Site icon Bytabil.net

Test av Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet AllGrip 4×4

Test: Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet AllGrip 4×4

Suzuki Vitara 1,4 Boosterjet är en praktisk, bra och billig fyrhjulsdriven SUV. Vitara är en SUV av något mindre modell, men som har nästan allt som en större SUV har.  Trots att Suzuki Vitara är bensindriven visar det sig under vår test att bilen ändå är lika bränslesnål som en dieselbil. Suzuki Vitara är en bil som man sitter högt i och bilen har ett utmärkt insteg, precis så som en SUV ska vara!

Testbilen: Suzuki Vitara S 1,4 Boosterjet, 140 HK, 2017 årsmodell.

Interiören i Suzuki Vitara är som man förstår inte av lyxmodell men ändå så har man väldigt bra stolar i mocka och konstläder med snygga dekorsömmar, högt insteg och bra höjd på stolarna gör att man sitter mycket bra i dem samt har bra stöd även i sidled. Jag har ofta problem med att jag inte kan flytta sätet tillräckligt långt bak för att sitta bekvämt med benen men det funkar mycket bra i denna bil. Även i baksätet sitter man bra och det beror på att sätet är lite högre än vanligt, vilket gör att man har stöd för låren. Instrumenteringen hos Suzuki Vitara är av god klass. Något knöligt att komma på hur man nollställer förbrukning samt växla mellan de olika visningarna i färddatorn, men man kan ju läsa instruktionsboken så blir det lättare. Radion funkar bra men ljudet är burkigt, detsamma gäller när jag testar telefonuppkopplingen och jag måste höja volymen fullt för att höra vad som sägs. Navigationen ordinär, lite för liten display och lite seg i hanteringen.

Vägljudet in i kupén är relativt högt när jag kör på landsvägen. Jag kör vidare upp på motorvägen och vägljudet ligger kvar på ungefär samma nivå. På motorvägen känner jag att Suzuki Vitara är lite instabil när det blåser mycket.

En sak som förbryllar mig är att det ofta är svårt att få bakluckan och ibland dörrarna att stänga helt. Man får vara våldsam för att få dem att gå i lås utan att de hamnar i mellanläget så att varningssignalen om att de inte är stängda låter. Tur att den varningen finns!

Nu till det som verkligen är kanon! Uppkopplingen med bluetooth fungerar kanon och framför allt röststyrningen, har aldrig varit med om att det är så lätt och fungerar så klockrent. Adaptiva farthållaren fungerar även denna mycket bra och det är lätt att ställa in 3 olika avstånd och farthållaren funkar även bra när jag kör bakom motorcyklar.

MEN det absolut bästa med Suzuki Vitara är motorn! Den är vansinnigt pigg och känns ”glad” igenom alla farter. Omkörningar går som på räls (farligt svårt att hålla begränsningar). Kanske något hög förbrukning mot vad den ska dra enligt tillverkaren (kan bero på den glada motorn). Min förbrukning hamnar mellan 0,60 till 0,65 blandad. Fast med tanke på biltyp samt att den drivs av bensin så är detta ändå en riktigt låg bränsleförbrukning!

Styrkor och svagheter hos Suzuki Vitara

Styrkor:

Svagheter:

Prisbild

Prismässigt ligger bilen väldigt bra till jämte liknande bilar, du får en fyrhjulsdriven bil med nästan allt som behövs (och som finns i mycket dyrare SUV:ar)

2018 års modell kostar 249.900:- (för solid färg) komplett med:  Navigator, adaptiv farthållare, autobroms, automatlåda, ställbar ratt i höjd och längd, parkeringssensorer bak o fram, backkamera m.m

Snabbfakta Suzuki Vitara

Sammanfattning:

Sammantaget är Suzuki Vitara en mycket trevlig bil med både bra framsäten och baksäten. Suzuki Vitara är ett bra ekonomiskt bilval då den är prisvärd samt har låg bränsleförbrukning. Skulle vilja säga mycket bil för pengen, man blir inte besviken!

Testpilot: Janne Öhrling

 

Exit mobile version