Test av Ford Ecosport

Ford Ecosport är en suv-version av Fiesta skulle man förenklat kunna säga. Ford Ecosport har alla förutsättningar att vara en mycket intressant bil för de som är ute mindre bil med SUV egenskaper och samtidigt vill hålla nere priset. Tyvärr är inte Ford Ecosport vad den kunde ha varit och sportig är den absolut inte. Jag håller Ford som ett av mina favoritmärken då de i princip är ensamma om att erbjuda många premiumegenskaper till ett normalt pris. Fords bilar är moderna, komfortabla, har bra körkänsla och lägre kupébuller än de närmsta konkurrenterna. Ford Ecosport lever tyvärr inte upp till Fords övriga sortiment.

Ford Ecosport 2017 (1)-k

Att köra:

Väghållningen är en av de största svagheterna hos Ecosport. Bilen känns vinglig och ostabil. Speciellt på motorvägen så märks dessa egenskaper ännu mer och jag vill hålla båda händerna på ratten hela tiden. Lite sidovindar som då och då tar tag i bilen förvärrar detta ännu mer och bilen känns nervös och osäker att köra. Motorn av typ Ecoboost med 140 hästkrafter upplevs inte heller speciellt pigg. Höga varvtal och mycket med växling krävs för att bilen ska köras någorlunda okej. Landsvägsomkörning i hastigheter mellan 70-90 km/h går trots allt ganska bra. Växellådan har inte bra känsla och upplevs lite sladdrig och ibland kan det vara klurigt att få i back samt friläge. Bakluckan öppnas i sidled vilket fungerar bra och ger en bekväm öppning av luckan så länge det finns rikligt med fritt utrymme bakom bilen. Saknas gott utrymme bakom bilen blir det istället hopplöst svårt att öppna bakluckan varför denna lösning väljs bort hos de flesta biltillverkare.

Ford Ecosport 2017 (3)-k

Komfort:

Ford Ecosport har en stor fördel, den är lätt att stiga i och ut ur. Sätet är dock inte så skönt att sitta på trots den högre sittställningen och sittdynan känns för kort i framkant. Bullernivån är relativt låg i lägre hastigheter men på motorvägen tränger en hel del vägbuller igenom, Ford brukar vara bättre än jämförbara bilar men i detta fall känns Ecosport genomsnittlig.

Instrumentering och mediasystem:

Instrumenteringen är av den nu lite äldre Ford generationen och känns idag inte lika het som den gjorde en gång i tiden. Användarvänligheten är dock bra. Testbilen hade standardstereon installerad och ljudet är okej samt känns genomsnittlig jämte dagens jämförbara nya bilar.

Ford Ecosport 2017 (4)-k

Detaljkvaliten:

Detaljkvalitén känns inte riktigt okej, greppar man solskyddet på höger sida så lossnar den från sin hållare. Hatthyllans fästning i lastutrymmet känns också lite opraktisk och skulle jag äga bilen hade hyllan hamnat i förrådet istället då den inte gör någon större nytta. Inredningen i bilen känns avskalad och lite tråkig.

Prisbilden:

Priset börjar från 167 000 kronor och prispåslaget utöver jämförbart utrustad Fiesta är ca 30 000 kronor högre. Behöver du inte ha den högre sittställningen så är Fiestan ett mycket bättre bilval som jag istället helt klart rekommenderar.

Summering:

Ford Ecosport kunde ha varit en så bra bil och en riktigt bra konkurrerat till minisuvar likt Nissan Juke men tyvärr så känns det att Ecosport inte fått den ingenjörsmässiga genomgång som den borde ha fått. Ford Ecosport har en styrka, det är bekvämt att stiga i och ut ur bilen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.