Site icon Bytabil.net

Test BMW X2 25d xDrive 2018 – Ytterligare en cool bil från BMW!

Test BMW X2 2018 xDrive diesel – Bekväm crossover

Nya BMW X2 är här och BMW har fått en till bilmodell i sitt X-program. BMW X2 är mer lik en hög personbil än en terränggående SUV samt att modellen 25d är både kraftfull och bränslesnål. Du som köper en BMW X2 får en snygg, körglad bil som är smidig att kliva i och ut ur, vad mer kan man önska?

Testbilen: BMW X2 X-drive (Fyrhjulsdriven) 2018, diesel, 231 hk, 0-100 km/h: 6,7 sek, Utsläpp: 133-139 g/km (Skatt: ca: 5300-6100 kr/år, de 3 första åren).

Första intrycket när vi såg BMW X2 var att bilen designmässigt är väldigt lik en moderniserad version av Volvo V40 Cross Country sedd från sidan. BMW X2 är en blandning mellan personbil och SUV, av vissa kallas denna biltyp Crossover. Hur som helst så sitter man märkbart högre i bilen och detta kommer sannolikt bli en populär bil från BMW då bilen är lagom stor och är en perfekt ”åka till landet bil”.

Att köra

BMW X2 25d är mycket pigg i alla situationer och köregenskaperna är väldigt lik en bensinbil. Motorn och automatväxellådan jobbar superbt ihop. Möjligheten att lätt växla mellan olika körprogram gör att bilen snabbt kan anpassas efter behov och trafiksituation. Chassit är mer åt det hårda hållet men bilen är ändå komfortabel och ligger riktigt bra på vägen även vid snävare svängar. Då bilen är något högre så kränger den en aning vid pressad körning och de vanliga bilmodellerna från BMW ligger stabilare på vägen. Fast detta är en utmärkt kompromiss för dig som vill färdas lite högre och inte har som mål att dagligen slicka kurvornas kanter. Bilen är genomgående toppen att köra till vardags och styrningen känns mycket bra. Körkänsla är BMWs varumärke och på den biten är de bäst.

Stadskörning går fint då motor och automatväxellådan jobbar bra ihop och en högre sittposition gör stadskörningen bättre. Även på landsvägen går bilen bra och omkörningar går finfint. Likaså gör sig bilen bra på motorvägen, så klart det är ju en BMW!

Bränsleförbrukningen har imponerat på oss då den legat på precis runt 0,53 liter/mil, vilket dessutom är i nivå med tillverkardeklarationen. Vi har inte testat någon bil med en effekt på över 200 hästkrafter som nått ner på så låg nivå under våra testkörningar.

Komfort

Det är bekvämt att stiga i och ut ur bilen. Framstolarna är bättre än hos många andra bilar och stolarna har bra inställningsmöjligheter inklusive ställbar front, men vid längre körning så känns det inte riktigt bra och vi har inte minst suttit bekvämare i andra bilar från BMW. Bullernivån inne i bilen är inte helt i topp och bilen upplevs av oss som genomsnittlig. Ju högre hastigheten blir desto mer buller tränger igenom, även in detta fall finns det bilar inom BMWs eget modellprogram som är bättre.

Praktiska egenskaper

Visst är BMW X2 en praktisk bil även om den inte är en renodlad kombi. BMW X2 har ett helt okej lastutrymme och hyfsat med benutrymme i baksätet. Småförvaring funkar bra och två mugghållare fram finns. Vi saknar hållare för solglasögon.

Instrumentering

BMW X2 har klassiska förarinstrument med analoga fysiska visare för varvtal och hastighet, denna må vara enkel men funkar utmärkt och är tydlig. Vi saknar att det inte finns beräknad körsträcka till tom tank direkt vid bränslemätaren som hos flertalet andra BMW bilar, detta hittas istället i den mindre färddatordisplayen nedtill i förarinstrumenteringen. Växelspaken till automatlådan är av traditionell typ likt de flesta vanliga bilar idag. Du kan fortfarande vippa spaken åt sidan för att snabbt koppla in sportprogrammet. Mediasystemet har numera en pekskärm men användargränssnittet är lika som BMW haft under ett antal år nu. Inlärningströskeln är något hög och det tar viss tid att förstå sig på hur menyhanteringen fungerar men å andra sidan när man väl kan den så fungerar det faktiskt bra och logiken är att den ska fungera bra tillsammans med den runda fysiska kontrollenheten. Detta reglage är bättre att nyttja av föraren när bilen körs än pekskärmar.

