Site icon Bytabil.net

Test BMW 6-serie – 630d xDrive GT

Test av BMW 630d GT- BMW 6-serie

Vi har testat BMW 6-serie och testkört modellen BMW 630d GT xDrive. Det här är det som BMW kan allra bäst! Det är en riktig njutning att köra nya BMW 630d! Ja, BMW 6-serie är riktigt svårslagen! Motorrespons, växellåda, komfort tillsammans med praktiska egenskaper gör detta till en toppenbil. Den exteriöra formgivningen är snygg och linjerna sitter helt rätt. Dessutom är BMW 630d relativt bränslesnål sett till sin storlek och prestanda. BMW har verkligen lyckats med 6-serien!

Testbilen: BMW 630d GT xDrive (Fyrhjulsdrift), automatlåda sport, dieselmotor 6-cylindrar 265 hk, 0-100km/h: 6 sekunder, öppningsbart glastak, Bowers & Wilkins stereo, ventilerade lädersäten, luftfjädring, automatisk parkeringshjälp med 360 graders vy med fjärrstyrning av bil och mycket mer. Grundpris för testbilen: 643 000 kronor.

Att köra

Körkänslan är verkligen i topp hos BMW 630d! Kraften kommer omedelbart och bilen är pigg från start och långt upp över våra tillåtna hastigheter i Sverige. Det känns inte som att man kör en dieselbil och av motorn hörs nästan ingenting in i kupén. Växellådans respons är omedelbar men samtidigt mjuk, detta är verkligen BMW:s område som de visar att de är bäst på! Bilen går mjukt och fint på vägen men har samtidigt bra väghållning och körkänsla. Fjädringen är ställbar och det finns både sport och komfortläge men det är inte fjädring som hos en fulländad sportbil. Fjädringen passar väl för vad köparen av denna bil kan tänkas vilja ha. Vår förbrukning under testperioden har legat på mellan 0,6 – 0,7 liter per mil beroende på hur mycket motorväg vi kört, den högra siffran är vid ca 50%  motorvägskörning och den lägre vid körning på huvudsakligen landsväg.

Stadskörning: Bilen går mjukt och fint samt att det är riktigt tyst inne i kupén. Motorn är jättepigg vilket underlättar filbyten samt att det är en barnlek att komma in i vältrafikerade rondeller. Bakåtsikten vid parkering är dock inte helt i topp men med parkeringshjälp och backkamera är det absolut inget problem!

Landsväg: Oj vad mjukt och fint BMW 630d går på landsvägen! Omkörningar går som en dans och BMW 630d är en mästare på landsvägskörning.

Motorväg: Kraft finns kvar även i högre farter och givetvis går BMW 630d bra på motorvägen också. Det är tyst inne i kupén, ett dovare vägbuller tränger igenom, ibland lite mer beroende på vägunderlag. Bilen upplevs tystare än genomsnittet inne i kupén och av motorn hörs nästintill inget alls.

Vi gör en paus på vintervägen

Vinterkörning: Testbilen har dubbfria vinterdäck på 20″ fälgar. Bilen uppträder tryggt och kontrollerat i de flesta fall och fyrhjulsdriften ger ett bra fäste. Antisladdsystemet fungerar utmärkt och gör att bilen uppträder tryggt. Men då detta ändå är BMW och körglädje är ett varumärke så testar vi BMW 630d lite extra på en stor snötäckt öppen plan. Med antisladdsystemt aktiverat så går det att sladda med trygg och kontrollerad känsla utan antisladdsystemet i så går det givetvis att sladda än mer men då bilen är fyrhjulsdriven så även i detta fall så känns det stadigt. Kom bara ihåg att fyrhjulsdrivna bilar inte bromsar bättre än andra bilar!

Komfort

Ventilerade säten som håller svetten borta från ryggen under sommartid, massagefunktion som fungerar som ett avslappnande inslag, ergonomi i sätena som är superbra, elektriska stolar med minnen, ja kan det bli bättre än så här?

