Site icon Bytabil.net

Saker att tänka på inför privat försäljning av bil

Går du i tankarna om att sälja din bil? Då kan det finnas ett par saker som du bör ha koll på, inte minst om du ska genomföra försäljningen privat och därmed inte kommer ta hjälp av en bilhandlare eller en bilfirma. Oavsett om du redan hittat en eller flera intressenter och möjliga köpare är det extra viktigt att du förbereder bilen inför försäljningen på rätt sätt då du ska genomföra det hela på egen hand. Det inte bara för att köparen ska bli nöjd, utan för att du som säljare ska få bästa möjliga förutsättningar att få ett bra pris för då behöver du kanske inte låna pengar till nästa bil, eller i alla fall inte låna lika mycket pengar.

Att sälja en begagnad bil – vikten i förberedelserna

Så hur går du då tillväga för att genomföra en privat försäljning av din bil på bästa möjliga sätt? Eller rättare sagt, vad är det viktigaste att tänka på innan det att du genomför den privata försäljningen? Det ska vi gå igenom nedan!

Värdera bilen

Det första du bör göra innan du fortsätter med något annat som har med försäljningen att göra är att värdera bilen. Det kan du antingen göra genom att kontakta en bilhandlare, bilfirma eller bilförsäljare, eller så kan du göra en egen värdering genom att jämföra din bil med annonser för andra liknande modeller.

Idag finns det även sajter där du kan ange vilken bil du har för att sen få en ungefärlig värdering. Du kan även kolla hur priserna på andrahandsmarknaden ser ut överlag. Ett tips är att inte överskatta bilens värde, detta trots att du själv tycker att just din bil kanske är mer välskött än andra liknande bilar som ligger ute till försäljning.

Gör en ordentlig rekond på bilen

Att förbereda bilen inför försäljning genom att göra en ordentlig genomgående rekond är verkligen att rekommendera. Utöver att du bör tvätta och möjligtvis polera bilen kan det även vara smart att se över om det är några delar eller någon interiör som bör bytas ut. Kanske har du en trasig bilmatta, eller så visar det sig att vindrutetorkarna kanske inte fungerar? Så kolla alla funktioner en extra gång.

Har du en spricka i glaset eller någon annan liknande skada är det bra att även åtgärda det. Det är också smart att städa och göra bilen fin inuti, så dammsug och putsa interiören. Vill du inte göra detta själv så kan du lämna in bilen till en verkstad som utför bilrekond. Ju bättre du förbereder bilen inför en privat försäljning desto bättre blir dina förutsättningar att få ett bra pris.

Leta rätt på alla papper

Innan du säljer bilen bör du också ha samlat och tagit rätt på alla papper du har som berör bilen. Då menar vi inte bara registreringsbevis och ägarbevis, utan vi menar även papper och dokument som bevisar att du genomfört service och annat underhåll som hör bilen till. Dessa uppgifter kommer öka förtroendet hos köparna rätt rejält.

Lägg ut annons

Sist men inte minst är det nödvändigt att du annonserar ut bilen om att du ska sälja din bil! Idag finns det mängder av olika sajter och plattformar där du kan få hjälp med detta, samt även platser där du kan göra det på egen hand.

Viktigt! Innan bilen fotas för att lägga ut en annons så se till att förutsttningarna för bra bilder finns. Som vi skrev tidigare så se till att du till fixat till bilen bra. Gärna med nya gummimattor bil och självklart dammsugit samt tvättat bilen utvändigt noga. Hur bilen ser ut i annonsen kommer nämligen vara avgörande för hur många, och vilka köpare som kan tänka sig lägga ett bud. Bilens skick kommer sannolikt påverka de bud du får! Lycka till med din bilförsäljning!

Exit mobile version