Harman Kardon Stereon har ett mycket bra ljud och upplevs vara bättre än genomsnittet.

För vem

BMW X2 är för dig som vill ha en snyggt designad och bränslesnål bil som är bekväm att stiga in i.

Ekonomi

Utgångspriset är 325 000 kronor för en framhjulsdriven BMW X2 med bensinmotor på 140 hästkrafter och manuell växellåda, prestanda 0-100 km/h på 9,3 sekunder vilket är helt okej redan där. Det finns därefter mycket tillval, fyrhjulsdrivna versioner och kraftfullare motorer samt dieselalternativ.

Teknik

BMW ligger i framkanten avseende bilteknik och det mesta finns att få till deras bilar, inte minst säkerhetsteknik. BMW gör dock inte någon stor sak av detta och i bilen syns inte speciellt mycket av det. Tekniken finns där men exponeras inte, det är ju ändå onödigt och det viktiga är ju att den fungerar.

Motorer till BMW X2

Allmänt om BMW X2

BMW X2 har en front som är speciellt konstruerad för att ge lågt luftmotstånd och bättre kylning av bromsarna. Den låga bränsleförbrukningen är ett kvitto på att frontkonstruktionen bidrar med sin del att minska förbrukningen som i andra fall kan öka när det gäller lite högre bilar. Detta är en del i BMW EfficientDynamics som alla BMW utvecklas efter, och ett varumärke för att BMW lägger mycket med forskning på att optimera bilen för att hålla nere bränsleförbrukningen.

Bakluckans handtag är integrerat i BMW emblemet som trycks in när man bakluckan ska öppnas, om man inte istället nyttjar automatisk öppning via fjärrkontrollen.

Panoramaglastak finns att få, detta är stort och generöst. Dessutom kan det öppnas, och öppningen är även denna stor och generös. Panoramaglastaket ger dessutom en ljusare kupé, speciellt uppskattat av baksätespassagerare. När solen blir för stark finns ett jalusi som kan dras fram med automatik.

Bränsletanken hos BMW X2 är på 51 och tar dig nästan 100 mil vid normal blandad körning.

Head-up display visar hastighet i siffror och navigation i bilens framruta. Denna funktion fungerar dock inte om du har polariserande glasögon.

Apple Carplay stödjs

Lädersäten med röd, mörkbrun mocha, ljusgrå och svart färg i några olika varianter erbjuds som komplement till de tygklädda sätena. Detta kan kombineras med flertalet interiörlister i diskreta färger från ljusa till mörka.

Versioner av BMW X2

MODEL ADVANTAGE

 • Automatisk baklucka
 • Parkeringsdistanskontroll (PDC), bak
 • Klimatautomatik, 2-zons
 • Farthållare
 • LED-strålkastare med kurvljusfunktion
 • LED-dimstrålkastare

 

MODEL M SPORT

 • Automatisk baklucka
 • Parkeringsdistanskontroll (PDC), bak
 • Klimatautomatik, 2-zons
 • Farthållare
 • LED-strålkastare med kurvljusfunktion
 • LED-dimstrålkastare
 • Belysningspaket med Ambient Light
 • M lädersportratt
 • M Sportpaket

 

MODELL M SPORT X

 • Automatisk baklucka
 • Parkeringsdistanskontroll (PDC), bak
 • Klimatautomatik, 2-zons
 • Farthållare
 • LED-strålkastare med kurvljusfunktion
 • LED-dimstrålkastare
 • Belysningspaket med Ambient Light
 • M lädersportratt
 • M Sport X-paketet

Utöver ovanstående så finns olika aktuella kampanjversioner samt givetvis enskilda tillval också

Informativt: BMW har mycket funktioner som tillval och testbilen var extrautrustad, kontrollera vad som ingår när du köper bilen.
Exit mobile version