Site icon Bytabil.net

Renault Clio I

Renault Clio I, tillverkades mellan 1990-1998. Clio ersatte Renault 5. Clio I blev vald till årets bil i Europa 1991. Idag har den ersatts med både generation II och generation III.

Visst har jag kört denna bil! Jag hyrde denna under en dag när vi skulle åka en längre bit och jag inte riktigt vågade köra med vår dåvarande Ford Sierra. Sierran kördes då endast inom ”taxi” avstånd, dvs till och från mataffären.

Vi åkte till dalarna fram och tillbaka med Clion. Även om vår Ford Sierra 2.oi knappast var en racerbil så kändes Clion ändå riktigt seg att köra jämte Sierran. Motorn i Clion var på 1.2L, och krävde i princip gasen i botten vid rödljusen för att komma igång något sånär anständigt. Bensinförbrukningen var inte heller imponerande, sett till storleken. Jag blev förvånad hur mycket den dragit när vi tankade den. Men visst det var fortfarande mindre än vad vår betydligt större Ford skulle dragit.

Detta var nog en bra bruksbil på sin tid och säkert prisvärd då.

Renault Clio generation I har nog sett sina bästa dagar. Dessa är också ganska ovanliga att se i trafik idag. Man ska nog ha en riktigt rejält risig bil för att byta bil till denna. Men visst, några hyffsat fina exemplar fanns fortfarande till salu såg jag vid sökning på internet.

Min summering:
Körglädje: Finns inte
Förbrukning: För hög för den lilla storleken.
Ekonomi: Du kan köpa den billigt.
Rost: Finns inte med i begagnat guiden, denna modell är fortfarande från tiden innan Renault ryckte upp sig avseende rostskyddet. Troligen inte så bra alltså.

Avslutning: Ett litet minne, på mitt jobb träffade jag en gång en kund som haft en Clio som lånebil under en period så hans bil var på verkstad. Hans arbetskamrater ”retade” honom under denna period och kallade honom för ”Clittan” vilket gjorde att han aldrig i framtiden skulle kunna tänka sig köpa en Clio oavsett hur bra den skulle kunna vara.

Exit mobile version