Site icon Bytabil.net

Tåliga skyddslister och stötfångare på bilen, eller inte?

Fler och fler börjar bli irriterade på att biltillverkarna har slutat att sätta skyddslister på bilarna. Lister, kanter och stötfångare som tål lite stötar utan att bli fula. Idag så är många bilar hellackerade inklusive stötfångarna. Skyddslisterna är bortplockade helt. Dessa bilar får lätt repor och plåtskador i form av mindre bucklor. Ska du byta bil och en hyffsat ny inbytesbil så får du lätt ett antal tusen kronor i avdrag för detta. Just detta delar bilägarna i två läger idag. Vissa som blir irriterade över att bilarna lätt får mindre skador medan vissa tycker att det är jättesnyggt med glänsande lack och designen går före allt annat.

Mycket av detta beror på hur biltillverkarna marknadsför bilarna, enligt mig i alla fall. I början av 2000-talet så tog man extra betalt för bilar som hade lackerade skyddslister samt var lackerade hela vägen ner mot underredet. Det blev mer status att ha en hellackerad bil pga av denna marknadsföring. Idag så säljs de flesta bilarna i normalklassen hellackerade och helt utan skyddslister direkt från grundpaketet.

Nu har det så kallade ”crossover” modet kommit. Detta är vanliga bilar som görs i förhöjda varianter med robustare design. Vissa är 4-hjulsdrivna men många är det inte. Denna gång tar alltså biltillverkarna istället extra betalt för att höja bilen samt ge dem skyddslister samt mer svarta kanter runtom bilen, och vi kunder går på det! Dessutom drar dessa bilar ofta mer bränsle då luftmotståndet blir större. Fast även crossover bilarna har begränsade skyddslister och skyddspartier som mer är designade att se mer tåliga och robosta ut än vad de verkligen är.

Saknar du riktiga stötfångare som klarar en puff av en annan bil samt bra skyddslister som klarar vissa dörruppslag, eller föredrar du glänsande hellackerade bilar? Skriv en kommen tar eller ta ställning i den nya läsarundersökningen jag lagt ut i högerspalten!

När jag ska byta bil så skulle jag i alla fall vilja ha tåliga stötfångare och rejäla skyddslister. Det finns dessutom många exempel där man kan integrera dessa designmässigt med lyckat resultat.

Det är inte helt lätt att hitta bra skyddslister på eftermarknaden, men det finns några. Hos skruvat finns en del skyddslister för stötfångare och andra delar på bilen till vissa bilar, tryck här för att komma till dessa.

Klassisk stötfångare som tål stötar
Exit mobile version