Site icon Bytabil.net

Ska man ha plåtfälgar eller aluminiumfälgar till vinterdäcken?

Test Nokian Hakkapeliitta R2Då jag bytt bil i år så behövde jag nya vinterdäck till min bil. De nya däcken var från Nokian, dubbfria friktionsdäck typ Hakkapellitta R2. Då kom frågan om jag ska ha aluminiumfälgar eller plåtfälgar till Nokiandäcken?

Tidigare har jag alltid valt plåtfälgar. Framför allt beroende på priset men även för att jag inte brytt mig om vad jag har för fälgar på vintern. Jag tycker dessutom på sätt och vis att plåtfälgar och vinterdäck hör ihop. De sista åren brydde jag mig inte ens om att sätta på plastsidorna på plåtfälgarna. Vinter är vinter, och plåtfälgar är vinterfälgar eller hur?

Trenden visar dock en annan riktning. Jag ser allt mindre med plåtfälgar på bilarna numera. Jag tror detta delvis beror på att aluminiumfälgarna har blivit billigare och att det inte är så stor prisskillnad mellan plåtfälgar och aluminiumfälgar. Dessutom marknadsförs idag i stort sett alltid aluminiumfälgar, plåtfälgarna syns nästan aldrig i annonserna. Inte de jag sett i alla fall.

Fast jag tycker nog egentligen själv att man ska ha plåtfälgar på vinterdäcken, gärna utan hjulsidor. Det ser inte elegantare ut men istället coolare något sett. Visst efter några år så kommer det fram lite rost genom den svarta färgen, men vem bryr sig? Vintern är snö och slask och ruskigt väder, då ska man ha slaskiga och ruskiga plåtfälgar väl? Ja, plåtfälgar är det som äger på vintern!!!!

Ja, vad köpte jag för fälgar själv då?, ehh, hmmm, just det, aluminiumfälgar med Nokian Hakkapellitta R2 friktionsdäck blev det. Nokian däcken var ju helt rätt men jag vet inte riktigt varför det nu blev aluminiumfälgar, jag lever inte som jag lär minsann… 🙂

En generell regel avseende aluminiumfälgar för vinterdäck är att de ska vara klarlackade. Detta för att tåla våra saltade vägar. Klarlackade är också i stort sett alla fälgar som säljs av svenska återförsäljare.

Exit mobile version