så den ligger stabilt i bagageutrymmet. 

Listpriset för Kia XCeed plug-in hybrid börjar på ca 340 000 kr inklusive klimatbonus på dryga 30000 kr. För det priset känns Kia Xceed plug-in hybrid som en prisvärd bil då man får mycket bil för pengarna. Kia har också en del lyxigare inslag med allt ifrån displayen med de coola animationerna vid start och som ändrar utseendet på hastighetsmätaren när man kopplar över till sportläget. 

Exit mobile version