Site icon Bytabil.net

Test av Ford Fiesta

Exteriör

Denna test av Ford Fiesta har gett mig väldigt mycket. Vilken bil helt enkelt! Motorn Ecoboost på 125 hk och 3-cylindrar är helt okej att köra. Den finns också i en billigare 100 hk version. Det är inte så stor skillnad mellan 100 hk och 125 hk versionerna körmässigt som man skulle kunna tro. 100 hk versionen är lika pigg i början men dämpas av snabbare vid högre varvtal. 125 hk versionens kraft håller i sig längre vilket exempelvis märks när man kör på en påfart till motorvägen.  100 hk motorn kommer inte vara för svag utan passar bilen bra även om 125 hk ger det där lilla extra. Detta är en bil jag skulle kunna köpa lite längre fram när behoven av lastutrymme har minskat lite mer än idag.

Lastmässigt så är Ford Fiesta begränsad, det är ju en liten bil trots allt. Men man har gjort det så praktiskt som möjligt. Köp till det förhöjda lastgolvet för 500 kr och du har ett smart förvaringsutrymme för snöborstar m.m. utan att dessa ligger i vägen. När den stora resväskan ska i lägger man ner lastgolvet till botten och vips så går resväskan ner i bilen. Men det blir inte så mycket mer om man ska ha en stor resväska, fast man kan ju då använda baksätet eller fälla ner ryggen på baksätet om man inte ska vara många i bilen. Ja, då får man men även stora packningen om man bara är två personer på resan.

Fem vuxna i bilen blir trångt, tre barn i varierande åldrar går däremot bra.

När jag trycker på gaspedalen så kommer kraften inte jättesnabbt, inte så den känns långsam utan motorn är snarare välbalanserad. Motorkraften håller i sig bra upp över varvtalen vilket gör att bilen känns ganska stark. Detta är en egenskap som jag lärt mig gilla mer och mer vartefter dagarna med bilen gått. Andra bilar som exempelvis Renault Clio TCe krutar på med turbokraften snabbare, vilket förvisso ger mer så kallad körglädje men samtidigt så dör motorn ut snabbare när turbon gjort sitt. Här kan man märka att motorerna kan ges helt olika egenskaper vilket har för och nackdelar på var sina sätt.

Krockskyddet är 5 av 5 i EuroNCAP, lite brist vid sidokrock mot stolpe. Rostskyddet är historiskt inte Fords starkaste kort, men detta delar Ford med många andra biltillverkare idag. Ford extrabehandlar de Fiestor som säljs i Sverige och ger 12 års skydd. Fiesta har galvad plåt, hålsrumsbehandlig och underredesbehandling. Kom bara ihåg att Ford kräver en årlig rostkontroll av bilen för att garantin ska gälla.

Förarplatsen känns jättebra. Jag sitter bra och instrumenten är lätta att hantera. Ratten är suverän! Ratten är rejäl och perfekt tjock med sportgrepp. Köper man Sonystereon så blir det lite rörigt med knapparna och den glänser eurodisco ala 90-tal. Men å andra sidan så lär man sig till slut var knapparna finns och Sony stereon ger en mycket bra ljudupplevelse, bättre än genomsnittet.

Ford Fiesta har 5 års nybilsgaranti. Kamremsbyte görs först vid 24.000 mil eller 10 år, vilket som kommer först. Köper du en stereo som har Ford Sync så kan du koppla din mobitelefon till bilen och vid olycka så ringer bilen automatiskt till alarmcentralen, så länge du har med dig telefonen i bilen.

Det är inte mycket som skulle kunna vara bättre faktiskt. Fiestan har lite högre vägbuller vid motorvägsfart än jag önskar. Fords utrustning och tillvalsprogram är också lite för rörigt. Även om bilen med tillval är prisvärd så är det svårt att få grepp om alla utrustningsnivåer, paket och tillbehör. Dessutom så riskerar man att förlora på det i inbyte. Bättre att paketera om dessa i färre paket, även om priset ändå blir detsamma.

Glöm inte heller att halvljusautomatik inte finns i något paket eller utrustningsnivå utan kommer med regnsensor-styrda torkarblad för 1500kr, kom igen Ford, hur tänkte ni här? Det är i alla fall ett givet val, tycker jag!

Min slutsummering blir att Fiestan är en kanonbil, den ser bra ut och är helt suverän att köra. Jag vill ha den! Vill du?

Uppdat: Läs vår test av nya Fiesta 2018 här

Exit mobile version