Site icon Bytabil.net

Test Ford Explorer plug-in hybrid – Så som en amerikanare ska vara!

Test av Ford Explorer elhybrid – För dig som vill ha en rejäl bil!

Nya Ford Explorer hybrid erbjuder verkligen det som jag förväntar mig från en stor amerikansk bil. Ford Explorer är stor, rymlig, komfortabel och kraftfull. Här har vi en bil som håller fanan i topp för Amerikanska SUV bilar. Nu är Explorer ännu bättre då den finns som laddhybrid. Med denna version kan du köra Ford Explorer som elbil och som klassisk motordriven bil. Vi har testat nya Ford Explorer Plug-in hybrid, läs vidare för resultatet!

Här är en SUV med den rätta känslan! I Ford Explorer sitter jag högt och bra. Bilen är bekväm att stiga in i och jag kliver upp i bilen istället för att uppleva att rumpan är på väg ner i backen när jag sätta mig i bilen. Jag upplever omgående när jag kör iväg både hur stor, rymlig och kraftfull Ford Explorer är. Är du ute efter denna biltyp så ska du verkligen kolla in nya Ford Explorer Plug-in hybrid! När jag kommer ut från småvägarna och fram till en raksträcka så provar jag att ge rejält med gas. Nu går det undan och Ford Explorer hybrid är mycket pigg och kraftfull trots att bilen är så pass stor. Jag kan inte säga något negativt alls kring motorresponsen och bilens kraft. Ja, jag kan till och med säga att Ford Explorer Hybrid är pigg och rolig att köra trots sin storlek! Det är först när jag kommer till situationen att jag istället ska köra riktigt sakta och backa in fint mellan två bilar på en parkering som jag får lite problem. Det är svårt att krypköra Explorer när man inte är van vid motorns kraftfulla egenskaper som håller i sig även i låg fart och bilen vill gärna hoppa till eller köra för snabbt. Med funktionen Park-Asisst så hjälper bilen dig att parkera och då sköter den styrning likaså acceleration, så passar det inte att parkera själv så fixar bilen det åt dig. Det tar mig också en viss tid innan jag får in känslan var bilens hörn är då bilen är så pass stor och det inkluderar även motorhuven. Ford Explorer är alltså inte en liten smidig mellanklassbil om någon nu förväntat sig det. När man väl lärt sig hantera bilen så är känslan i topp! Ja, Explorer är en stor, bred och kraftfull bil vilket sannolikt är vad köparna av denna bil är ute efter, och det levererar Ford!

Komfort

Ford Explorer är mycket komfortabel och bilens säten är mjuka och komfortabla hos samtliga platser. Ford Explorer är verkligen bred och rymlig, förarsätet är så pass brett att mina armbågar precis når fram till armstöden. Benutrymmet är mycket generöst förutom för de sista två bonusplatserna, helt normalt för en sjusitsig personbil. Sett som sju-sitsig bil är den ändå större och rymligare än de flesta sjusitsiga personbilar på marknaden. Inte minst genom att det finns ett visst lastutrymme kvar även med alla säten uppfällda. Den enda svagheten hos komforten som jag personligen upplever är att jag hade velat tippa ner fronten på förarsätet lite. Jag som har lite kortare ben upplever ett mindre tryck uppåt under knävecken. Med B&O stereon så blir resorna ännu mer njutbara då ljudet är mycket bra. Ford Explorer är tyst i kupén i de flesta situationer, speciellt under 100 km/h. I motorvägsfart på grov asfalt så tränger visst vägbuller och vindbrus in i kupén, för det är ju ändå en stor bil med stor front och vindruta.

Teknik och instrumentering

Ford hänger med i utvecklingen och har det mesta i teknikväg att erbjuda till Explorer. Instrumenteringen är bra, tydlig och lättanvänd. Ford Explorer har en färgfylld digital instrumentering som är trevlig och lättavläst. Trots färgerna så upplevs det inte alls som att det blir för mycket eller rörigt, Ford har hittat en bra balans här.

Några av alla detaljer som Ford Explorer har är autobroms med styrhjälp. Utöver att bromsa kan bilen också styra runt hinder som är i vägen, detta sker med hjälp av både radar och kamera. Funktionen aktiveras när systemet konstaterar att kollision med framförvarande fordon inte kan undvikas. Bilen hjälper dig även funktioner som att hålla dig i filen, dödavinkel varnare, automatiskt helljus som bländar av för andra fordon, sidovindstabilisering, SOS uppkoppling till larmtjänst ifall något händer. Bilen är uppkopplad trådlöst mot mobilnätet och kan tala om var bilen står ifall du glömt bort det. Så du får en hel del för pengarna!

Fakta:

När bilen inte går med fyrhjulsdrift så är den bakhjulsdriven. Detta blir allt vanligare hos bilar som kan köras på batteri eftersom viktfördelningen hos dessa bilar ofta är helt annorlunda jämte bilar med enbart förbränningsmotor.

Prisbild

Ford Explorer plug-in hybrid kan köpas i två utföranden: ST-line för 956 000 kronor och Platinum för 973 000 kronor. Detta är ganska högt pris speciellt när bilen inte är en 100% elbil, som hybridbil hade man kunnat önska lite längre räckvidd vid batteridrift för detta pris. Den som köper bilen får ändå en fantastisk bil men all sin kraft, komfort och praktiska egenskaper. Glöm inte heller att det finns plats för sju personer och dessutom fortfarande plats över i lastutrymmet!

Styrkor och svagheter

Styrkor

Svagheter

Information: Bilen som beskrivs i artikeln kan vara extrautrustad, kontrollera alltid vad som ingår i den version du väljer innan köp.

Exit mobile version