Site icon Bytabil.net

Test Hyundai Kona Electric – En jättebra elbil!

Huyndai Kona Electric 2021 Profile

Hyundai Kona Electric är en elbil med god räckvidd i dagens mått. Nu börjar elbilarna inta bilmarknaden i Sverige på allvar och Huyndai är verkligen med på banan. Med denna bil visar Huyndai att de kan leverera bra mindre bilmodeller i elbilsutförande. Nya Huyndai Kona Electric är verkligen attraktiv som bil och många bilköpare kommer att gilla Kona med sin lagom storlek. Även om det finns större bilar än denna så är Huyndai Kona en bra och praktisk bil som kommer att passa mångas behov. Vi har testat bilen och så här gick det!

Räckvidd

Hyundai Kona Electric finns i två olika versioner, Standard Range med 39,2 KWh batteri vilket ger en räckvidd på ca 305 km och en motorkraft på 136 hästkrafter. Versionen Long Range Performance har ett större batteri på 64 KWh med en räckvidd på upp till 484 km och en 204
hästkrafter.

Praktiskt nyttjande

Även om bagageutrymmet hos Hyundai Kona Electric inte är bäst i klassen jämte liknande bilar så räcker det gott och väl för storhandlingen och de flestas behov. Under bagageutrymmet finns ett litet utrymme som rymmer laddningskabel, däckreparationskit och en varningstriangel. För de som vill ladda via ett 230V uttag hemma hos bekanta eller på landstället så finns det även en laddare för detta. Det tar betydligt mycket längre tid att ladda på ett enfas 230V uttag som inte levererar så mycet ström men åt andra sidan så räcker en laddning långt när bilen väl är laddad.

Har man som jag ca 11 mil tur och retur till kontoret där det finns parkeringsplatser med elstolpe och ingen möjlighet att ladda bilen hemma så är detta bilen för dig. Räckvidden är imponerande och laddning någon gång i veckan räcker gott och väl speciellt om man väljer att köra i ECO läge.

Något som jag personligen reflekterade över är bredden på bilen där det finns gott om utrymme vid parkering. Det var inga problem alls att parkera på trånga parkeringsrutor där bilen bredvid hade stod nära linjen. Här finns en stor fördel med smalare bilar då det i storstäder finns många trånga parkeringsplatser speciellt i parkeringsgarage.

Komfort

Hyundai Kona Electric är en mycket bekväm bil att åka i och man sitter skönt i bilen. Det är tyst i kupén och det är inte några större problem att hålla ett telefonsamtal eller prata med sin medpassagerare i normal samtalston. Framstolarna har bra ryggstöd med svankstöd. Mellan framstolarna finns ett armstöd där man kan vila armbågen och en väldigt praktisk panel med två mugghållare. Det finns ett fack med lock
som döljer en USB-port och trådlös laddning för mobiltelefoner. Mellan framstolarna finns också instrumentering med inställningar för körlägen, eluppvärmd ratt, elektrisk parkeringsbroms och körlägesväljare. Här hittar du också växelväljaren som består av knappar, växelspak finns inte längre i denna bil. Under mittpanelen mellan framstolarna, ja precis under mittpanelen! Här finns ytterligare ett utrymme för småförvaring och ett klassiskt 12V uttag samt en till USB port. Laddningsmöjligheten för elektronik och mobiltelefoner är alltså god.

Baksätet är även bekvämt det med och takhöjden är väl tilltagen för en person runt 175-185 cm. Med tanke på bilens storlek är benutrymmet bra vilket gör att 4 personer sitter bekvämt i Kona. I baksätet kan man fälla ned ett armstöd där det som har två dryckeshållare. På dörren finns förutom elhissar även styrning för stolsvärme (tillval).

Körkänsla

Vi provkörde den starkare versionen av Kona på drygt 200 hk vilken ger god körglädje. Alla elbilar har blixtsnabb respons från start och upplevs på detta sätt som sportiga, men Konas kraftigare elmotor bjuder till extra utöver ett sportigt grunddrag. Kona Electric har fyra olika körlägen, Eco, Normal, Sport och det lite mer dolda Eco+ läget som stänger av de mesta energikrävande funktioner som inte behövs för att bilen ska åka framåt så som värme, AC med mera. Allt för att spara så mycket ström som möjligt för den som önskar detta. Väghållningen hos Hyundai Kona är riktigt bra på både landsväg och motorväg om man jämför med likvärdiga bilar. Framförallt tycker vi att den stora vinningen i väghållning är inne i stan där Huyndai Kona Electric är riktigt skön och smidig att köra. På rattens baksida sitter det paddlar på vänster och höger sida. När man har lärt sig att använda paddlarna kan man köra båda smartare och bekvämare. Energi regenereras tillbaka till batteriet och man får mindre slitage på bromsbeläggen.

Interiör

Inredningen sticker kanske inte ut jättemycket jämta andra moderna bilar. Det viktiga är ändå att bilen känns modern och inte för plastig och billig vilket Kona Electric inte gör. Det som sticker ut lite extra i inredningen är den 10,25 tums mediaskärmen som har allt man kan tänkas behöva i form av kartor, navigering och inställningar. Både Android auto och Apples CarPlay finns inbyggt samt så har Hyundai sin BlueLink så bilen alltid är uppkopplad mot Internet. Genom denna funktion kan man styra och få information direkt till mobiltelefonen och exempelvis starta klimatanläggningen och se laddningsstatus från distans. Under färdens gång kan man använda sig av röstkommandon för att ta fram en adress i navigatorsystemet (endast ett fåtal språk fungerar för tillfället). Om du glömt bort vart du parkerade bilen innan du gick in och storhandlade? Inga problem, BlueLink-appen hjälper dig att hitta din Kona igen.

Prisbild

Vid artikelns publicering säljs Kona Electric till ett kampanjpris från 379 900 kr vilket får anses som ett attraktivt pris för en så pass kompetent elbil som Huyndai Kona är. Speciellt om man dessutom får klimatbonus på köpet. Privatleasing finns från 2995 kr /mån) Ett stort plus är att Hyundai erbjuder 5 års nybilsgaranti med fria mil och för batteriet gäller 8 år eller 16 000 mil.

Bilen finns i tre olika utrustningsnivåer där ”Pure” är standardutrustningen som innehåller det mesta man behöver för vardagspendlingen. Vidare finns ”Essential” och den mest utrustade ”Advanced”.

Ja, det finns möjlighet att montera dragkrok på ”Long Range Performance” (64 KWh) versionen av Kona. Dock så kan Kona Electric endast nyttjas för att dra mindre släp då dragvikten är max 300 kg. Vill man montera cykelställ eller liknande så är det max 100 kg i vertikalvikt. Båda motorversionerna klarar av en taklast på 80 kg.

Huyndai Kona Electric summerat

Från tidigare version av Kona har denna nyare modell fått ett ansiktslyft bland annat när det kommer till fronten. Nu är Kona mer stilren och har distinktare linjer. Det är så klart en smaksak men personligen gillar jag den nya looken och Hundai hänger med i designtrenderna för nya moderna bilar.

Väger man samman körkänsla med räckvidd, teknik, komfort och den generösa garanti som Hyundai levererar så kan vi inte annat än rekommendera Hyundai Kona Electric. Det är en väldigt bra pendlarbil för dig längre avstånd att köra då körsträckan i 64KWh varianten är upp till 48 mil.

Mer information om Kona hittar du hos Huyndai här

Exit mobile version