Site icon Bytabil.net

Test av Toyota Auris Touring Sports 1,8 HSD, en billig hybridbil!

De flesta jag pratar med säger om hybridbilar ”bra för miljön och bränslesnåla, synd bara att de är så dyra”, fast nu stämmer detta inte längre!

Hybridbilar har i många fall varit dyra i inköp vilket gjort att den låga bränsleförbrukningen inte vägt upp gentemot inköpspriset. Det har främst varit personer med högt miljövänligt tänkande som köpt dessa bilar. Detta är nu på väg att ändras. Toyota Auris Touring Sports 1,8 HSD är en mellanklasskombi med hybriddrift som kostar 223 000 kronor i grundpris. Då är bland annat klimatanläggning och automatväxel standard. Lägg till 23 000 kronor för Excecutive paket och få bilen nästan maxutrustad med parkeringsradar fram/bak, backkamera och mycket mera. Detta ger då ett totalt pris på 246 000 kronor för en praktisk kombibil med hybriddrift, och då är det en hybridbil från välkända Toyota!

Att köra Toyota Auris hybrid

Att köra Auris 1,8 HSD hybrid är en speciell upplevelse. Bilen framförs mjukt och komfortabelt. Det vilar ett lugn över bilen som överförs till föraren. Denna bil lever verkligen för ordet ecodriving. Det finns flertalet instrument som hjälper dig att köra bränslesnålt. Jag kan utlova att risken är större att du kör för sakta än för fort.

Bilen upplevs som pigg i starten men sen är det inte så spännande längre. Kraften finns där och bilen gör 0-100 km/h på 11,2 sekunder men någon större så kallad körglädje pratar vi inte om i denna bil. Bilens kraft är jämt balanserad och automatväxellådan går mjukt och fint. Detta passar denna bil mycket bra. Motorn gör jobbet bra och det viktiga är att bilen inte känns slö. När det väl till slut är dags att tanka så är du glad. Fjädringen är väl avstämd mot bilens egenskaper och bilen går komfortabelt utan att den kränger för mycket i kurvorna.

Design och komfort:

Instrumenteringen är i en klass för sig. Ecodriving är huvudtemat. Varvräknaren har istället för varvtal visning av hur ekonomiskt du kör. När du inte gasar så ligger visaren på ”Charge” vilket indikerar att batteriet laddas. När du bromsar faller visaren nedåt och indikerar ej optimal laddning av batteriet. När du börjar gasa så ligger visningen först på ”Eco” för att sen gå över till ”Power”, allt detta för att visa när du har en ekonomisk körstil eller inte. Denna visning kompletteras ytterligare med olika valbara visningar i färddatorn. Du kan se direkt hur motorn, batteriet och hjulen jobbar med varandra, eller så kan du välja en ecodrive visare som för varje resa visar både grafiskt och med siffror din medelförbrukning.

Instrumenteringen känns modern och allt är praktiskt och snyggt. Designen både invändigt och utvändigt följer dagens moderna designspråk men kan kännas något anonym. Toyota Auris Touring Sports hybridkombi 1,8 HSD är inte en bil som sticker ut med ny design och innovativt tänkande designmässigt. Men det räcker med all ny innovativ teknik som Toyota bidrar till genom hybriddriften, och jag tror de flesta Toyotaköpare faktiskt uppskattar att bilen känns modern utan att den inte sticker ut i designen.

I låga hastigheter är bilen väldigt tyst i kupén. När hastigheten väl ökar så ökar även vägbullret. På grov asfalt så önskar jag att bilen var tystare, speciellt denna bil som ju är så tyst när bilen startas.

Utrymmesmässigt så är Auris kombi som de flesta mellanklasskombis. Vuxna får plats med hyfsat benutrymme i baksätet. Lastutrymmet funkar för de flesta behoven, vanliga barnvagnar bör få plats. Bilen har många smarta förvaringsutrymmen. Panoramaglastaket är gigantiskt men börjar ganska långt bak, detta ger glädje åt baksätespassagerarna medan föraren inte får njuta samma glädje.

Stereons ljud imponerar inte och är sämre än dagens genomsnitt. Lyckligtvis finns det tre tonkontroller, och genom att höja upp mellanregistret en bit och diskanten ett snäpp så blir ljudet något bättre. När det gäller orginalmonterade bilstereos så är det ovanligt att standardinställningarna är så pass dåligt kalibrerade gentemot högtalarna. Men som vanligt så finns det inga riktigt värdelösa bilstereos idag och om ljudet inte betyder allt för mycket för dig så kommer du ändå vara nöjd. Bluetoothkopplingen mot min telefon krånglade och bilen ratade mina telefonsamtal men älskade min musik. Det blev därmed inga handsfreesamtal under testperioden, men varje gång jag satte mig i bilen började musik från min telefon att spelas upp per automatik. Jag är dock övertygad om att i det fall det inte var ett handhavandefel från min sida så finns det en lösning på detta som Toyota kommer hjälpa dig med om du råkar ut för samma sak.

Fördelar med hybriddrift:

Summering av Toyota Auris Touring Sports kombi hybridbil 1,8 HSD:

Bilens styrka är miljövänlighet, bra ecodriving, komfortabel och relativt tyst. Auris har de flesta moderna tekniska förarhjälpmedel som finns idag och de fungerar bra. I övrigt så är bilen genomsnittlig.

Vill du veta mer om Toyota Auris? Läs testet av Toyota Auris årsmodell 2016 med 1,2 liters 115 hk bensinmotor, tryck här.

Har du tänkt att köpa en mellanklasskombi med snål dieselmotor. Du vill också ha automatväxel samt en bil som är hyfsat utrustad. Jämför då gärna den bil du tittat på mot Toyota Auris 1,8 HSD Hybrid, priset kanske inte skiljer så mycket som du tror.

Svar på: Varför är Auris billigare än Prius?

Exit mobile version