Site icon Bytabil.net

Test BMW 4-serie Cabriolet 430i – Sommarbilen 2021!

Test BMW 430i Cabriolet – årets sommarbil 2021 är 4-serie cabriolet!

En riktigt varm sommar och en cab är en lyckad kombo. BMW 4-serie cabriolet erbjuder sommarbilskörning med högsta njutning! BMW cabben har allt som en bra cab ska ha, designen, vindavvisare, varmluftsutblås i nackstöd och tak som kan öppnas och stängas när man kör. I skuggan av SUV trenden så är BMW 4-serie cabriolet är en av de numera ganska få nya cabbar som säljs idag. BMW är dock en biltillverkare som fortfarande håller fanan uppe för cabriolet bilar i sitt sortiment. Vi har provkört nya BMW 430i cabriolet och här är resultatet!

Vi hade turen att få låna denna trevliga bil under några varma junidagar och det är verkligen här en cabriolet kommer till sin fulla potential. Känslan att åka ”nedcabbat” tar en snabbt tillbaks till studentens lyckliga dagar då man stod på lastbilsflaket och sjöng för fulla muggar. Vinden blåser i håret och dofterna från omgivningen upplevs som aldrig förr, på gott och ont. Det finns en vindavvisare som förvaras dolt bakom baksätet. Är det ingen passagerare som ska sitta där bak så tar man bäst fram detta. Vindavvisaren monteras manuellt ovanför baksätet och fälls upp bakom nackstöden hos framstolarna. Detta ger mindre turbulens i bilen samtidigt som det ändå fläktar lagom mycket för känslans skull. Är det svalare ut så vrider man upp bilens varmluftutblås och riktar mot kroppen, dessutom finns extra varmluftutblås i nackstöden. Allt detta gör att du kan njuta av att köra med öppet tak i temperaturer ner mot 10 grader ute. Ja, dagens cabbar är mycket mer anpassade för vårt klimat än många tror! Det märks att BMW lagt tid och energi på att få allt att fungera bra även när det inte är över 30 grader ute.

Designen hos BMW 430i påminner väldigt mycket om den klassiska BMW ”looken” men nu har BMW satt en ny prägel för deras bilar och varumärke. Framtill har BMW ändrat designen rejält med den nya njurgallersgrillen (vertical double kidney grill) som det råder lite delade meningar om. Det finns en lång historia om utvecklingen av grillen hos BMW och dess förändringar med tid och modell. Historiskt från den tidiga modell 303 vilken tillverkades år 1933 fram till dagens modeller har det skiljt sig mellan de olika modellerna. Vissa gillar den nya designen medan andra föredrar BMW:s tidigare design. Något som är synd är att registreringsskylten förstör utseendet genom att sitta mitt i grillen. Den nya fronten hos BMW tar för sig mycket mer än tidigare där den nya designade grillen får ta mycket plats i fronten. I med detta så frångår man den så kallade ”hajnosen” som dominerat BMW fronterna under många år. Det går en trend i att göra frontpartier som upplevs muskulösa och kraftfulla idag. Den nya BMW fronten upplevs helt klart mer kraftfull än tidigare samtidigt som den också ändrar BMW looken rejält. Så vad tycker du själv? Gillar du den nya BMW fronten?

Något som jag personligen gillar med BMW är deras live cockpit med projektion i vindrutan av hastighet och annan information. Denna information visas snyggt och hjälper föraren att framföra bilen mer säkert. Körassistenten går även den att justera från ratten som sen blir synlig i vindrutan. Med några enkla knapptryckningar ställer man in hastighet samt avstånd till närliggande bil. Du kan se närheten till framåtvarande bil och bilar vid sidan om. Inställningarna för förarassistansen görs ifrån ratten och där ställer man även in om man vill hålla långt eller kort avstånd till bilen framför. Detta är en skön funktion att ha då man som jag kör mycket motorväg. Man måste fortfarande ha minst en hand på ratten men utöver det så sköter systemet resten inklusive styrning.

