Site icon Bytabil.net

ORA Nytt bilmärke som marknadsförs i Sverige!

Vad är bilmärket ORA? Det är ännu ett nytt kinesiskt bilmärke som just nu marknadsförs i digitala medier i Sverige

Är ORA bilarna säkra? Det första man tänker på när man hör Kinesiskt bilmärke är, hur är det med säkerheten. Det har ju varit så att de Kinesiska bilarna inte haft bilsäkerhet som sin största styrka. Sen tänker man kanske på garantier, hur långt går ORA bilarna på el? Vad kostar en ORA bil, hur är det med service? är den billig? Läs vidare här för svar på dessa frågor, men först lite information om ORA bilmärke

Nya kinesiska bilmärken dyker upp som svampar i Sverige känns det som just nu. Så vilka är då ORA? Det är ett elbilsvarumärke. Bakom detta elbilsmärke ligger två företag. Great Wall Motor (GWM) och International Motors Nordic. Bilmärket ORA går bak till 2018 då det lanserades, det är alltså ett väldigt nytt bilmärke sett i bilperspektiv. Då var det i Kina bilmärket marknadfördes och under första året så såldes hela 135 000 ORA bilar i Kina. Nu kommer då ORA till Europa med sitt bilmodell program. I Sverige dyker de också upp med marknadsföring både i pappersmedia samt online genom anlitande av exempelvis en Google ads byrå så spridningen blir bred. Nu är det bara att vänta och se vilka bilar som det svenska folket tar till sig när Kinesiska bilarna väller in, Maxus, ORA, Xpeng med flera. Frågan är bara vilka som blir kvar sen då svenska marknaden inte är så jättestor avseende nya bilar.

I Sverige så startas ORAs bilförsäljning den 19:e november, 2022 och man räknar med att sälja 10 000 bilar i Sverige under året 2025. Inte riktigt lika mycket som första året i Kina, men så är Sverige ett så mycket mindre land också. Orterna som är först ut för ORA försäljningen är Uppsala, Stockholm, Malmö och Göteborg. Under 2023 så kommer bilarna att börja säljas i ännu fler orter i Sverige.

Vilken typ av bilar kommer ORA att marknadsföra i Sverige?

ORA anger att de kommer sticka ut med färg, design och enkelhet. I år, dvs 2022 så lanserar man den första elbilen till Svenska marknaden, och 2023 så lanserar ORA näst bilmodellen till Sverigemarknaden. Den bil som lanseras just nu är en småbil vilket ligger helt rätt i tiden avseende elbilar.

Första bilmodellen i Sverige: ORA 300 Pro

ORA 300 Pro och har en räckvidd på el 31 mil. Acceleration 0-100 km i timman går på 8,4 sekunder och max hastighet är 160 km/h. Detta är inte en sportbil sett i dagens elbilsutbud. Men för bara några år sedan så klassades bilar med acceleration 0-100 km/h på upp till 9 sekunder som körglada och sportig känsla. ORA 300 Pro har modern teknik och har det mesta som vi idag ser som standard hos nya moderna bilar. Detta inkluderar klimatanläggning, adaptiv farthållare, uååvärmd ratt, bluetooth inclusive e-call (uppringning till larmtjänst vid olycka). ORA 300 går även under bilnamnet ORA Funcy Cat på andra marknader.

Säkerheten hos ORA 300?, Jo, denna bil har fått 5 stjärnor i EuroNCAP krocktest. Går man in på deras hemsida så ser man att testresultaten ser helt okej ut.

Designen, 300 plus är en liten bil som påminner om en typisk Europeisk småbilsdesign. Den är snygg modern men sticker inte ut avseende bilens form vilket kanske ändå är positivt. Det finns lite olika färgkombinationer som gör att bilen luser upp lite mer men några jättevågade färger är det inte tal om, i alla fall inte de somvisas upp inför lanseringen i Sverige. I slutändan är det ändå de färger som vi normalt vill ha hos en liten bil och det känns fullt tillräckligt. Insidan är enkelt designad men ändå riktigt snygg. Ja, bilderna visar faktiskt en ljus stilren design med diskret färginslag som är bland de snyggaste jag sett på länge, på bilderna i alla fall. Designmässigt så ser ORA 300 ut som att den kommer tilltala många. (Nedan interiörbild från ORA 400 Pro+)

Vad kostar då ORA 300 pro och ORA 400 pro+? Tyvärr, priset har inte kommit ut ännu i skrivande stund. 15 oktober 2022 ska man presentera priset för ORA bilarna. När detta datum kommit så kan du besöka ORAs hemsida och se priset på bilen. Då räckvidden är okej, disignen attraktiv och bilen har klarat krocktesterna bra så är det riktigt intressant vad denna bil kommer kosta.

Kommande bilar i Sverige från ORA är 400 Pro+ och GT. Modellen GT står det inget mer om ännu förutom modellbeteckningen. ORA bilmodell 400 Pro+ är i princip en likadan bil som ORA 300 Pro förutom att den har längre räckvidd och lite mer utrustning, räckvidden för ORA 400 Pro+ är 42 mil (63 kWh batteri) mot 31 mil (48 kWh batteri). Där finns kopplingen mellan modellnamnen 300 och 400, 31 respektive 42 mils räckvidd på el. ORA 400 pro+ har ytterligare utrustning som handsfree baklucka, tonat och öppningsbart glastak, ventilarade framsäten med massagefunktion och parkeringsassistans.

ORA i Sverige

Vad är grundpelaren för ORA bilarnas försäljning i Sverige? Det är International Motors Nordic som även idag säljer bilmärken som Subaru och Isuzu i Sverige. Det inte en dålig grund att stå på även om det kanske inte är de som säljer flest bilar i Sverige. Subaruägarna är mycket nöjda bilägare och det omfattar inte enbart bilarna i sig, utan även bilägandet i helhet med bilservice m.m. Izusu har pick-up arbetsbilar som är ganska vanliga i Sverige även om denna biltyp inte är så vanlig i sig.

GWA gruppen har många företag och totalt säljer de ca: 1,3 miljoner bilar årligen i världen. De samarbetar med stora varumärken inom bilindustrin som Bosch (Teknisksystem inom säkerhet och förarstöd, Continental (Däck), Hella (Belysning) med flera.

Exit mobile version