Site icon Bytabil.net

Test Kia EV6 – Bra elbil!

Test av EV6 årets elbil!

Kia EV6 är korad till årets bil 2022 i Europa av ”Car of the Year” och vi har testat den! Kia EV6 är också den första bilen från Sydkorea som får utmärkelsen och det får anses som en stor prestigevinst för Kia! I år ligger EV6 för närvarande på plats 18 i listan över bästsäljande nya bilar i Sverige. Personligen tycker jag att Kia EV6 är väldigt tilltalande i design med fina linjer som ger en sportig karaktär. Det är fullt förståeligt att bilen drar till sig uppmärksamhet längst vägen för EV6 har en design som sticker ut lite extra. Bytabil.net har nu testat Kia EV6, läs vidare här om hur det gick!

Första känslan man får när man sätter sig i bilen är futuristiskt design och lite som att man sätter sig inne i en cockpit på ett flygplan fast utan en drös av knappar och spakar. Konsolen mellan förare och passagerare har ett speciellt utseende och är lösningen för att bibehålla en stilren design utan att ha en hel vägg med knappar. Menyerna för luftkonditionering och mediasystem delar på samma panel där en touchknapp switchar mellan olika menyer. Touchknapparna för sätesvärme, sätesventilation och rattvärme sitter på mittkonsolens kant och här finns en risk att man råkar komma åt sätesvärmen samtidigt som man ställer in vilken radiokanal man vill lyssna på. Detta är något man lär sig när man kört bilen ett tag men som ny förare hände det några gånger. Kupén är fullutrustad med USB uttag där det både finns tillgång till USB-A och USB-C samt ett traditionellt 12V uttag. Även framstolarnas sida är utrustade med USB placerade så att även baksätespassagerarna ska kunna ladda sina telefoner. Mot baksätet finns det även ett 230V uttag (max 250V, 16A), ja precis! en rejäl effekt där så baksätespassagerarna kan till och med köra hårfönen på vägen till festen! Men kanske än mer praktiskt så kan man nyttja en vanlig 230V dammsugare för städning av bilen utan att dra en lång skarvsladd.

Komfort

KIA EV6 är en väldigt rymlig bil både i fram- och bak och man sitter riktigt bra på alla platser i bilen. Det platta batteriet är en detalj som möjliggör bättre utrymmet inuti kupén. Ett baksäte med detta utrymme är inte så vanligt idag bland de elbilar vi provkört så här sticker EV6 ut. Stolarna är mer av det klassiska slaget än sportiga. Beroende på modell går de dessutom att fälla till näst intill liggande läge så man kan passa på att ta en vilopaus medan bilen står på laddning eller då man kört en lång sträcka och behöver en paus.

Att köra

EV6 är en bra bil på många sätt och bilen är både skön och sportig att köra. När det gäller körlägen finns det ”Eco”, ”Normal” och ”Sport” att välja på, Eco drive ger en skön och behaglig resa men vill man istället ha en spark i ryggen kopplar man lätt över till Sportläget via en spak på rattens undersida. Bilens 325 hk ger en ordentlig acceleration och det känns faktiskt som att man har betydligt många fler hästar än så i motorn! Utöver körlägen finns en mängd inställningar från ratten så att man slipper ta blicken från vägen i onödan.

Teknik

Lane assist fungerar bra i både ett aktivt läge med driving assistance och i passivt läge som varnar och styr emot när man kommer nära väglinjerna. Systemet är fint kalibrerat och har fungerar bra under våra testkörningar. Kamerorna runt bilen har bra upplösning där även en artificiell bild av bilen visas i vy uppifrån.

Döda vinkelvarnare finns på instrumentpanelen som kommer upp i form av en rund backspegel och visar sikten bakåt likt en backspegel när man blinkar. Denna funktion är bra om man har för vana att inte titta i backspegeln extra noga. Till en början var det väldigt ovant men desto mer jag kör bilen desto mer uppskattar jag denna funktion. Speciellt när ett filbyte görs där det är svårt att se bilen som ligger snett bakom. Förutom denna funktion finns det fler system som samspelar riktigt bra när det gäller att täcka in döda vinkeln. Dels en LED på backspegeln och även i heads-up displayen tydlig markering som varnar för sidobakomliggande bilar. Röd markering indikerar att bakomliggande bil ligger nära och i kamerabackspegeln på instrumentpanelen ser man tydligt hur nära bilen ligger. 

Farthållaren gör nästan Kia EV6 till en självkörande bil där man justerar avståndet till framförvarande bil samt vilken hastighet man ska köra så anpassar sig bilen efter förutsättningarna. En varning indikerar om man inte har minst en hand på ratten och man behöver även vrida ratten lite ibland för att visa att man är aktiv som förare.   

Batteriet

EV6 är utrustad med en 800 volts batteriteknik vilket framförallt ger en riktigt bra laddningstid på batteriet från 10-80% på 18 minuter förutsatt att en laddare med en kapacitet över 250 kWh används. Tekniken går framåt och allt fler exrta kraftfulla snabbladdare kan ses längst våra vägrna. Fortfarande finns det mer att önska avseende utveckling och uppförande av snabbladdare samt betalningslösningar med tanke på den mängd elbilar som nu säljs. Kia erbjuder möjligheten att ansluta sig till ”Kia Charge” där man får tillgång till ett väldigt stort laddningsnätverk inklusive snabbladdarna från Ionity som har en kraft upp till 350 kW. Detta nätverk av laddare finns även att tillgå i större delen av Europa. Batteristorleken för den svenska marknaden är 77,4 kWh vilket är det stora batteriet. Det finns även ett mindre batteri men det är inte aktuell för vår marknad. Funktionen vehicle-to-device (V2D) gör det möjligt att använda bilen som en powerbank där en effekt av 3,6 kWh fungerar som en extra laddare för utrustning eller för att ladda en annan elbil om så behövs.      

Pris och versioner

Det finns totalt 4 olika varianter att välja på varav 3 fidag finns på Sverigemarknaden EV6, EV6 Plus och EV6 GT-Line. Det som skiljer är grundutrustning, motorstorlek och drivning.
Motorkraft: 228 hk och 325 hk
Drivning: Bakhjulsdrift (228 hk) och fyrhjulsdrift (325 hk)
Batterikapacitet: upp till 490 km hos AWD varianten. 

Det finns olika varianter av klädsel och det är veganläder som gäller vilket ligger i dagens tidsanda. På hemsidan (www.kia.com/se) kan man bygga sin egen modell av Kia bilarna och i skrivande stund hamnar EV6 på 584 900 kr (privatleasing från 5750 kr/mån) och GT-Line AWD på 689 700 kr där även en hel del extrautrustning ingår. Kias garanti säger att samtliga modeller som är registrerade efter 1:a januari 2010 har hela 7 år/15000 mil nybilsgaranti förutsatt att service är korrekt utförd. 

Den fjärde versionen av EV6 går under benämningen GT och går redan nu att förbeställa. Priset ligger på ca 774 600 kr. För de pengarna får man en ordentlig sportbil på 585 HK och imponerande acceleration 0-100km/h på 3,5 sekunder (vridmoment på 740 Nm). Vi ser verkligen fram emot att provköra GT!  

Summerat: Vi kan inte annat än att hålla med våra kollegor i branschen om att Kia EV6 är en riktigt bra bil och är värdig titeln årets bil! 

Läs även vår test om storsäljande elbilen Kia e-Niro

Exit mobile version