Site icon Bytabil.net

Test Ford Mondeo TDCI – Tyst, komfortabel familjebil

Test nya Ford Mondeo 2015

Nya Ford Mondeo är äntligen här! Hela bilen andas komfort, modern teknik och praktiskt nyttjande. Ford Mondeo är speciellt uppskattad av ägarna för sin komfort. Det märks att Ford jobbat hårt med att se till att nya Mondeo bibehåller sin goda komfort, vilket tillsammans med modern teknik är bilens styrka. Nya Ford Mondeo är en bra familjebil samt ett bra val för dig som behöver rejält med lastutrymme. Komfort i stora mått är en bra summering av nya Ford Mondeo!

Testbilen: Ford Mondeo kombi 2015 TDCI Titanium 180 hk med powershift 6-stegad automatväxellåda. Ford Modeo finns även i sedanutförande

Att köra nya Ford Mondeo

Det är tyst i kupén, riktigt tyst! Mycket lite vägbuller och vindbrus tränger in i kupén oavsett om bilen körs långsamt, snabbt eller på grov asfalt. Fjädringen är åt det mjukare hållet utan att pruta allt för mycket på väghållningen, vilket passar Mondeo utmärkt. Körkänslan är summerat mycket bra.

Framstolarna kan först tyckas ha något korta sittdynor. Stolarna är höjdmässigt ställbara i framkant så att man kan ställa in rätt vinkel för benen och efter ett tids körning kan jag konstatera att man sitter väldigt bra i förarstolen.

Den 180 hästkrafter starka dieselmotorn ger Mondeo att trevlig och pigg körkaraktär men trots den relativt starka motorn upplevs nya Mondeo inte som sportig. Mondeo liknas mer en pigg komfortglidare. Automatlåda känns som ett måste för denna bil annars går mycket av den komfortabla och avslappnande körkänslan förlorad. Automatlådan har två körprogram för vanlig körning D=Komfort, S=Sport. I sportläget exempelvis exempelvis varvtalet hållas kvar lite längre men någon jättestor skillnad upplevs inte mellan de olika körprogrammen.

Hög komfort, väldigt tyst kupé tillsammans med automatväxel ger lugn och harmonisk körning. Detta gör att jag känner mig mycket mer avslappnad i trafiken. Jag blir mindre irriterad och accepterar andras fel och onödiga egoistiska situationer på ett bättre sätt. Ford gör mig till en mycket bättre förare vilket också ger en psykologisk förarboost, detta gäller genomgående hos Fords bilar.

Utrymmen

Ford Mondeo är rymlig för alla bilens passagerare, båda fram och bak. Det finns fläktutblås riktat mot baksätet vilket brukar vara uppskattat av baksätespassagerarna. Mondeo blev snabbt en favorit hos min 17 åriga dotter som satt bak. Mugghållare och småförvaring finns, dessutom finns glasögonhållare infällt i taket. Lastutrymmet är nästan gigantiskt och precis som det ska vara i en stor kombibil. Med allt detta är Mondeo en lång bil vilket märks vid parkering då bilen gärna fyller hela parkeringsrutan fullt ut. Mondeo kan bli svårparkerad i trång stadsmiljö. Parkeringsradar både fram och bak rekommenderas till bilen.

Infotainment

Testbilen var utrustad med SYNC-2 8″ pekskärm, denna rekommenderas starkt. SYNC-2 är lättnavigerad och bortsett för några mindre undantag så är navigeringen i menyerna bra. Det finns också några varianter av instrumentkluster i förarpanelen, Titanium har det större instrumentklustret som har helt digital grafisk visning för färddator och hastighet samt varvtalsvisning. Köper du navigation så kombineras mittpanelens navigationsvisning med visning i förarpanelens grafiska skärm. Ljudet i Sony stereon (Tillval) är helt okej och i genomsnittsnivå, för dig som vill ha ännu bättre finns Sony Premium Sound som ytterligare tillval

Styrkor och svagheter

Styrkor:

Svagheter:

 

Titanium instrumentkluster

Prisbild för nya Ford Mondeo

Utgångspriset är ca: 246 000 kr för Ford Mondeo sedan Trend 1,5T Ecoboost bensinmotor 160 hk (Kombi: + 7 500 kr), samma pris gäller för TDCi dieselmotorn på 115 hk. Klimatanläggning är standard och ingår i Trend som för övrigt har enklare skärmar för media och instrumentering. Därutöver finns Titanium nivån som har större och snyggare instrumentering (8″ SYNC-2 pekskärm ingår dock ej) samt helljusautomatik, automatisk dagsljusautomatik (halvljus), 17″ fälgar och mycket mer. Du kan också komplettera med flertalet paket och en lång utrustningslista.

Rekommenderad Ford Mondeo version och utrustning med ekonomi, komfort och prisvärd teknik i fokus:

Ford Mondeo Trend kombi TDCi 150 hk MPS Automatlåda:  285 000 kr

Sync 2 med 8″ pekskärm och 2 st USB ingångar m.m. + 4000 kr
Parkeringssensorer fram/bak + 5000 kr
Siktpaket (Hel och halvljusautomatik)+ 2000 kr (Standard i titanium)

Totalt: 296 000 kr

Rattreglage

Konkurrenter: Mondeo mot V70 och Passat

Volvo V70 och Volkswagen Passat är stora konkurrenter till Ford Mondeo. Du gör dock ett misstag om du inte provkör Mondeo innan du bestämmer dig, för Mondeo har en hel del att erbjuda.

Ergonomi: V70 har fortfarande den bästa ergonomiska komforten för föraren men Mondeo ligger straxt därefter. I Passat sitter man också mycket bra. Slutligen är ergonomi personligt, provsitt själv!

Mediasystem: Mondeo med 8″ SYNC-2 pekskärm är ett nytt och modern mediasystem, frontmenyn är delad i fyra delar och visar snyggt, informativt och samlat information om radio, telefon, klimatanläggning och bilinfo/navigation. När man klättrar ner i menyerna så är dessa lättanvända även om vissa namnval känns konstiga. Passat har lättanvänd pekskärm som kombineras med fysiska knappar vilket ger bra respons och gör systemet lättanvänt. V70 har inte någon pekskärm ock menyhanteringen kan ibland kännas hopplöst pillrig, även om den är ganska bra uppbyggd. Passat vinner på helheten tillsammans med dess fysiska knappar, Mondeo har bästa visning av ”Hemskärm/Utgångsläge”.

Vägbuller: Ford Mondeo och V70 är tysta bilar inne i kupén, kanske Mondeo är tystare? Passat upplevdes inte alls lika tyst i kupén när bytabil.net provkörde den, som också tog upp det som en svaghet. Däckval kan dock påverka, Passaten var dessutom utrustad med sportchassi vid testtillfället.

Körkänsla: Passat har helt klart en mer sportig körkänsla. Ford Mondeo och V70 är komfortglidare. V70 har en bättre automatväxel som lättare växlas mellan sport och komfortläge, dessutom är det mer skillnad mellan sport och komfortläget hos V70 än Mondeo. Ford Mondeo har annars en mycket bra körkänsla, minst lika bra som V70.

Summering: Passat är sportigast, V70 har omodernast mediasystem och Ford Mondeo håller en hög genomsnittlig nivå på alla punkter. Det finns ingen självklar vinnare, du måste själv provköra för att komplettera med din egen uppfattning!

Mått:

Mondeo: Längd: 4,87 m. Bredd: 1,85 m.
Passat: Längd: 4,77 m. Bredd: 1,82 m.
V70: Längd: 4,81 m. Bredd: 1,86 m.

Exit mobile version