Den integrerade mittskärmen har många olika menyer att välja på och det finns även tillgång till Apple Carplay och Android Auto. Skärmen är en pekskärm som är lätt att manövrera. Man når denna utan större problem antingen genom touchkontroll eller det stora kontrollhjulet mellan framstolarna. Mellan framstolarna sitter allt som behövs för att manövrera bilens inställningar och styrning så som start/stopp, växelspak, knappar för olika körlägen, parkeringsbromse, styrning av mediasystem och taket. Framstolarna har värmeutblås för nacken med tre olika lägen att välja som ger en behaglig och skön motvind när man åker längre sträckor med öppet tak i svalare väder. Även den centrerade förardisplayen bakom ratten är snygg och stilren. Här visas utöver hastighet och varvtal även GPS karta.

Precis som hos andra BMW modeller har BMW 430i en växelspak som när den förs åt vänster går bilen in i sportläge vilket ger lite extra allt i acceleration och körkänsla. Sportläget avslutas sen enkelt genom att vippa tillbaka spaken åt höger igen så återgår bilen till komfortablare körning. Denna funktion är mycket smidig exempelvis inför omkörningar och trafikerade rondeller. De flesta andra biltillverkare har inte alls lika smidiga funktioner för att byta körprogram och det märks att BMW har 100% fokus på att skapa bästa körupplevelsen hos deras bilar.

För att vara en BMW cabriolet är utrymmet helt okej i baksätet och det finns tillräckligt med utrymme för benen så länge personen framför inte har stolen allt för långt bak. Två personer är dock att föredra om man vill ha en riktigt behaglig resa. Av barnen uppskattas baksätet som tycker det känns som en berg och dalbana när man åker på landsvägen. Inredningen är klassisk BMW med fina detaljer och ändå en enkelhet som ger en tilltalande finish.

För att vara en cabriolet så är bagageutrymmet helt fantastiskt bra och det finns ett bra djup där både golfbagen och jaktutrustningen får plats samt en och annan matkasse. Ska inte taket fällas ner kan man fälla bort ett skydd som ger mer utrymmet uppåt i bagageutrymmet, i detta läge kan då förstås inte taket sen fällas ner. Jämfört med de flesta vanliga bilar så är lastutrymmet givetvis begränsat.

Motorn består av en 2 liters bensinmotor på 258 Hk som ger en acceleration på 6,2 sekunder från stillastående till 100 km/h. Enligt specifikationen drar BMW 430i cabriolet ca 0,7 liter per mil. Grundpriset för BMW 430i cab börjar från 579 400 kr, sen kan man bygga ut med en hel uppsjö av tillbehör och extrautrustning. BMW 420i är utgångsmodellen som kostar från 549 000 kronor och har 182 hästkrafter, och detta räcker faktiskt utmärkt för en bil där bästa upplevelsen uppnås genom att åka lugnt och fint med öppet tak. För den som vill ha mer så finns det även en kraftfullare M-variant samt en bränslesnålare version med dieselmotor.

Något som BMW alltid lyckas med är den stilrena lyxen som blandar sig med den direkta motorresponsen och 430i cabriolet är inget undantag. BMW 430i cabriolet är en bil som har en bra körkänsla och är tillräckligt kraftfull för att bjuda på en skön åktur.

Landsväg och hastigheter mellan 50 och 90 km/h, ja då trivs denna bil som bäst. Bilen går stabilt men ändå med bibehållen komfort. När hastigheten stiger så drar man gärna upp sidorutorna för att dämpa vägbuller och vindbrus, speciellt på motorvägen. Det är lite av en konst att lära sig hur man njuter av en cab på bästa sätt, när man väl gjort det så undrar man varför man inte köpt en sån här bil tidigare! Det är bara lastutrymmet och att det bara finns plats för två i bak som kanske kan vara hindret. Men när barnen är utflyttade så klarar man sig riktigt bra med denna bil, och beställ hemkörning från Ikea de få gånger det behövs. Har du möjlighet, köp!

Exit mobile version