Site icon Bytabil.net

Mer bakslag för elbilar

Bakslag för elbilar och privatägande

Det har varit mycket negativt skrivande kring elbilar under det senaste året. Fämst är det negativa ekonomiska kostnader som drabbar privatägda elbilar. Prisras på elbilar är en sak som nyligen varit i fokus och nu är det höga bilförsäkringspriser.

Kostnaden för att försäkra en elbil har stigit rejält. Detta då försäkringsbolagen nu börjat få ta allt fler kostnader för skadade elbilar. Det har visat sig vara mycket dyrare än man trott. Det är främst två faktorer, batteriet och karossen. Blir batteriet skadad måste det bytas vilket är en mycket dyr kostnad. Karossen för vissa elbilar som har mycket aluminium kan inte repareras lika lätt och ofta har hela karossdelar behövet bytas ut istället för att lagas på plats. Dessutom bidrar den högre vikten hos elbilar samt att de ofta har fler hästkrafter till ökade risker i trafiken. Det kan fortfarande skilja beroende på bilmodell, ort och försäkringstagare, ett exempel som framkommit var en Tesla som kostade mellan 30 000 – 80 000 kronor beroende på ägarens ålder och var man bor.

Prisrasen har den senaste tiden varit höga för elbilar beroende på att priserna sänkts på nya elbilar och flera elbilsmodeller har kommit ut på marknaden. Den vikande konjukturen och höga ränteläget är ytterligare en faktor till elbilarnas nackdel då de trots prissänkningar fortfarande är dyra att köpa.

Det ser ut att bli en skakig övergång till elbilar. Sjunkande priser är ändå positivt och det är stort fokus att lansera nya elbilsmodeller som är ännu billigare. Som privatperson behöver man vara försiktig i detta läge vilken bil man ska köpa samt om det är en elbil så glöm inte att kolla upp försäkringskostnaden innan köp.

Exit mobile version