Site icon Bytabil.net

Nya miljöbilsregler från 2013

Honda Insight hybrid, miljöbil 2013

Vid årsskiftet träder nya regler för miljöbilsklassning i kraft. De bilar som uppfyller reglerna är skattebefriade i fem år. Många bilar faller nu bort som miljöbilar. Reglerna har blivit kritiserade då de bl.a. är viktbaserade. Biltillverkarna kan i vissa fall lägga på extra vikt för att få igenom en bilmodell som annars inte skulle ha klassats som miljöbil, om biltillverkarna verkligen kommer att göra detta återstår att se. Det finns alltså nu färre alternativ för den som vill byta bil till en miljöbil efter årsskiftet.

Listor har börjat publiceras lite här och var på miljöbilar 2013 men dessa har varit ganska olika och ingen har varit komplett. Som vanligt är man alltså ut i sista sekund med att registrera in bilarna. Så småningom kommer säkert alla data att vara på plats och det blir lättare att se en sammanställning över miljöbilar enligt 2013.

Bensinbilarna lyser med sin frånvaro, inte en enda har jag sett. Nu är det diesel, el, hybrid, gas och etanolbilar (som även kan köras på bensin) som gäller. Kanske kommer etanolbilen att få en comeback? Mest troligt är det nog att Dieselbilar fortsätter att sälja bra.

Något som hänt de senaste åren är att det börjar komma hybridbilar i lägre prisklasser än tidigare. Det finns exempelvis småbilar under 200.000kr och i mellanklassen finns det modeller för straxt ovanför 200.000kr. En intressant mellanklass modell som kan vara värd att titta extra på är Honda Insight med plats för fem personer, priset börjar runt 215.000kr. Läs mer om Honda Insight på bilfinansbloggen.

Exit mobile version