Site icon Bytabil.net

Renault hybridbil som drar 0,1l/mil och 0-utsläpp i upp till 6 mil

Snart kan du byta bil till en ny generations miljöbilar. Flera biltillverkare utvecklar bilar med olika typer av batteridrift. Nu presenterar Renault en konceptbil EOLAB som endast drar 0,1l/mil. Denna bil är en hybridbil, vilket innebär att den både har batteridrift och en traditionell motor. Det framgår inte i Renaults material om det är en plug-in hybrid (laddhybrid) eller klassisk hybridbil som inte kan anslutas till elnätet. Baserat på att Renault lanserat flera bilmodeller med 100% eldrift så gissar jag på att det är en plug-in hybrid. Renault anger att bilen kan göras i upp till 6 mil enbart på eldrift och då i hastigheter upp till 120 km/h, vilket också tyder på att det är en plug-in hybrid (laddhybrid).

Hur har Renault lyckats få ner förbrukningen? Jo genom batteridriften förstås, och sedan genom att banta på bilens vikt och använda lätta material, sist har man jobbat med aerodynamik.

Jag var tidigare i år på lanseringen av Renault Zoe som är en 100% elbil. Vid detta tillfälle passade Renault personal på att mingla runt och fråga vad man trodde om elbilens framtid. Mitt svar till Renault var att jag tror att det kommer ta ganska lång tid om inte det kommer kraftigt subventioner och förmåner som i Norge, jag la också till att jag trodde att laddhybrider har bättre förutsättningar att lyckas i en nära framtid om priset på dem blir lite lägre. Tydligen har flera skickat samma signaler till Renault och mycket tyder på att vi kommer att få se även hybridbilar i Renaults sortiment framöver. Detta kan få fart på laddplatser då det främst varit exklusivare bilar som är dyra redan från grunden som även säljs som laddhybrider. Renault har förutsättningar att lansera bilar i normalklassen, där i stort sett Toyota har dominerat med traditionella hybridbilar efter att Honda kastat in handduken för hybridbilar i Europa.

Batteriforskningen pågår för fullt och vi kommer att få se många nya bilar med olika former av batteridrift framöver. Det största hindret är den så kallade snabbladdningen och standarder för olika laddningstyper/kontakter. Sen blir det press på infrastrukturen kring el om snabbladdning ska finnas överallt. Snabladdning drar väldigt mycket med ström och innebär väldigt grova elkablar. Därför kommer nog laddhybriderna att få genomslag tidigare om priserna går ner på bilarna.

Vad tror du?

 

Exit mobile version