Testad: Kia Soul 1.6.

Med fokus på design och attityd så har Kia skapat Soul. Men Kia Soul är egentligen något helt annat, den är en fantastiskt praktisk och rymlig bil med SUV-känsla.

 

Kia Soul (1)

Kia har tagit fram en funktionell bil i skepnad av lek och glädje. Det som är lite lustigt är att bilens egenskaper inte alls motsvarar det yttre utseendet. Vid första anblicken förväntar man sig en bil med kraftfull motor, dunkande stereo förprogrammerad med hip-hop och reaggie samt invändig diskobelysning, till och med en diskokula kan jag fantisera om snurrandes inne i kupén. Inget av detta finns dock i Kia Soul. Bilen är trött att köra och något annat motoralternativ än en bensinare på 1,6 liter och 132 hk finns ej. Stereon är i normalklass och bjuder inte på något extra. Ingen extra invändig stämningsbelysning finns.

Tycker du nu att Kia Soul låter trist? Det ska du inte göra för denna bil har egenskaper som slår många bilar ända upp i premiumklassen! Okej, Kia Soul varken sportar eller rockar, men den är praktisk som få och komfortkänslan är nästan oslagbar. Du sitter högt i bilen med äkta SUV-känsla. Vinkeln ner mot fotpedalerna är bra. Armstöd finns på båda sidorna och på rätt höjd bägge två. Det är lätt att stiga i och ut ur bilen. Baksätespassagerarna sitter rymligt och bra med gott om utrymme för ben och axlar. Huvudhöjden i bilen är bra och bilen upplevs som ljus och rymlig på insidan. När jag kört denna bil i några dagar så har jag blivit riktigt fäst vid den och förlåter motorn som i slutändan gör sitt bästa för att göra mig glad.

Kia Soul (12)

Om vi backar tillbaka lite och tittar extra på motorn och dess egenskaper. Motorn upplevs som sagt som seg vilket beror mycket på att den inte har turbo. Bilen gör dock 0-100 km/h på 11 sekunder vilket förvisso inte är sportigt men snabbare än många andra bilar, som dessutom har turbo. De små turbomotorerna liks exempelvis Renaults tre-cylindriga 0.9l bensinmotor får sin kraft snabbt, men planar ut straxt därefter. Renaults motor upplevs dock som piggare fast prestandan i slutändan är 0-100 km/h på 12.1 sekunder (bilmodell Clio) vilket är betydligt långsammare än Kia Soul. Kia Soul hittar sin kraft i det högre varvtalsregistret så du får jobba rejält med gasen för att få ut hästarna från stallet till vägen. Men i dagens jakt på bränslesnåla bilar så är det mer fokus på upplevd pigghet och körglädje än total styrka, så det är bara att erkänna att Kias motor inte riktigt känns modern på det sättet.

Standardutrustning

Kia Soul säljs bara i en utgåva med enbart metalliclack och automatväxel som tillval. Standardutrustningen bjuder dock på en trevlig lista: läderklädsel, elstyrd förarstol, klimatanläggning, rattvärme, öppningsbart panoramaglastak, stereo med touchskärm och digitalradio (DAB). Navigation saknas tyvärr. Det finns förvisso ett alternativt Mediasystem med större display, GPS Navigering och bättre stereo men detta system marknadsförs inte i Sverige. Bluetoothtelefon finns med bra röststyrning som sköts via stora lättåtkomliga rattknappar.

Kia Soul (14)

Jag tycker inte riktigt att Kia lyckats att skapa en bil med ”Soul” utan de har skapat något ännu bättre, en bil med riktigt bra komfortabla och praktiska egenskaper. Det är i slutändan desto bättre och gör Kia Soul till en vinnare i vardagen. Snart kan du dessutom få den som elbil och där kommer den stå sig riktigt bra gentemot övriga elbilar på marknaden idag.

Prisbild 200 000 kr – 213 000 kr beroende på eventuella kampanjer. Alla specifikationer om Kia Soul finns här

Just det, jag glömde nästan nämna Kias 7-åriga nybilsgaranti som denna bil har.

Förbättringsmöjligheter

  • Piggare motor
  • Stereo, med riktig soul!
  • Navigation inklusive större display

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.