Site icon Bytabil.net

Test Citroén C4 Cactus – Charmör utan dess like!

Test av Citroén Cactus

Citroén C4 Cactus har en design som verkligen sticker ut och bilen ser nästan ut som en legobil.  På bilens sidor sitter Airbumps som är av mjukare plast och skyddar bilen mot dörruppslag, genialiskt! Citroén C4 Cactus är en mycket prisvärd bil med stor charm, fast Cactus har också en hel del brister. Trots bristerna hos Citroén C4 Cactus så har jag blivit förälskad i denna bil och vill inte lämna tillbaka den, det är i slutändan ett gott betyg!

Testbilen: Bensinmotor 3-cylindrar, 110 hk, 0-100km/h: 9,3 sekunder. Under vår testperiod har vi legat runt 0,6 l/mil i bränsleförbrukning.

Att köra

Citroén C4 Cactus med bensinmotorn på 110 hästkrafter är en riktigt pigg bil att köra. Fjädringen är mjuk och komfortabel men väghållningen är inte riktigt är i topp när bilen pressas i lite extra i kurvorna. Cactus är dock inte en bil som ska framföras sportigt och det finns inte heller några kraftiga motoralternativ att välja.

Stadskörning: Bilen trivs riktigt bra i stadstrafik där den startar snabbt från stillastående och är pigg upp till ca: 90 km/h. Cactus är skoj att köra i stadstrafik.

Landsväg: Landsvägskörning går bra då fjädringen är mjuk och framför allt när bilen framförs i jämn och fin hastighet. Omkörningar bör ske med goda marginaler och bra sikt, detta är inte en bil som accelererar så snabbt från 70 km/h och uppåt.

Motorvägskörning: Den trecylindriga motorn snurrar på bättre än förväntat på motorvägen även om det inte finns allt för mycket styrka i motorn. Bilen är något bullrig i kupén vid körning på grov asfalt.

Charmören

Citroén C4 Cactus är ju en riktig charmör till bil. Den exteriöra designen är verkligen unik och snygg enligt mig, andra tycker tvärtom. Insidan har flera snygga designdetaljer som kombineras med enkel plast med billig känsla. Jag tycker dock att Citroén har gjort helt rätt i att koncentrera sig på att göra vissa detaljer riktigt snygga medans resten bara är enkelt. Dörrhantaget på framdörrarnas insida påminner om ett kraftigt läderskärp och knappen för att öppna handskfacket är riktigt snygg! Förardisplayen är enkel, tydlig och modernt digital. Jag gillar verkligen att Citroén Cactus fått unika designdetaljer samtidigt som detta ändå är en billig bil.

Bristerna

Citroén har gjort en hel del kompromisser med Cactus, bland annat för att hålla ner priset och vikten på bilen. Exempelvis så går fönsterrutorna bak inte att dras ner utan kan bara öppnas utåt en liten bit i bakkanten. Baksätets ryggdel kan endast fälls ner i sin helhet. Det finns inget jalusi att dra för panoramaglastaket. Det är generellt väldigt lite reglage i bilen och många funktioner styrs via pekskärmen, pekskärmen är dock mycket lättanvänd. Ratten kan endast justeras i höjdled.

Komfort

Komforten är bra med inte riktigt i topp. Jag sitter bra i förarstolen men då ratten endast kan flyttas i höjdled så får jag inte riktigt till den körställning jag önskar. Det finns armstöd (tillval) vilket jag uppskattar mycket då detta höjer komfortkänslan rejält.

Instrumentering

Instrumenteringen saknar nästan helt fysiska knappar. Istället är många funktioner instoppade i pekskärmen. Pekskärmen är föredömligt enkel att sköta och får ett gott betyg av mig. Ljudet i stereon har dock en hel del kvar att önska och är något sämre än genomsnittet. Spotify kopplingen fungerar men det är lång fördröjning mellan knapptryckning och händelse vid låtbyten.

Förarinstrumenteringen är helt digital och hastigheten visas med stora tydliga siffror. Det är enkelt, funktionellt, snyggt och praktiskt.

Sätesvärmen styrs via en knapp på kanten av stolen. Detta gör att föraren tyvärr inte når reglaget för passagerarsidan.

Praktisk användning

Citroén C4 Cactus är en mycket praktisk bil. Bilen är lagom rymlig vilket ger ett helt okej benutrymme både i framsätet och baksätet. Lastutrymmet är bra även om det är en tröskel mot öppningen. Utrymmen för småförvaring finns men är inte riktigt i topp, mugghållare finns men bara en som dessutom är lite för grund.

Styrkor och svagheter

Styrkor

Svagheter

Prisbild:

Priset börjar från 143 000 kr. Citroen C4 Cactus med manuell växellåda på 110 hk kostar 165 000 kronor, lägg till ca: 10 000 kronor så får du navigation, backkamera och parkeringssensorer också. Med tanke på bilens rymlighet och utrustning så är detta ett svårslaget pris!

Exit mobile version