Site icon Bytabil.net

Test Ford Mustang Mach-E GT elbil

Test av Ford Mustang elbil – Fyrhjulsdriven elbil med sportbilsprestanda

Ford Mustang Mach-E GT elbil är mer som en SUV än vanlig personbil. Som elbil med suvkaraktär sticker Ford Mustang elbil ut i mängden. Mustang elbil är en riktigt bra bil prektiskt, komfortmässigt och även körmässigt. GT-versionen har extra elbilskraft och levererar prestanda i sportbilsklass. Ford Mustang Mach-e GT har 400hk och vridmoment på hela 860 Nm. Vi har testat Ford Mustang elbil i GT version och detta är en bil som levererar! 

När man kör Ford Mustang Mach-E GT får man tänka bort motorljudet från en klassisk V8. Istället får man tänka nytt i och med att detta är en elbil. Som elbil är Ford Mustang Mach-e GT en av de absolut bästa elbilarna som jag personligen kört. Med den kraftfulla motorn på 400 hk så har Ford Mustang Mach-e GT en acceleration på endast 3,7 sekunder från 0-100 km/h. Denna acceleration gör att den klassiska V8 motorn besegras med några tiondelar. Ja, körkänslan finns inget att klaga på och dessutom är komforten riktigt bra. Man sitter skönt i bilen och kommer högt upp med bra överblick ut från bilen. Här är den största skillnaden mellan elbilsversionen jämte klassiska V8 Mustang. Lite mindre sportig känsla men istället mycket bättre praktiskt egenskaper. Mach-e GT levererar ändå massor med körkänsla och körglädje, när gaspedalen trycks ner så sitter man fastklistrad i sätet!

Med en hel del inställningsmöjligheter får man bilen i precis den anpassning och den körstil som man föredrar bäst. Här finns funktioner så som enpedalskörning vilket ger en starkare motorbroms med effektiv energiåtervinning där bilens bromsar besparas. Den här inställningen passar alldeles utmärkt när man ligger och krypkör i köer. Det finns två olika lägen att välja, bromsande eller rullande. Beroende på vilket läge som föredras så får man bilen att stå stilla eller rulla när man stannat vid ett trafikljus eller i en kösituation. Den här inställningen använde jag väldigt mycket under mina testkörningar och provade både stillastående och rullande när bromsen släpptes. I köer kring Stockholm i rusningstrafik var läget med rullande fantastiskt då man bara kunde släppa bromsen för att smyga fram. 

Mustang är en bil som väcker känslor hos både ägare och omgivningen även som elbil, speciellt sett till att detta är en bil med högre SUV karaktär. Mustang elbil är lite snyggare i designen än flera andra bilmodeller med SUV och Crossover design. För att sticka ut lite extra så finns Mustang Mach-e att tillgå i de färgerna Cyber Orange, Rapid Red samt Grabber Blue som kompletterar de mer diskreta färgerna som också finns. Testbilen som syns i bilderna här är Cyber Orange.

När det gäller säkerhet så finns alla tänkbara finesser som döda vinkelvarnare, varning för sidokommande fordon, gående och mycket mer. Bilen har med detta mycket goda förutsättningar att varna innan man själv hinner reagera. Både Carplay från Apple och Android Auto finns att tillgå tillsammans med röststyrning. Synkronisering till telefonen gick smidigt och röststyrningen fungerade väldigt tillfredställande. Testbilen hade högtalarsystem från danska Bang och Olufsen vilket ger musik med ljudkvalité i toppklass (beroende på bilversion kan detta ljudsystem vara tillval).

Interiören är stilren och snygg med hög kvalitetskänsla och funktion. Panelerna ger en gedigen stilren karaktär till hela bilen och varje detalj känns genomtänkt. Jag personligen gillar att den stora skärmen har en mekanisk volymkontroll. Växelväljaren är diskret och passar bra in tillsammans med parkeringsbromsen som ger en stilren minimalistisk design mellan framstolarna. Utöver detta finns två mugghållare, laddningsplatta och flera USB uttag med både USB-A och USB-C samt ett förvaringsfack. Utrymmet i kupén är generöst och inget att klaga på. De flesta kommer sannolikt att sitta bekvämt i Ford Mustang Mach-e, även om man är 4-5 vuxna. Under motorhuven hittar vi inte någon motor utan ett förvaringsutrymme kallad ”frunk”. I frunken ryms ett par matkassar eller annan mindre packning, eller kanske laddkablarna? 

För att vara en SUV så är Ford Mustang en relativt smal bil vilket gör att jag utan problem kan parkera bilen utan att fälla in backspeglarna i mitt relativt smala garage. Ford Mustang Mach-e har därmed fördelen att den ryms lite bättre i små parkeringsrutor än flera andra SUV bilar gör i denna bilklass.

Något som särskiljer agnarna från vetet när det gäller Mustang Mach-e elbil är att utöver mycket hög komfort så har Ford verkligen jobbat med körkänsla. Precis som sin klassiska förfader så är GT versionen gjord för bankörning. Det märks framförallt när man börjar leta upp de olika körlägena. På denna modell finns ”Untaimed plus” vilket är det läget som är speciellt framtaget för bankörning. Bilen är även utrustad med Brembo bromsar som fyller upp insidan av fälgen och MagneRides avancerade adaptiva fjädersystem. Läs även vår test av den första versionen av Mustang elbil Mach-e som vi gjorde 2021.

Exit mobile version