Site icon Bytabil.net

Test Dacia Jogger – Billig familjebil för upp till sju personer

Test Dacia Jogger – Det mesta man behöver.  

Dacia Jogger är en väldigt intressant familjebil då den finns att tillgå både i 5-sitsig och 7-sitsig version. Vi kan redan nu säga att det finns väldigt få konkurrenter inom segmentet som denna bil hamnar i. Billig, rymlig och praktisk familjebil med plats för upp till sju personer. Det är många krav som ställs på en bil likt Dacia Jogger som dessutom erbjuds till ett billigt pris. Klarar då Dacia Jogger att uppfylla förväntningarna? Vi har nu testat Dacia Jogger och så här gick det!

Dacia Jogger har en väldigt enkel men ändå stilren och snygg inredning. Instrumentbrädan är som många andra bilar av plast men här har man även valt att lägga tyg så det blir lite mer karaktär till bilen. Enkelheten i bilen märks på designen där man lånat delar från andra modeller av Dacia som exempelvis dörren där man ser att designen inte fullt ut är gjord för Jogger. Det blir ett speciellt utförande som av vissa kan anses snålt men då får vi tänka på att detta är i skrivande stund den absolut billigaste bilen med 7 sittplatser.

På vägen går bilen väldigt bra och man sitter relativt bra i förarsätet som har gott om utrymme för både ben och kropp. När det gäller stads- och landsvägskörning så finns det inte direkt något stort att klaga på snarare tvärtom så är den faktiskt riktigt skönt att köra. Ökar man hastigheten och ger sig ut på motorvägen så blir ljudnivån i kupén ganska hög men fortfarande inte så pass afr man stör sig allt för mycket. Trots att ljudnivån är något hög så kan man utan problem föra ett telefonsamtal med mediasystemets inbyggda handsfree. Här märks också en tydlig skillnad mellan billigare och dyrare bilar som säljs nya idag. Dock är handsfreesystemet mycket bättre på denna bil än hos de nya bilar som såldes för några år sedan. Det är en tanke man ska bära med sig när man funderar på att köpa Dacia Jogger, att bilen kanske inte har den absolut senaste tekniken men ligger ändå bara ett litet snäpp efter.

Dacia Jogger har inga jättestora mediaskärmar och heldigitala panelar som allt fler nya och dyrare bilar har. Många klassiska reglage finns istället kvar i form av riktiga vred och spakar till det mesta i kupén så som sätesvärme och AC. Bakom ratten finns en spak för volymkontroll och kanalväljare till mediasystemet samt styrning av telefonens handsfree. Är man sedan tidigare Daciaförare eller är van med Renault så är det här systemet inget nytt även om det skiljer sig lite i design, och dessutom är det riktigt bra när man kan det. Ja, riktiga reglage är i många fall det bästa för bilkörning vilket allt fler nu börjar upptäcka. Stilrent och digitalt må kännas modernt och snyggt men är inte alltid den bästa lösningen.

Som tillval finns en 8” pekskärm sittande i mitten av instrumentpanelen. Det är inte en jättestor skärm men fungerar för sitt ändamål för radion och har GPS navigering. Dessutom har bilen kompatibilitet mot både CarPlay och Andriod Auto vilket gör att man även har tillgång till röststyrning från ratten med Siri eller Google. Det finns många andra mycket dyrare bilar som inte har tillgång till denna möjlighet. Väljer du enklaste versionen utan 8″ pekskärm så finns istället en mobiltelefonhållare med en närliggande USB kontakt som ger bilen smarta funktioner inklusive Navigation om din telefon har stöd för det.

Bilen påminner väldigt mycket om en skåpbil till utseendet och det gör att bilen har ett stort utrymme i bagaget när de bakre stolarna tas bort och baksätet fälls upp. Likaså när det bakre sätet är monterat så finns det utrymme för 7 vuxna att sitta relativt bekvämt. Här är vi väldigt imponerade av Jogger som verkligen lyckats med utrymmet i de bakre stolarna jämte andra alternativ på marknaden. Jogger är fortfarande inte en buss men när man tittar på andra 7-sitsiga bilar som ligger i det högre prissegmentet premium så finns det ofta ändå bara utrymme för två yngre barn.

På taket sitter skenor som man enkelt med ett par skruvar som man kan skruva av och bygga om till ett praktiskt takräcke för att montera en takbox för att få lite extra utrymme för den stora familjen. 

Prisbild

Dacia Jogger finns som både 5- och 7-sitsig version och i utföranden ”Essential”, ”Comfort” och ”Extreme”.

För det här priset får man en nytillverkad bil med en direktinsprutad bensinmotor på 110hk och en 6-växlad manuell växellåda. Personligen saknar jag en variant med automatisk växellåda då detta inte ens erbjuds som tillval men åt andra sidan hade ju bilen blivit dyrare då.

Säkerhet

Betyget i Euro NCAP är inte det bästa och blev endast en stjärna. Men det har viss förklaring i att bilen inte har senaste tekniken för automatiserade skyddssystem. Det som saknas är framförallt system för att upptäcka gång- och cykeltrafikanter. Dagens Europ NCAP ställer mycket höga krav på detta för nya bilar idag. Jogger har ändå fortfarande autobroms med enbart detta räcker inte till. När det gäller fysiska skyddet så finns brist för nackskyddet i baksätet. Även om flertalet delar i testresultaten är bra så får man gå tillbaks flera årsmodeller hos andra bilmärken för att få jämförbart betyg om man bortser från autoatiska säkerhetssystem. Vi tycker att i den här prisklassen så behöver man jämföra med bilar som har några år på nacken. Titta gärna själv på krocktestet för Dacia Jogger och jämför med andra både nyare och äldre bilar.

Fakta

Summering

Det är en kombination av den näst senaste tekniken, rymlighet och priset som gör Dacia Jogger till en attraktiv bil. Är du i behov av en rymlig och billig 7-sitsig bil så är det här en bil som är värd att titta på. Kanske står valet ställt mot en begagnad bil som har utrymmet men tekniken är äldre fast priset ändå ligger i samma nivå? Styrkan hos Dacia Jogger är priset och rymligheten!

Exit mobile version