Site icon Bytabil.net

Ska du byta bil? Andrahandsvärdet är avgörande, nu och sen

Ju högre andrahandsvärde desto bättre tänker nog de flesta!
Men riktigt så enkelt är det inte. Tänker man ekonomiskt och i pengar så är det: Ju billigare bil OCH högt andrahandsvärde desto bättre.

Det är lätt att låta sig luras av att vissa bilmärken går ner mindre procentuellt än andra bilmärken, och då tror man gärna att denna bil står sig bättre ekonomiskt. Högt andrahandsvärde är ofta kopplat till starka varumärken som även säljs till högt pris. Efter fem år har i regel en ny bil gått ner mellan 50-70% i värde vid normal bilkörning. Vi säger att det skiljer 20% mellan ett starkt varumärke och ett svagt. Bland de starkare varumärkena hittar vi ofta Tyska bilmärken som Audi, BMW, Volkswagen bland de lite svagare hittar vi ofta franska bilmärken som Renault, Peugeot, Citroén men även Ford.

Köper du en mellanklassbil i prisklassen ca: 175.000kr och den förlorar 70% i värde så innebär det en förlust på 122.500kr. Medan en bil för 245.000kr som ”endast” gått ner 50% i värde gått ner lika mycket sett i pengar. Är prisskillnaden sen ännu större så blir det en ekonomisk förlust sett i pengar jämte bilen som har ett svagare varumärke fast den gått ner mer i värde procentuellt.  Tänk också på att om du tecknar ett billån så blir räntekostnaden högre ju dyrare bilen är i inköp under förutsättning att du stoppar in samma kontantbelopp.

Exempel
Ford samt Renault mellanklass kombi kan i Europakrisens tider köpas för ca: 165.000kr (Med klimatanläggning och aluminiumfälgar)
BMW:s mellanklass 3-serie kombi kan köpas för ca: 250.000kr.

Fordens/Renaults prisnedgång vid 70% värdeminskning: 115.500kr
BMW:s prisnedgång vid 50% värdeminskning: 125.000kr
Trots att BMW:n gått ner 20% mindre så blir det mer sett i pengar och både Ford och Renault blir fortfarande billigare att äga samt också ett bättre ekonomiskt val.

När du ska byta bil så bör du alltså även väga in inköpspriset tillsammans med värdeminskningen, speciellt om du värdesätter bilekonomin högt.

Ännu större besparing
Vill du spara ännu mer pengar så överväg om du kan tänka dig att gå ner en storlek. Hur stor bil behöver du egentligen?

Billiga bilar med högt andrahandsvärde
Bilmarknaden är i ständig förändring och är beroende på olika bilmodeller så det är svårt att säga vilken modell som är mest ekonomisk. Skoda är ett bilmärke som både är lite billigare och har mycket av Volkswagens goda rykte och därmed generellt  attraktiv som begagnad bil.

Bilmarknaden är i ständig förändring
Svaga bilmärken förstärker sig och starka bilmärken kan tappa i förtroende. Toyota hade för några år sedan extremt högt förtroende avseende kvalité och driftsäkerhet, på senare år så har rostskyddsbetyg skrivits ner samt att en del kvalité problem har rapporterats kring Toyota. Vissa bilmärken som tappat förtroende samt nyare bilmärken som inte hunnit bygga upp förtroende har på senare tid kompenserat detta genom att erbjuda längre garantier. Kampen om bilköparna är stenhård. Kia har vuxit enormt i Sverige trots rapporter om vissa kvalitétsproblem och dåligt rostskydd, den 7åriga nybilsgarantin lockar starkt.

(Siffrorna i exemplen ovanför ska inte ses som definitiva utan bara som exempel, statistiken är i ständig förändring.)

Exit mobile version