Site icon Bytabil.net

NASCAR är en av världens största motorsporter, men trots det är det få svenskar som vet vad NASCAR är?

Svaret på den frågan och fler får du reda på i den här artikeln.

I denna artikel lär du dig

  1. Vad NASCAR är och hur allt startade.
  2. Vilka bilar som används i NASCAR.
  3. Vilka tävlingsbanor som finns i NASCAR.
  4. Vilka regler som gäller för NASCAR.
  5. Vad som gör NASCAR så unikt.

Nedan berättar vi mer om de delområden vi precis nämnt i större detalj.

  1. Vad är NASCAR och hur började allt?

NASCAR står för National Association for Stock Car Auto Racing och har funnits i en och annan form sedan 1920-talet. Det vill säga samma tid då det var alkoholförbud i USA, vilket var en tid då man tjänade mycket pengar på att smuggla whiskey med snabba bilar.

De bilar som användes under förbudstiden var små, snabba och hade en hög accelerationsförmåga, vilket betydde att de som körde dem hade lätt för att undkomma polisen.

Att köra dessa bilar var så pass kul att det anordnades tävlingar, vilket blev början på det som kom att kallas för NASCAR.

  1. Vilka bilar är det som används i NASCAR?

Som du hör i NASCAR (Stock Car Auto Racing) är det “stock”-bilar som används. Alltså bilar som vem som helst kan köpa till skillnad från exempelvis Formel 1-bilar som är specialtillverkade in i minsta detalj.

Men kan du gå in och köpa en NASCAR-bil i en vanlig bilaffär då? 

Nej, verkligen inte. Dagens NASCAR-bilar är så pass ombyggda och trimmade att de inte påminner om originalbilarna särskilt mycket. 

Sammanlagt finns det två typer av bilar i NASCAR. En typ av bil för korta lopp och en annan typ av bil för långlopp. De bilar som används för korta lopp är särskilt snabba och pigga (ofta har de bilarna 700+ hästkrafter) medan långloppsbilarna är mer bränslesnåla och prestandafattiga.

  1. Vilka NASCAR-banor finns det?

Det finns idag 30 olika NASCAR-banor som är belägna i såväl Kanada som USA. 

Men finns det bara sådana där ovala banor?

Sanningen är att NASCAR-tävlingar på banor som är ovala är mest populära, men alla NASCAR-banor är faktiskt inte ovala. Det finns nämligen banor av alla typer med exempelvis skarpa svängar och svårmanövrerade hårnålar.

Det faktum att det finns så många spännande NASCAR-banor att välja på gör också att många väljer att betta på NASCAR, vilket du kan göra på bland annat https://campobet.se/sv/sport/live.

  1. Vilka regler finns det för NASCAR-racing?

I NASCAR finns det ett straffsystem som bland annat bestraffar saker som farlig körning och för snabb körning vid ett PIT-stop. 

  1. Vad är det som gör NASCAR så unikt?

En sak som särskiljer NASCAR från andra motorsporter är att det inte finns någon hastighetsmätare i bilarna, utan bara en varvmätare. Utöver det så är tävlingarna ibland väldigt långa, det vill säga upp emot två timmar. Det är därför ganska vanligt att NASCAR-förare hinner gå ned några kilo under ett långlopp.

Exit mobile version