Site icon Bytabil.net

Test garagedomkraft Biltema 15-847 – Billig och smidig billyft för 499 kr!

Testad: Billig garagedomkraft Biltema 15-847, pris 499 kronor

För endast 499 kronor kan du köpa en enkel, smidig, billig och prisvärd garagedomkraft hos Biltema som klarar att lyfta de vanligaste personbilarna. Denna billiga garagedomkraft från Biltema passar dig som inte ska lyfta bilen så ofta utan vanligtvis två gånger per år för att byta däck. Detta är en av de mindre domkrafterna på marknaden, hos Biltema finns just nu endast en som är billigare och mindre för 179 kronor. Skillnaden med denna lyft är att den klarar lite mera vikt och lyfter lite högre än den allra billigaste. Denna domkraft är något större och känns lite mer robust vilket kan vara värt några kronor extra. Ju större domkrafterna är desto mer väger de. Går man sen uppåt i storlek så blir de tunga och otympliga för dem som inte har eget garage med gott om utrymme. Denna garagedomkraft från Biltema är därmed lagom med sin vikt på 11 kilo. Domkraften har ett smidigt bärhandtag och kan enkelt lyftas för att bäras med en hand. Just detta gör denna garagedomkraft till ett bra val för den som framför allt ska ha byta däck ett par gånger per år och inte har eget garage, eller byter däck på gården framför huset.

Garagedomkraften levereras monterad och i stort sett redo att användas.

I instruktionen står det att det är viktigt att man först gör en avluftning av systemet. Läs först manualen noga. Sammanfattat görs det enligt följande:

Öppna pumpventilen. Pumpventilen är den ventil som styr om bilen ska pumpas upp eller sänkas ner (När ventilen är stängd kan man pumpa med pumphandtaget och bilen lyfts upp, när ventilen öppnas så sjunker bilen ner).

Pumpventil: Blått vred till vänster Oljepåfyllningsplugg: Under den oragea plastploppen till höger

Med pumpventilen öppen så trycker man ner lyftsadeln (Den del som lyfter bilen) samtidigt så pumpar man med pumphandtaget precis som när bilen ska lyftas med enda skillnaden att lyftsadeln inte stiger då pumpventilen är öppen.

Nästa steg är att öppna oljepåfyllningspluggen som sitter under en orange plastplopp. Oljepåfyllningspluggen öppnas genom att man med en stor spårmejsel skruvar upp pluggen. Nu kan det eventuellt höras att det pyser lite lyft som därmed avlägsnas från hydraliksystemet. Skruva igen pumpventilen (Den del som reglerar om bilen lyfts eller sänks ner), skruva sedan igen oljepåfyllningspluggen igen. Nu är domkraften redo att användas. Ibland behövs dock rutinen återupprepas står det i instruktionen.

OBS! Det kan läcka när du öppnar oljepåfyllningspluggen, se till att ha skydd under!

Att lyfta bilen med garagedomkraften

Säkerhet: Läs först den medföljande säkerhetsföreskriften. Bland annat ska pallbockar nyttjas och stoppklossar vid bilens däck.

1: Sänk lyften till lägsta nivå genom att öppna pumpventilen. Detta görs genom att använda lyfthandtaget på den lilla skriv som sitter i domkraftens bakkant. Öppning sker genom att ventilen vrids moturs.

2: Placera domkraften under bilens lyftpunkter. Det finns normalt fyrs stycken, två på var sin sida. Dessa brukar vara markerade med pilar i nedkanten av bilens chassi, om du inte hittar lyftpunkterna så titta i bilens manual. Bilen kan välta eller skadas om du inte lyfter på rätt ställen.

3: Stäng pumpventilen genom att med hjälp av lyfthandtaget skriva ventilen medurs tills det tar stopp. OBS! Du behöver inte dra åt med kraft! Då kan det istället bli svårt att öppna ventilen igen sen. Flytta handtaget till den större öppning som finns i lyftens bakkant som är anpassad för lyfthandtaget, vrid lite lätt medurs så att låspiggen hamnar i rätt läge. Pumpa med lyfthandtaget upp och ner så kommer lyften sakta att stiga uppåt och därefter lyfta bilen.

4: Säkerhet: Ställ in pallbockar som säkrar bilen innan vidare arbete görs.

5: Utför önskat arbete.

6: Sänk ner bilen igen genom att flytta lyfthandtaget till pumpventilens vred och vrid sakta och försiktigt moturs tills bilen sjunker nedåt. OBS! Ventilen är ganska känslig och det är mycket lätt att bilen sjunker ner med ganska hög fart, speciellt när man inte är van vid att använda denna domkraft. Det är normalt ingen större fara för bilen men se alltid till att inga andra barn eller personer är i närheten av bilen och se till att inget ligger under bilen när den ska sänkas ner. Detta är en av de större skillnaderna mot större och dyrare domkrafter som har smidigare och finare justering när bilen ska sänkas nedåt.

Styrkor och svagheter hos Biltema garagedomkraft Artikel nr 15-847

Styrkor:

Svagheter

Tekniskt:

Summering:

Bra, smidig och prisvärd domkraft.

En likvärdig domkraft finns att köpa online här

 

 

Exit mobile version