Site icon Bytabil.net

Test Hyundai Tucson 2.0d Premium – En SUV som slår det mesta!

Test Hyundai Tucson 2018 – Vår nya favorit-SUV!

Nya Hyundai Tucson blir snabbt vår favorit-SUV när vi testkör den! Från vår sida är detta en oväntad reaktion när vi inser att Hyundai Tucson 2.0d automat har en fantastiskt bra körkänsla och är långt mycket bättre än våra förväntningar! Den yttre designen är snygg och modern men inte speciellt unik och likaså upplever vi interiören. Det är framför allt efter vi kört Tucson ett par dagar som vi inser att körkänslan är i topp och komforten likaså! Dessutom är helhetsupplevelsen av bilen riktigt trevlig, ja så pass mycket att Hyundai Tucson 2.0d faktiskt är vår nya favori! Tucson känns i sin helhet bättre än vissa motsvarande premiumbilar trots att den teknikmässigt inte riktigt har allt. Hyundai personbilar har gjort ett riktigt bra jobb med nya Tucson!

Testbilen: Hyundai Tucson 2.0d, diesel 185 hk, 6-stegad automat., fyrhjulsdriven, Utrustningsnivå: Premium.

Att köra

Motor och automatlåda jobbar bra ihop vilket innebär att bilen är pigg från start och vidare upp i de hastigheter som gäller i Sverige. Motor och automatlådan har en jämn kraftfördelning utan större tidsfördröjning och inte heller med en ketchupeffekt som helt plötsligt oväntat trycker på. Det finns ett sportläge som aktiveras via en stor knapp bredvid växelspaken. Vi upplever en klar skillnad mellan normalläge och sportläge. Den huvudsakliga skillnaden är att i sportläget så reagerar bilen ännu mer snabbt och direkt vid gaspådrag vilket gör bilen riktigt pigg. Normalläget ger istället en mjukare körning som också passar den vardagliga körningen bättre utan att bilen för den delen känns trött. Körkänslan är mer likt att sitta i en vanlig personbil, fast högre upp förstås. Tycson känns jättebra att köra i alla situationer och framför allt på snöiga vägar. Det går vid provokation att få bilen i sladd på vintervägen men bilen håller sig ändå kontrollerad och stabil. Mittremsor med snö passeras utan att man knapp märker det även om det förstås finns gränser som måste hållas för säker bilkörning. Nya Hyundai Tucson känns i sin helhet trygg, stabil och samtidigt rolig att köra.

Stadskörning: Då Tycson 2.0d är pigg i starten så är den bra att köra i stan och det är uppskattat att man kommer upp lite högre i trafiken. Bilen är ganska stor vilket gör att parkering kan bli trång ibland. Parkeringshjälp finns för beroende på vilken utrustningsnivå du väljer

Landsväg: Hyundai Tucson går riktigt bra på landsvägen. Fjädringen är mycket bra balanserad mellan komfort och kontrollerad körkänsla. Motorn på 185 hästkrafter gör att omkörningar hanteras bra.

Motorväg: På motorvägen ligger Tucson jättefint och filbyten går utmärkt även när det är mindre snösträngar mellan filerna.

Praktiska egenskaper och komfort

En fyrhjulsdriven bil med högre markfrigång är givetvis en mer praktiskt bil att köra i många situationer. Nya Hyundai Tycson går fint på snövägar med lite oplogad nysnö på vägen. Vi har dock inte provat att köra offroad med tuffare ojämnheter och nivåskillnader.

Komforten i framstolarna är riktigt bra och fungerar även för förare med längre ben. Det finns armstöd på båda sidor och infälld hållare i taket för solglasögon. Två bra mugghållare finns mellan framstolarna och likaså plats för lite småförvaring samt ett riktigt djupt handskfack som är kylt.

Vissa nya SUV:ar idag har dörrar som täcker hela bilens sida ner mot marken. Detta har dock inte Hyundai Tucson vilket gör att du riskerar att få byxorna smutsiga när du stiger i och ut ur bilen.

Hyundai Tucson är i sin helhet rymlig för både fram och baksätespassagerare. Lastutrymmet räcker gott för de flesta. Tucson tillhör fortfarande mellanklassen storleksmässigt vilket innebär att det finns ännu rymligare bilar för dig med större behov, hos Hyundai är det då Santa Fe du ska titta på.

Bullernivån i bilen upplever vi som tyst och helt okej i samtliga situationer.

Öppningsbart panoramaglastak finns. Detta är mycket stort och ger gott om ljus in i kupén. Den öppningsbara delen är stor och bred. Detta panoramaglastak är riktigt bra med ger framför allt glädje för baksätespassagerarna.

Ännu mer användbart i vårt klimat i Sverige är kanske vinteregenskaperna. Fyrhjulsdriften gör att bilen tar sig fram extra bra under vintertid och Tycson har bra värme i kupén. Med rattvärme (tillval), bra stolsvärme och värme på ytterplatserna i baksätet (tillval) så står sig Hyundai Tycson riktig bra året runt i Sverige.

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen är enkel att ta till sig och pekskärmen lätt att hantera. Det går att få digital visning av hastighet med stora tydliga siffror om du önskar. Det vi saknar är head-up display, automatiskt helljus samt adaptiv farthållare som anpassar hastighet och avstånd mot framförvarande bil. Automatiskt helljus borde faktiskt finnas hos denna bil med tanke på pris och övrig utrustning. Autobroms finns.

Stereon är bilens absolut största besvikelse. Speciellt eftersom testbilen har en bättre stereo än vad som sitter som standard. Ljudet är förvisso rent och klart men helt livlöst. En köksradio erbjuder mer känsla än denna stereo. För att nu inte oroa alla så tror vi ändå att de flesta kommer nöja sig med detta ljud då det snarare är vi som har högre krav och önskemål än normalt avseende ljudkvalité. I närheten av vad premiummärkena har i sina bilar redan som standard kommer dock inte stereon hos Tucson.

Det som saknas:

Prisbild Hyundai Tucson

Tucson är inte direkt en billig bil samtidigt som bilen kostar mindre än premiumbilarna. Även om Tucson inte når upp till premiumklassen avseende allt så är de viktigaste funktionerna hos bilen som köregenskaper, komfort och praktiskt nyttjande i många fall bättre än hos vissa motsvarande premiumbilar. Det finns bara fasta utrustningspaket att välja till Tucson och inga enskilda tillval utöver färg. Priser, motorer och utrustningar kan du läsa om separat här.

Summering

Hyndai Tucson är en jättebra bil att köra under samtliga dagar på året! Mycket bra vinteregenskaper både körmässigt likaså interiörmässigt med bra värme i kupén, rattvärme och eluppvärmda säten i fram och baksäte.

Informativt: Bilen vi testat var extrautrustad med paketet Premium, kontrollera med din handlare vad som ingår i den bil du köper.

Exit mobile version