Site icon Bytabil.net

Test av Kia Carens 2013

Jag har just genomfört en test av nya Kia Carens av årsmodell 2013. Är den bra? Ja det är den verkligen om ni är en barnfamilj på upp till tre barn och söker en rymlig och komfortabel bil. Funderar du på att byta bil till en bra familjebil så missa inte att testa denna!

Carens är lika komfortabel som Volvo V70. Man sitter bra på alla ordinarie säten. Sittdynan i förarsätet är inte för kort och armstöd finns placerade både på vänster och höger sida på lagom höjd och avstånd. Detta är det inte många som lyckas med, riktigt bra av Kia!

När man börjar titta på bilens instrumentpaneler så är dessa av olika sort. I mittpanelen sitter två displayer, en för stereon och en för klimatanläggningen. Dessa två displayer har orange text på mörk bakgrund. Bakom ratten finns en display för föraren och denna har vit text på svart bakgrund. Detta känns inte enhetligt och något omodernt.  Navigering i instrumenteringen samt hanteringen av bilens funktioner fungerar bra och där har jag inga anmärkningar alls.

Testbilen var en Kia Carens 1,7 CRDi komfort. Bilen har en 1,7 liters dieselmotor på 115 hk och 6-växlad automatlåda. Bilen känns pigg i farter upp till 70 km/h. I högre farter så försvinner orken precis som för de flesta bilarna i denna klass. Omkörningar på landsväg bör planeras med marginal, speciellt med en fullastad Carens. Kupébullret på grov motorväg är inte det lägsta jag upplevt men fullt hanterbart. En viss del av dieselmotorns ljud hörs in i kupén. Framrutan är stor och rak, A-stolparna går långt fram och skymmer en del sidosikt.

A-stolpe

Priset ligger på 230 000 kr för den sjusitsiga komfort versionen med dieselmotor. Tillsammans med sju års garanti så är detta konkurrenskraftigt och man får en hel del för pengarna. Det finns ett paket för 15.000 kr som innehåller 7″ skärm med GPS navigering, backkamera och uppgraderad stereo. Detta paket känns lite för dyrt om man är en barnfamilj som köper bilen privat.

En lite speciell detalj är att man kan ställa in rattens styrservo i tre lägen, komfort, normal och sport. Komfortläget gör ratten jättelätt men också sladdrig, sport gör styrningen hårdare och tightare. Inställningen normal är inte helt oväntat lagom.

Backradarn fungerar som den ska, den piper snabbare allt eftersom du närmar dig bakomliggande föremål. Det finns också en grafisk bilsiluett som illustrerar backradarn och sensorerna. Denna visas i displayen bakom ratten vilket gör att den praktiskt inte finns där man vill ha den. Denna skulle istället funnits i mittpanelen som i de flesta andra bilar. Men ljudsignalen är det viktiga och egentligen det enda som behövs.

Baksätet är uppdelat i tre individuella säten. Alla är fällbara och skjutbara framåt och bakåt. Benutrymmet när säten är i läge längst bak är väldigt generöst. Ska extraplatserna längst bak i bilen användas så får man skjuta fram mittraden lite.

Extraplasterna längst bak ska just ses som extraplatser och inte för permanent bruk. Dessa är trånga speciellt så saknas i princip sittbrunn helt. Detta innebär att det inte är avståndet till framförvarande säte som är det största problemet utan istället att knäna sticker upp i en obekväm ställning. Vuxna som lyckas pressa sig in blir inte långvariga. Dessa säten är avsedda för barn och jag har testat med ett barn på 12 år. Detta gick ganska bra men även här så stack knäna upp lite mer än önskvärt. Dessa säten är ändå värdefulla att ha i vissa situationer och kan vara skillnaden mellan att kunna åka med kompisar och släkt eller inte åka alls.

En egen display för att ha koll på vilka som är bältade i bilen finns. Tar någon av sig bältet under färden så hörs en signal. Bältesfästena är också nedsänkta i sätena vilket gör att de håller sin plats och är lätta att bruka.

Bälteskollen

Dörrarna till baksätet är stora och långa. Detta möjliggör att det är lätt att stiga in och ut ur bilen. Fast det gör också att det blir trängre att öppna dörren om man står parkerad bredvid en annan bil, skjutdörrar hade varit bättre.

Stor dörr vid trång parkering

Förvaringsfack och lådor finns det gott om. Exempelvis finns låda med två 12v uttag där man kan lägga telefoner för laddning. Solglasögonfack finns också praktiskt infällt i taket likaså ett mindre fack för exempelvis pennor.

Lastutrymmet är bra om inte extraplatserna används. När båda extraplatserna är uppfällda så är det mesta av lastutrymmet borta. Barnvagn får då inte plats utan endast fyra matkassar eller annan mindre packning. Med sju passagerare i bilen och mer packning så måste takbox användas eller så för passagerarna hjälpas åt att ha sakerna vid benen eller i knäna.

Bilens design är stilren, diskret och helt i dagens anda. Kia har verkligen lyckats att få en stor bil att se smidig ut, inte illa!

Krocktest är inte ännu genomför hos EuroNCAP.
Rostskyddsbetyget är 3 av 5, brister finns.

Min slutsummering av Kia Carens är att vissa delar av instrumenteringen känns något gammal men att detta är ändå en riktigt bra och prisvärd familjebil.

Mer info och specifikationer kan hittas här

 

 

Exit mobile version