Site icon Bytabil.net

Mer och mindre lönsamma tillval vid nybilsköp

Vilka tillval höjer begagnatvärdet för bilen?

Vid nybilsköp finns alltid möjlighet att extrautrusta bilen med olika tillval. I många fall är det bara en kostnad som man inte får igen en enda krona för. Så vilka tillval till bilen är bättre och sämre att välja? Bilhandlarna pratar ofta om att välutrustade bilar är mer värda och lättare att sälja som begagnade, men detta är ofta mest säljsnack faktiskt.

Bilen faller hela tiden i värde, likaså bilens extrautrustning. Låt säga att du efter 3 år får tillbaka 50% av nybilsvärdet, får du då även tillbaka 50% av kostnaden för tillvalen är det riktigt bra. Nästan inga tillval ökar bilens andrahandsvärde och väldigt få följer samma värdeminskning som bilen, de flesta tillval är faktiskt helt värdelösa när bilen ska säljas som begagnad. I alla fall för dig som privatperson, bilhandlarna kan möjligen exponera detta bättre i bilhallen om bilen inte är allt för gammal, men de betalar ändå sällan för det när du byter in bilen.

Lönsamma tillval till bilen:

Kombitillägg. I Sverige älskar vi kombibilar och faktiskt så när vi på bytabil.net kollade upp Ford Focus en gång så var kombitillägget 5000 kronor vid nybilsköp och värderingstillägget vid inbyte av en 3-5 år gammal Focus låg på 8000 kronor för kombiversionen. Alltså var det då i det fallet lönsamt att välja kombin jämte sedanversionen av Ford Focus.

Tillval som värderas vid inbyte

Fyrhjulsdrift och automatväxel är funktioner som genomgående värderas upp för vid inbyte. Dessa tillval följer ofta bilens normala värdeminskningskurva, alltså att de faller i värde lika mycket som bilen för övrigt gör. Så lönsamt är det trots allt inte. De vanligaste utrustningspaketen följer också vanligen den normala värdeminskningskurvan. De vanligaste utrustningpaketen innebär att man köper bilen så som de flesta andra också köper bilen. Men stor varning för de exklusivare utrustningspaketen som ofta erbjuds utöver första extrasteget. Dessa kan ändå vara värda noll kronor vid inbyte även om de framställs som standardpaket.

Automatisk klimatanläggning och framför allt att bilen har AC värderas vanligen vid inbyte. Backsensorer också vilka även normalt ingår i de vanligaste basic-utrustningspaketen.

Tillval som inte är värda så mycket

Andrahandsköpare är rädda för lyxfunktioner som inte är nödvändiga att ha och speciellt de som är dyra att reparera. Adaptiv och automatiserad belysning må vara en fantastisk funktion för de som ofta kör på mörka landsvägar, den andrahandsköpare vi hörde talas om som fick byta en styrdator till en BMW-belysning för drygt 20 000 kronor var inte lika glad och hade då nog hellre varit utan denna funktion.

Stereo med bättre ljud, detta är något som inte är lika vanligt att de går sönder men andrahandsköpare önskar främst ett billigt biläande och nöjer sig ofta med att det kommer ljud från radion.

Skinnklädsel är något som slits med tiden och gärna spricker, de må vara lätta att hålla rent men slitstarka tyger kan hålla bättre. Undantag för premiumbilar som de finare och större modellerna hos exempelvis BMW och Mercedes där en bil är mer svårtsåld om den inte har skinnklädsel.

Motorer

Starkare motorer brukar för det mesta vara värt lite extra, samtidigt så kan vissa unika motorvarianter som det säljs få av bli mindre värda. Speciellt riskabelt är det att köpa en bil med stark motor som drar mycket bränsle om det inte är en speciell sportbilsmodell. I dessa fall är bränslesnålare motorer mer intressant för begagnatköparna, en gammal Volvo XC90 skapad för amerikanska marknaden med V8 motor är ingen kioskvältare på den svenska andrahandsmarknaden. Å andra sidan finns det få sådana att köpa.

Politiska intressen har visat sig påverka andrahandsmarknaden. Skatter, förbud och förändrade miljötänkanden kan vara förödande när bilen ska säljas som begagnad. Tyvärr är det svårt att sia om framtiden och veta vilken motor och bränsletyp som gäller om 5 år.

Summerat

Nästan inget tillväl är lönsamt, så är det bara. Välj inte mer än det du verkligen behöver om du tänker med plånboken främst.

Vad är dina erfarenheter? Välkommen att lämna en kommentar eller skriva till oss!

Källa som nyttjats till delar av denna artikel: ViB nr 12, 2018

Exit mobile version