Site icon Bytabil.net

Test Ford C-MAX Titanium 1,5 TDCi – Komfortabel och tyst!

Test av Ford C-MAX

Ford C-MAX är en av de komfortablaste bilarna som finns på marknaden idag. Ford C-MAX är en mycket underskattad bil. Om folk visste hur bra denna bil är så skulle avsevärt flera C-MAX rulla på de svenska vägarna. Ford C-MAX är en praktisk, smart och komfortabel bil som tillsammans med fem års garanti är ett riktigt bra köp! Har du inte provkört den? Gör det!

Testbil: Ford C-MAX Titanium 1,5 TDCi diesel, 120 hk och manuell växel. Diverse tillvalsutrustning (Ford har mycket i tillvalslistan, både i paket och enbart som enskilda tillbehör, likt rattvärme för 1500 kr. Var noga med att kontrollera vad som ingår innan du beställer din bil så att du inte missar något).

Att köra Ford C-MAX

C-MAX är inte en sportbil vilket är viktigt att påpeka direkt från början, denna bil har inga sådana egenskaper alls. Ford C-MAX är en bil som gör dig lugn och harmonisk som förare och det är också så som denna bil trivs bäst att köras. Dieselmotorn är riktigt trevlig och gör 0-100 på 11,3 sekunder. 11,3 sekunder är naturligtvis inte något att skryta med men bilen upplevs faktiskt piggare än man kan tro. Kraften från motorn kommer direkt och bilen är speciellt pigg att köra i stadstrafik. På motorvägen avtar styrkan och omkörning på landsväg bör genomföras med god marginal. Ford är duktiga på att förse sina bilar med både diesel och bensinmotorer som har välbalanserad kraft i kombination med låg bränsleförbrukning. Likt de flesta bilar med små turbomotorer så ska man dock inte lita allt för mycket på den deklarerade förbrukningen.

Den manuella växelspaken är värd några extra ord. Växelspaken är placerad lite högre än normalt och lätt vinklad. Detta gör att du lätt kommer åt denna då den är i perfekt nivå mot mittarmstödet. Det är nästan så att man glömmer bort att man inte har en automatväxel.

Ford C-MAX är en lite högre bil utan att den har förhöjd markfri gång. Detta utnyttjas istället genom att bilen har fått en rymlig takhöjd inne i bilen och stolarna är lite högre än i en normal bil. Körställningen är lik dagens populära stads-SUVar vilket innebär att man sitter mer upprätt. Jag kan ana att bilen har något mer vinglig körkänsla jämte normalbilen men då väglaget under testkörningen är mycket halt så går det inte att prova mer exakt hur stabil Ford C-max är i kurvorna. Det generella intrycket avseende körkänslan är dock mycket god. Ford C-MAX bygger på samma chassi som Focus vilken är hyllad för bra körkänsla. I slutändan så trivs Ford C-MAX bäst under lugna körförhållanden jämte sportiga. Då bilen var försedd med dubbfria vinterdäck så har jag istället kunnat testa körning på hal väg. Så fort bilen pressas lite extra på det hala underlagen börjar den glida och kränga men antisladdsystemet går in och styr upp bilen på ett helt fantastisk sätt. Färden fortsätter hela tiden tryggt i rätt riktning trots att man känner att bilen själv utan antisladdsystemet gärna skulle vilja ta en helt annan riktning.

Komfort

Komfort är Ford C-MAX absoluta styrka och detta är en riktigt bekväm bil att åka i. Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket bidrar till den goda komforten. Jag har aldrig tidigare testat en bil som har ett så smidigt insteg in i bilen. Tröskeln är nästan helt borta och dörrarna är stora och höga. Detta gör att det är busenkelt att kliva i och ut ur bilen. Detta är speciellt en bra egenskap som alla kommer att uppskatta vare sig man har ryggproblem eller inte. På förarplatsen sitter jag bra med armstöd på båda sidor. Mittarmstödet mellan framstolarna är skjutbart längsled. Det jag dock önskat är lite mer stoppning i armstöden som kan kännas något hårda.

Bullernivån inne i Ford C-MAX är bland de lägsta jag upplevt i en bil, detta är en bil som är riktigt tyst att färdas i. Det är inte många som kan erbjuda premiuminslag i ekonomiklassen men avseende lågt kupébuller så kan Ford C-MAX erbjuda premiumkänsla.

