Site icon Bytabil.net

Test Ford S-MAX AWD- Rymlig komfortbil

Test Ford S-MAX TDCI AWD 180 hk

Ford S-MAX är en rymlig familjebil som kan fås med sju sittplatser. S-MAX är det självklara valet när barnen ska till fotbollsträningen eller när vännerna ska skjutsas till folkparken för en danskväll. Komforten är svårslagen och S-MAX har låg bullernivå inne i bilen och instrumenteringen känns snygg samt modern. Ford S-MAX är en utmärkt bil för dig som behöver en rymlig bil samt värdesätter god komfort och modern känsla. Designmässigt har Ford också gjort ett utmärkt jobb speciellt som denna biltyp inte är helt lätt att designa.

Testbilen: Ford S-MAX 2.0 tdci 180 hk, automat. Fyrcylindrig motor. Fyrhjulsdrift. 0-100 km/h: 10,5 sekunder

Att köra

Ford S-MAX är en praktisk, stor och rymlig bil. Detta påverkar körkänslan rejält och S-MAX är så långt ifrån en sportbil man kan komma. Detta innebär inte något negativt utan accepterar man bara bilen för vad den är så inser man snart att detta är en riktigt bra bil att köra. 180 hk motorn känns dock normal för S-MAX och jag rekommenderar att du inte köper en motor med mindre effekt än denna.

Stadstrafik: Körmässigt trivs Ford S-MAX 2.0 tdci 180 hk utmärkt i storstan. S-Max har ett bra bottendrag och kommer snabbt igång från stillastående och är sen vidare mycket pigg i hastigheter upp till 70 km/h. Den mjuka fjädringen gör att farthinder och ojämnheter i marken passeras bekvämt, å andra sidan känns bilen ibland lite svajig och kränger gärna lite i pressade situationer. Ford S-MAX är en stor och lång bil vilket gör att du riskerar att inte kunna parkera när det är trångt på gatan i stan. Ford S-Max har stora generösa glasrutor som ger god sikt både vid normal körning samt vid backning. Parkeringsradar runt hela bilen samt backkamera rekommenderas starkt till dig som kör mycket i stan och dessa tillbehör kommer göra din vardag mycket bekvämare.

Landsväg: Ford S-MAX går mjukt och fint på landsvägen och den goda ergonomin hos förarplatsen tillsammans med hög komfort samt bra armstöd gör långkörningar till en ren njutning. Omkörning på landsväg är dock inte Ford S-MAX starka sida, här gäller det att ha god framförhållning och bra sikt samt att ta sats innan omkörningen börjar.

Motorväg: Motorvägskörning med Ford S-MAX 180 hk tdci går utmärkt. Även om bilen inte har så stark accelerationskraft vid höga hastigheter så är det inget problem på tvåfiliga motorvägar. Motorn går tyst och fint samt att S-MAX har låg bullernivå även vid körning i högre hastigheter.

Praktiska egenskaper

Praktiskt nyttjande är Ford S-MAX största styrka. Nyttjar du inte sju sittplatser får du ett riktigt generöst lastutrymme. Samtliga stolar i baksätet är individuellt ställbara samt fällbara. Det finns eget luftutblås till baksätet. Småförvaring finns det gott om samt att det finns generöst djupa mugghållare. Till och med infälld hållare för solglasögon finns i taket. Möjlighet till att få din Ford S-MAX med fyrhjulsdrift finns vilket gör den extra attraktiv i Sverige.

Lasta en 60″ TV är inget problem i en Ford S-MAX, det finns till och med gott om utrymme kvar.

 

Att åka många i bilen: S-MAX med sju sittplatser funkar riktigt bra. Skjuter man fram mellanradens ytterstolar lite så kan även vuxna åka på extraplatserna kortare sträckor.

Ford S-MAX fungerar utmärkt när vännerna ska transporteras till folkparken, sträckan är ofta inte så lång och det går därmed att effektivisera så att 6 festglada passagerare klarar sig med en förare. Det är något som kan vara väl så uppskattat när man minst anar det!

Ford S-MAX transporterar gärna glada vänner!

Instrumentering och media

Instrumenteringen är snygg och modern, testbilen var dock extrautrustad inklusive exempelvis SYNC2 med 8″ pekskärm vilken rekommenderas starkt. Förarinstrumenten är bra och färddatorn styrs enkelt samt ger bra information. Det enda som jag saknar är möjlighet att se hastigheten med siffror. SYNC2 med 8″ pekskärm har ett bra upplägg där man först ser alla viktiga funktioner samlat och därefter kan välja vilken funktion man vill gå in på för att se mer av. Användarvänligheten är god även om det finns en hel del menyer och många funktioner. Responsen hos SYNC2 är dock lite seg, Ford har informerat mig om att de framöver kommer att ha en snabbare processor när SYNC3 lanseras men detta är vad som finns just nu. Sony stereon har ett fantastiskt bra ljud och är i toppklass.

Inredningen och interiörbelysningen är riktigt trevlig i Ford S-MAX vilket gör bilen hemtrevlig och mysig att åka i. Viss stämningsbelysning inne i bilen är dock tillval.

Styrkor och svagheter

Styrkor

Svagheter

Prisbild

Priset på Ford S-MAX börjar från ca: 285 000 kronor. Räkna med att lägga ut runt 340 000 kronor för en Ford S-max med 180 hk dieselmotor. Vill du även ha fyrhjulsdrift och automatväxel till din 180 hk dieselmotor så närmar vi oss 400 000 kronor.

Exit mobile version