Site icon Bytabil.net

Rost och köp av begagnad bil

Bilmärken med dåligt roskskydd att undvika vid begagnatköp

Bilar med sämsta roskyddet är inget att satsa på när man ska köpa en begagnad bil som är några år gammal. Ska man köpa en lite äldre begagnad bil så är det bra att ha lite koll på vilka bilar som riskerar att rosta mest. Det är när bilen blir lite äldre som detta problem dyker upp.

De första 5 åren så är i regel rost sällan något problem. De bilar som har mycket dåligt roskskydd kan man då ibland börja se bristerna om man synar dolda ytor men fortfarande så är det sällan det är synligt utåt. Biltillverkarna har blivit bättre på att få bilen att se okej ut. Men när åren börjar gå så kommer rosten att börja dyka upp, framför allt hos de bilmodeller som har sämre konstruktion mot rost.

Så om du köper en bil som är 5 år gammal och ska ha den en längre tid så kan det vara värt att fundera på vilken bilmodell du köper och köper du en 10 år gammal bil så kan det vara av stor betydelse över hur länge du kommer att kunna behålla bilen.

Vilka bilar ska man då fundera på att undvika om man väger in risken för rost i begagnatköpet av bil? Även om det skiljer mellan modeller och märken så är det vissa marknader som har bättre och sämre tradition avseende rostskydd. Japanska bilar må vara i topp avseende driftkvalité men när det är rost så är det en helt annan sak och ofta något som inte har prioriterats så högt. I Japan har man historiskt inte haft bilarna lika länge som i Europa vilken kan vara en anledning. Ford har aldrig varit speciellt bra på att rostkydda sina bilar även om de försökt få Europa att tro att de bättrat sig. Så här ser det ut just nu mellan bilmärkena:

De 10 sämsta bilmärkena på roskydd är, i rangordning med sämsta bilmärket först:

 1. Honda
 2. Fiat
 3. Lynk Co
 4. Mitsubishi
 5. Range Rover
 6. Subaru
 7. Suzuki
 8. Ford
 9. Toyota
 10. Mazda

På andra sidan de 10 bilmärken med bäst roskydd i rangordning med bäst först:

 1. Porsche
 2. Jaguar
 3. BMW
 4. Mini
 5. Mercedes
 6. Audi
 7. Renault
 8. Dacia
 9. Volkswagen
 10. Seat

De tyska bilmärkena dominerar listan över bilar med bästa roskyddet, Franska Renault koncernen som inkluderar Dacia har gjort er rejäl uppryckning de senaste åren, borträknat enskilda bilmodeller som Dacia Lodgy som inte hade något skydd alls när den lanserades och den säljs inte längre idag. Så det kan vara värt att ändå söka information om enskilda bilmodeller inför begagnatköp av lite äldre bil.

Tittar vi vidare på enskilda bilmodeller och årsmodell när de kollades så är de sämsta bilarna:

Sämst betyg 1:

Bilar med dåligt betyg 2:

Listan kommer från Vi bilägare och hos dem kan du ta del av hela listan med alla bilmären och bilmodeller

Exit mobile version