Site icon Bytabil.net

Test Kia Sportage 2014

Jag kan direkt säga att Kia Sportage är en av mina personliga favoriter, anledningen till detta är att den har en bra stads-SUV känsla och är komfortabel att åka i.

Den stora grejen med en stads-SUV är att man sitter högt. Resten är bara en bonus, sitter man inte högt så går hela poängen bort med en stads-SUV, eller stadsjeep som man kallade det förr. Kia har förstått detta vilket inte alla biltillverkare har gjort. Man pratar ibland om att man har känslan av att köra en vanlig bil fast man sitter lite högre, visst det låter bra. Men ska det vara SUV så ska det vara! Man ska sitta högt, man ska ha en mer upprätt ställning gentemot pedalerna och bilen ska kännas lite stor när man kör den.

Nu är det så att Kia Sportage är inte bara är en Stads-SUV. Med fyrhjulsdrift och hög markfrigång så klarar den viss terräng bra också. Sportage har till och med en hjälpfunktion när man kör ned för branta backar. Bor du på landet åretrunt så kommer du säkert gilla Kia Sportage med fyrhjulsdrift.

Utöver den rätta SUV känslan så är Sportage väldigt komfortabel. Fjädringen är mjuk och ojämnheter i marken passeras lätt och smidigt. Nackdelen är att bilen kan kännas något vinglig om man rattar hårt med stora rattutslag. Bilen kränger därmed även lite mer i skarpa kurvor. Men en sådan här bil ska inte gå knivskarpt genom kurvorna för då skulle bilen vara skapad för andra ändamål än som en SUV.

Testbilen var en Kia Sportage 2.0 CRDi på 184 hästkrafter och automatväxel. Motorn ger bilen en stark och kraftfull känsla men sportig blir den inte. Automatväxellådan är seg men bekväm. Kombinationen med motorn och automatlåda gör bilen komfortabel men som sagt, inte sportig. Den starka motorn gör sig bäst för de som ska dra tunga släp. I annat fall kan en mindre motor väljas till förmån för ett lägre pris. Komfort men  inte sport är den rätta beskrivningen för bilen som trots detta kallas för ”Sportage”.

En av nyheterna till 2014 är att Kia förbättrat dämpningen av ljud och vägbuller från vägen. I stadstrafik är bilen tyst och på grov asfalt så bullrar det i bilen precis som i de flesta bilar, jag kunde dock fortfarande hålla en normal samtalston men mina passagerare. Jag skulle klassa Kia Sportage som genomsnittlig avseende bullernivån. Andra nyheter är mindre designförändringar, möjlighet till rattvärme med mera.

Lastutrymmet kommer att räcka för de flesta och det finns bra med småförvaring inne i bilen. Sittdynan på förarsätet är bra och inte för kort. Interiören känns bra och det enda jag har att klaga på är att stoppningen i armstöden är lite fattig. Kia har också gjort en onödig ”U-sväng” på instrumentbrädan bakom ratten, detta kan ge onödiga reflexer i framrutan. Lite snålt är att fönsterhissarna inte kan hissas upp med ett snabbt knapptryck, du måste hålla inne knappen hela tiden. Dessa svagheter är dock inte av väsentlig betydelse och bilens styrkor väger kraftigt över dessa mindre svagheter.

Mediasystemet hade en stor touchskärm med GPS och stereo från Infinity. Systemet är lättnavigerat och det finns bra, tydliga och rejäla tryckzoner för snabbval till radion. Ljudet är dock ingen höjdare, inte bärre än medel avseende dagens integrerade bilstereos. Men du hör vad som sägs på radion och det går att njuta av musiken. I övrigt finns det mycket med modern teknik att köpa till Sportage, automatisk fickparkeringshjälp, panoramaglastak som är öppningsbart och mycket mer.

Kia Sportage med framhjulsdrift kan köpas till attraktivt pris och passar bra i stan för den som vill komma lite högre upp i trafiken. För åretrunt boende på landet så är Kia Sportage med fyrhjulsdrift och dieselmotor ett bättre val, tyvärr så blir då bilen avsevärt dyrare.

Kia Sportage imponerar på mig genom den rätta SUV känslan och med hög komfort. 7 års garanti och Sportage är en av de mest eftertraktade bilarna på begagnatmarknaden, det är svårt att inte rekommendera ett köp här. Jag vill i alla fall ha den, vill du?

Exit mobile version