Site icon Bytabil.net

Sommardäck 2015 – Nokian Hakka Black SUV, Blue SUV och C2

Nokian lanserar nu flera nya sommardäck inför sommaren 2015. De nya däcken är: Nokian Hakka Black SUV, Nokian Hakka Blue SUV och Nokian Hakka C2. Dessa nya sommardäck ersätter tidigare motsvarande sommardäckmodellerna: Hakka Z SUV, Hakka SUV och Hakka C. Jag kommer här att gå igenom nyheterna.

Du själv är snart på väg att byta till vinterdäck, kanske är du då en av många som då inser att dina sommardäck inte klarar en säsong till och måste bytas ut till nya sommardäck inför sommaren 2015. Nyligen har Nokian lanserat sina nya sommardäck till vanliga bilar, bland annat: Nokian Hakka Black och Nokian Hakka Blue. Jag själv kör på Nokian Hakka Black sommardäck vilka har fungerat förträffligt bra, det känns tryggt att köra på däck gjorda för nordiskt klimat. Är du en av många SUV ägare med slitna däck så har du nu tur, för nu kommer dessa däck i motsvarande SUV version:

Nokian Hakka Black SUV (Ersätter Hakka Z SUV):

Detta däck är optimerat för att erbjuda bästa sportprestanda i våra nordliga och kyligare förhållanden. Nokian har också gjort Hakka Black SUV däcket extra slitstarkt genom att förstärka sidorna. Förstärkningen består av Aramid-fiber, detta material används i flygindustrin samt i skottsäkra västar. Materialet används längs däckets hela sida då det är däckens sidor som lättast tar skada vid körning över kanter och ojämnheter. Detta däck har bra men inte det bästa skyddet mot vattenplaning, men iställe har Hakka Black SUV den högsta klassifieringen för våtgrepp enlige EU:s däckmärkning. Våtgrepp och skydd mot vattenplaning kan tyckas vara samma sak, men inte, våtgrepp=fuktig väg, vattenplaning=mer eller mindre vattenfylld väg. Hakka Black SUV är speciellt optimerat för körning i hög fart på bana (Där vattnet rinner av vägen och inte orsakar vattensamlingar). Däcket finns i storlekar från 17″ 235/65 till 22″ 275/50.

 

Nokian Hakka Black SUV

 

Nokian Hakka Blue SUV (Ersätter Hakka SUV):

Rekommenderas av bytabil.net: Hakka Blue SUV är optimerat för komfort, slitstyrka och olika typer av typisk SUV körning. Hakka Blue SUV har också bästa möjliga skydd mot vattenplaning. Även detta däck har Aramide Sidewall teknik som förstärker skyddet för däcksidorna. Nokian har försett detta däck med något de kallar för ”Silent Groove Design” vilket innebär att men gjort en massa runda hål i väggarna på de längsgående ribborna. Detta minskar däckljudet in i kupén. Det slutar inte här utan däcket har också Terrängklor för bästa grepp, stenavvisare som gör minskad risk för att utsätta andra för stenskott efter du kört på grusiga vägar och lågt rullmotstånd för lägre bränsleförbrukning. Detta däck är det absolut bästa och säkraste valet för alla som kör normalt med sin SUV, för hur många kör på bana med sin SUV egentligen? Däcket finns i storlekar från 15″ 235/75 till 18″ 225/60.

 

Nokian Hakka Blue SUV

 

Nokian Hakka C2 är däcket för taxi och lättare yrkestrafik (Ersätter Hakka C)

Hakka C2 är ett däck som är optimerat för bästa slitstyrka för lång hållbarhet och låg brånsleförbrukning. Detta däck ska kunna ge stabila egenskaper även när bilen körs med tung last. En av nyheterna är ”Aqua Grip C” som förbättrar våtgreppet jämfört med den tidigare versionen. För att uppnå de förbättringar som efterfrågats från yrkestrafiken så har dock däckets slithållbarhet försämrats, men endast mycket marginellt. Däckbullernivån in i kupén är också lite sämre än hos övriga däck. Detta är däcket som kanske alla egentligen skulle ha om man bara anpassade hastigheten efter underlaget och accepterade lite mer ljud in i kupén? Yrkestrafiken som kör mycket med bilarna klarar förhoppningsvis av detta och är de största kunderna för detta däck. Däcket finns i dimensioner från 14″ och upp till 17″, och du, jag kan avslöja att detta är däcket vars egenskaper jag inte kände till tidigare.

 

Nokian Hakka C2

 

Samtliga däck är gjorda med Nordiskt bruk i åtanke och är testade och utvecklade av Nokian i verkliga nordiska miljöer. Målgruppen för dessa däck är Norden och Ryssland.

 

Exit mobile version