Fjärrstyrning av bil vid parkering och Displaykey

Nya BMW 6-serie stödjer fjärrstyrd parkering via en nyckel med tuchskärm. Bilen kan styras helt utan förare i bilen och köras framåt eller bakåt. Den som styr bilen måste stå  precis intill bilen för att det ska fungera. Det tar en liten stund att få igång systemet så detta nyttjas i första hand vid lite mer unika situationer när det är riktigt trångt, exempelvis i parkeringshus. En sätt att nyttja detta på är att välja en parkeringsficka och börja backa in. Innan bilens dörrar är inne i luckan så går man ut, kopplar upp specialkontrollen och sen kan bilen fjärrstyras och backas in den sista biten. När det är dags att åka så är det bara att ställa sig bredvid bilen, koppla upp sig och föra fram bilen en liten bit så dörren kan öppnas fullt, därefter är det bara att stiga in i bilen och köra iväg. Svagheten är att detta tar någon minut och kan störa andra trafikanter om de är allt för rastlösa.

Displaynyckeln kan även visa bilens status från avstånd, du kan se om bilen är låst, hur mycket tank det finns kvar samt programmera och slå på den bränsledrivna motorvärmaren.

Praktiska egenskaper

Man kan tro att detta inte är en så praktisk bil med tanke på bilens form, men det är helt fel! Benutrymmet i bilen är okej både fram och i baksäte. Småförvaring finns det gott om och det finns även en laddplatta för trådlös laddning av mobiltelefon. Lastutrymmet är i djupled som en riktig kombibil och bakluckans öppning är jättestor. Fäll baksätena och BMW 6-serie lastar väldigt mycket. Även en barnfamilj med barnvagn kommer klara sig bra. Det enda området som bilen inte har utrymme likt en fulländad kombibil för är luftutrymmet längst bak då luckan sluttar ner istället för att gå rakt, det är också detta utrymme som nyttjas minst hos en klassisk kombi.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen har högsta fokus på bilkörning och de flesta funktioner visas endast diskret för föraren. Det är lite minimalistiskt tänkande från BMW samtidigt som det fungerar så bra. Det märks att BMW verkligen tänkt igenom allt mycket noga och information visas varken mer eller mindre än vad som behövs. Menyhanteringen har BMW haft ett tag nu. Detta kräver viss inlärning och vi har tidigare ansett det svårhanterligt. Det är när man väl lärt sig menyhanteringen som man förstår allt och då helt plötsligt så blir det riktigt bra. Allt är gjort för att kunna styras lätt och säkert när man kör bilen. Det är endast några få funktioner som kunde varit lättare att hantera. Att skärmen numera är av pekskärmstyp förenklar dessutom vissa funktioner som att knappa in en adress i navigationssystemet.

Så klart har denna bil autobroms och backkamera av modernaste typ. Backkameran är smått otrolig då den kan visa bilen sett utifrån mot bilen, en hel del kameratrolleri ligger bakom denna funktion som imponerar stort även om just den funktionen inte är speciellt användbar. Som klassisk backkamera fungerar den förstås utmärkt och bildkvalitén är i topp.

Bilens adaptiva belysning med full helljusautomatik är jättebra. Att köra mörkerkörning med BMW 6-serie går jättesmidig. Belysningen slår på och av vid precis rätt tillfällen. Dessutom anpassar sig belysningen när du kommer ikapp bilar och slår av framåt med behålls mot sidorna, när möten kommer slås vänster extraljus av kortvarigt. Utöver detta vrids strålkastarna hit och dit, ja det är imponerande bra! Endast i dimma kan lite problem uppstå även om det i sin helhet går utmärkt i denna situation också.

Bowers and Wilkins stereon har jättebra ljud och är klart bättre än genomsnittet av vad som erbjuds till nya bilar idag.

Svagheter

Svagheterna hos BMW 6-serie är: eeh, vadå svagheter? Möjligen då bilens pris men det har ju inte med bilen att göra. Har du råd, köp!

Exit mobile version