Site icon Bytabil.net

Nya dieselskatten omfattar inte längre gamla bilar

Det har varit hett kring dieselfrågan senaste tiden. Regeringen har aviserat ett nytt skatteförslag som inte gynnar dieselbilar då man vill minska dessa. Ny backar dock regeringen efter att ha fått för mycket kritik då dieselbilar för inte så länge sedan klassats som miljövänliga med partikelfilter vilket helt plötsligt inte längre skulle gälla. Nya skatteförslaget omfattar nu inte längre gamla dieselbilar och riktas nu in på försäljningen av nya bilar vilket också är lite vettigare. Skatteomläggningen införs 1:a Juli 2018. Tanken är att styra om bilförsäljningen till att gynna de bilar som är mest miljövänliga idag, vilket just nu är elbilar i olika former. Miljöpremien för supermiljöbilarna höjs till 65000 kronor och finansieras genom att systemet beskattar nya bilar med sämre miljövänliga motorer, dvs det är en fördelningspolitik som ska gå jämt upp men styra folk till att gå över till miljövänligare nybilsval.

Dock så har man fortfarande aviserat att kommunerna ska få förfoga över att kunna förbjuda dieselbilar från att färdas i vissa områden, dvs i centrala stadskärnor i första hand. Detta då luftmiljön kan vara extra dålig.

Summeringen blir: Ett skattesystem som gynnar nybilsförsäljning av miljövänligare bilar samt fortsatt fokus på dålig luft i stadskärnor som likt dubbdäcksförbud sannolikt kommer även omfatta vissa typer av dieselbilar.

Källa: ViB nr 13, 2017

Exit mobile version