Site icon Bytabil.net

Test BMW 320d sedan – Nya BMW 3-serie 2019

Test BMW 3-serie 2019 – BMW 320d testas av Bytabil

Nya BMW 3 serie 2019 är här och hur står sig BMWs storsäjare idag? Vad förväntar vi oss från BMWs nya 3-serie? Jo, BMW 320d är en bil som ska vara modern, inte för dyr, inte för liten och körglad såklart! Uppfyller då nya BMW 3-serie detta? Läs vidare så får du veta!

BMW 320d 2019

Testbilen: BMW 320d (Diesel 190 hk, 0-100 km/h 6,8 sekunder), automatväxel, xDrive (Fyrhjulsdrift).

Nya BMW 320d är riktigt bra att köra och inte hade vi förväntat oss något annat. BMW äger fortfarande ordet ”körglad”. Responsen från bilen är i topp och bilen är finsjusterad in i minsta detalj. Ratten är lättstyrd med bibehållen vägkänsla. Automatlådan och motorn samarbetar bra. Bilen är pigg och inga irriterande fördröjningar från motorns kraftöverföring upplevs när man kör. Det är mot andra bilar som anger samma motorprestanda som man ska jämföra och då är BMW bäst tycker jag. Det finns ingen motsvarande bil på marknaden som jag kört med bättre körkänsla än BMW.

Komfort

Fjädringen är sportig men ändå komfortabel. Detta är en bil som ska köras mycket i vardagliga situationer och det är inte så lätt att få till denna balans vilket BMW lyckats med. Ergonomin är genomgående god och benutrymmet baktill är acceptabelt. Svagheten kommer när vi kör på motorvägen där en del vägbuller tränger igenom. Sannolikt är det däcken som bidrar till detta och det kan vara värt att fundera på att svälja lite stolthet och välja däck samt fälgar av mindre sportig karaktär. Fast även om du inte gör det så är bilen tystare än en hel del andra bilar på marknaden. Separata luftutblås finns mot baksätet.

Praktiska egenskaper

Jag har testat sedanversionen och en sedan är inte speciellt praktisk avseende lastutrymme. Lastutrymmet är relativt djupt men öppningen begränsad. För bättre lastutrymme väljer man istället kombivarianten touring istället. I övrigt är bilen välbalanserad avseende utrymmen. Mugghållare finns i mittpanelen och det finns möjlighet att få trådlös laddning till mobilen, till baksätet finns till och med USB-C uttag. I trånga situationer som exempelvis i parkeringsgarage har jag upptäckt att bilens svängradie inte är så god och att mer rattrörelser än jag är van vid har krävts.

Teknik

BMW ligger i framkanten avseende bilteknik. BMW tonar gärna ned många funktioner som istället får jobba på obemärkt i bakgrunden. De finns alltså där men syns inte vilket är helt i BMW anda där fokus är på körningen och resten ska bara funka. Autobroms finns och likaså en sensor riktad mot föraren som analyserar dig. Bilen detekterar gående som närmar sig bilen när du backar och varnar med signal. Backkamera finns och är bra. Förarinstrumentet är numera helt digitalt men kan inte ändras avseende design. Det går att ställa in alite vseende information som visas efter ditt tycke. Vid bränslemätaren finns visning hur många mil du beräknas kunna köra till tom tank.

Mediasystemet har fått ett nytt interface med pekskärm. Den numera klassiska rattkontrollen finns kvar mellan framstolarna. Systemet känns nu lättare att komma överens med än tidigare. De vardagliga funktionerna som man använder när man kör funkar utmärkt att hantera. Dessa styrs då bäst från ratten eller med reglaget mellan framstolarna. Vissa funktioner krävel lite menyhantering vilket görs bäst när bilen står stilla, men detta är också inställnngar avseende grundanpassningar för bilen och det görs sällan.

Prisbild

BMW 3-serie sedan börjar från 352 000 kronor och är då en manuellt växlad 320d sDrive. BMW 320d, automat xDrive börjar från 393 000 kronor

Angiven bränsleförbrukning enligt nya WLTP metoden är 0,56 l/mil och vi har legat på straxt under 0,6 liter per mil under vår testperiod.

BMW fortsätter med dieselbilar och i Sverige har man under senaste tiden tonat ner en del negativitet kring dieselbilar. De nya miljözonerna har nu fokuserat på avgasreningsklasser istället för vilket bränsle bilarna körs med.

Styrkor

Svagheter

Summerat

BMW 320d är en mycket trevlig bil att köra och vi är dessutom flera som provkört bilen som blivit en vardagsfavorit. Det som gör bilen så bra är att den är lagom stor , har bra motorrespons och känns smidig att köra. Bilen är lättstyrd och störtskön att ratta helt enkelt!

Konkurrens

BMW 3-serie är lite av en icon för BMW med stilren sedandesign som står för balansen mellan sportighet och vardagligt användande. Detta komcept förvaltar BMW väl och nya BMW 3-serie uppfyller verkligen detta även idag. Andra biltillverkare har tagit bort denna biltyp helt från modellprogrammen allt eftersom bilköparna efterfrågar SUV:ar i första hand, men även ställer mer krav på bilens praktiska egenskaper.

Hur står sig 3-serien inom BMWs eget modelporogram och deras närliggande bilmodeller? BMW 3-serie börjar från ca: 350 000 kronor för 320d versionen på 190 hk, inga motorsvagare motorer erbjuds. Idag finns BMW X2 som är en bil med SUV känsla samt också den praktiska BMW 2-serie Active tourer med familjelivet i fokus. Båda dessa bilmodeller har BMW andan kvar jämfört med motsvarande bilmodeller från andra biltillverkare. Active Tourer börjar från 245 000 kronor för 216i, versionen 320d kostar från 335 000 kronor. BMW X2 18i kostar från 328 000 kronor, X2 318d 150 hk kostar från 348 000 kronor. Valet är idag inte självklart inom BMWs eget modellprogram men jag tror att det fortfarande finns många BMW köpare som gillar det klassiska BMW konceptet och som kommer att fortsätta köpa BMW 3-serie. Sannolikt kommer dessutom BMW locka till sig köpare från andra bilmärken nu när det finns allt färre sportsedaner på marknaden.

Exit mobile version