I baksätet sitter man också bra även om benutrymmet inte är lika generöst som i större bilar, Ford C-MAX är ju trots allt en bil som tillhör den kompakta mellanklassen även om den inte känns så när man sitter i den. Som tillval för 4000 kronor så kan man få bilen försett med skjutbara bakstolar. Detta innebär att om man viker fram mittplatsen eller tar bort mittstolen helt så kan de två ytterstolarna i baksätet flyttas bakåt. När dessa två stolar skjuts bakåt så går de samtidigt in mot mitten. Det man vinner i detta fall är generösare benutrymme om man är max två i baksätet och inte använder lastutrymmet fullt ut.

Teknik

Ford ligger i framkant när det gäller bilteknik och mycket av den nya tillgängliga biltekniken som finns idag finns till Ford C-MAX. Allt detta är förpackat i nästan oöverskådliga tillvalspaket i kombination med den enskilda tillvalslistan. Det finns telefonuppkoppling till SOS-Alarm, dödavinkelvarning, filhållningshjälp som vibrerar tydligt i ratten, autobroms, rattvärme, parkeringshjälp med mera. Ford är dock inte lika duktiga som Volvo att samordna alla dessa tekniska funktioner. Vill du aktivera rattvärme, stolsvärme, värme för vindrutan fram och bak så får du aktivera dessa var och en manuellt vid start av bilen. I Volvo så aktiveras dessa funktioner per automatik om utetemperaturen är under ett visst värde. Å andra sidan kostar inte en Ford lika mycket pengar. Backradarn sänker i alla fall ljudet på stereon vid aktivering, det är trots allt kanske det viktigaste.

Stereo och mediasystem

Ford SYNC2 är det senaste mediasystemet från Ford som består av en 8″ stor pekskärm. Detta system är mycket bra och är lätt att hantera även om det vid enstaka tillfällen kan upplevas något rörigt när mycket information samsas på skärmen samtidigt. Responsen i pekskärmen kunde gärna få vara lite snabbare.  Det finns tre olika stereosystem att välja, standard, Sony, Sony Premium. Testbilen hade standardljudet vilket var helt okej både för radio och musiklyssning. Det är inte så att jag rekommenderar uppgradering till Sonysystemen som ett måste. Missa inte att köpa till backkamera för 2000 kronor extra vilket är möjligt om du har något av Ford SYNC systemen i din bil.

Ford SYNC 2

Praktiskt nyttjande

Ford C-MAX har ett bra lastutrymme men det är inte lika generöst som i en större kombibil. Köp till lastgaller och du kan nyttja höjden bättre i bilen om du ibland lastar mycket. Bakstolarna är delade i tre vilka kan lyftas ut ur bilen individuellt vid behov. Förvaringsfacket mellan framstolarna har anpassningsbara avdelare. Förvaring för solglasögon finns infällt i taket. Under mittarmstödet finns en stor och djup förvaringslåda.

Design

Ford C-MAX tillhör bilgruppen som varit otrendig sedan många år tillbaka. Ska man vara fin så får man lida pin gäller nämligen även i bilvärlden också, fast vad är egentligen meningen med att köra en sådan bil dagligen till och från jobbet vilket trots allt många gör? Men nu har även BMW lanserat sin 2-Active Tourer som tillhör denna praktiska smarta bilkategori. Hur som helst så har Ford har gjort ett utmärkt arbete med designen hos C-MAX och jag tror att denna biltyp är på väg tillbaka igen, inte minst tack vare BMW då deras variant blir ett mer och mer vanligt inslag i den svenska trafiken.

Styrkor och svagheter

Styrkor

Svagheter

Summering

Ford har verkligen tänkt till när de skapat C-MAX. De har lagt allt fokus på komfort samt hur man bäst nyttjar en bil, allt för många biltillverkare glömmer bort hur viktigt detta är. Jag citerar Jonas Andersson från Ford som lånade ut bilen till mig ”Om alla hade en Ford C-MAX skulle de vara nöjda och det skulle vara fred i världen”. Detta är en bra sammanfattning om känslan att köra denna bil.

Prisbild

Priset börjar från 181 000 kronor för 1.0 Ecoboost 100 hk Trend, 206 000 kronor för Titaniumversionen (245 000 kr för Ecoboost 150 hk), 239 000 kr för 1,5 TDCi 120 hk diesel Titanium (255 000 inkl automatväxel). Ford C-MAX är en prisvärd bil i första hand avseende de mindre motorerna med manuell växellåda. De större och dyrare motoralternativen närmar sig exempelvis BMW 2-active tourer avseende prestanda samt pris och känns då känns inte C-MAX lika prisvärd längre

Skrivet av Joakim Westman för Byta Bil Bloggen

Exit mobile version